Την επομένη της εντός έδρας ήττας της Εθνικής Ομάδας από τη Λετονία (9.6, 1-2), όταν οι ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2000 είχαν ελαχιστοποιηθεί, «Το Βήμα» είχε αποδώσει το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών για τη νέα αποτυχία στους παράγοντες της ΕΠΟ. Η θέση της μεγάλης πλειονότητας των παρατηρητών της δουλειάς που γίνεται στην Εθνική Ανδρών είναι κοινή και ταυτίζεται με αυτή που είχε εκφράσει ο κ. Στέλιος Μανωλάς στις 10 του περασμένου Ιουνίου: «Για τη νέα αποτυχία της Εθνικής υπεύθυνοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τις τύχες της» είχε δηλώσει τότε ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός, ο οποίος φόρεσε επί 12 έτη (1982-1994) τη φανέλα με το εθνόσημο.


«Είναι κρίμα να έχουμε το καλύτερο έμψυχο όλων των εποχών και να έχουμε χάσει τρεις προκρίσεις σε τρία χρόνια. Ολα έχουν να κάνουν με τη σοβαρότητα των υπευθύνων της ΕΠΟ αλλά και της ΓΓΑ. Δεν μπορούν να στηρίζονται πάντα στο φιλότιμο των παικτών και να περιμένουν μόνο από αυτό τα καλά αποτελέσματα. Εδώ και 20 χρόνια ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά οι υπεύθυνοι με την Εθνική Ομάδα. Η επιλογή Ιορντανέσκου έγινε σε ακατάλληλη στιγμή, έπρεπε να έχει γίνει ενωρίτερα και τελικά τον εξώθησαν σε παραίτηση. Ούτε αυτός ούτε φυσικά ο Βασίλης Δανιήλ είχαν τον χρόνο να προετοιμάσουν την ομάδα όπως έπρεπε. Φυσικά ο κ. Δανιήλ δεν φέρει καμία ευθύνη για την κακή πορεία της Εθνικής Ομάδας» ήταν η άποψη του κ. Μανωλά, ο οποίος σίγουρα δεν είχε προσωπικά με εκείνους τους οποίους κατηγορούσε.



Η απόδοση των ευθυνών που βαρύνουν τους δύο ομοσπονδιακούς τεχνικούς ­ τον πρώην κ. Ανχελ Ιορντανέσκου και τον νυν κ. Βασίλη Δανιήλ ­ έχει ήδη γίνει. Το κακό ξεκίνημα το οποίο ήταν καθοριστικό για τη συνέχεια έγινε υπό την καθοδήγηση του Ρουμάνου· χρεώνεται έτσι αυτός το μεγαλύτερο μέρος της «τεχνικής ευθύνης», αν και χρειάζεται να υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά ότι η τύχη της Εθνικής θα ήταν σίγουρα καλύτερη αν ο κ. Ιορντανέσκου μπορούσε να δουλέψει υπό τις συνθήκες που ο ίδιος επιθυμούσε.


Μερίδιο ευθύνης όμως έχουν και οι ποδοσφαιριστές, όχι μικρό, αν και μικρότερο από τους άλλους. Δυστυχώς δεν είναι μόνο όσα (δεν) έκαναν εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και αυτά που έκαναν έξω από το γήπεδο. Μικρά και μεγάλα λάθη που κόστισαν στην Εθνική Ομάδα την ηρεμία και τη συγκέντρωση που είχε ανάγκη για να πετύχει τον στόχο της. Και κυρίως λάθη ­ ειδικά τώρα στα στερνά ­ που έπληξαν το προφίλ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας και απομάκρυναν τους έλληνες φιλάθλους από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ.


* Αγωνιστικά λάθη


Πολλοί ποδοσφαιριστές δεν ικανοποίησαν με την απόδοσή τους σε αρκετούς από τους αγώνες της Εθνικής. Λάθη έκαναν όλοι, κάποια όμως κόστισαν εξαιτίας της θέσης στην οποία αγωνίζονται εκείνοι που τα έκαναν.


Ουζουνίδης – Καλιτζάκης – Νταμπίζας: Η μέτρια απόδοσή τους στο πρώτο παιχνίδι (6.9.1998, Ελλάδα – Σλοβενία 2-2) ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Το δίδυμο των Ουζουνίδη – Ανατολάκη δεν τα κατάφερε ούτε στον τέταρτο αγώνα (Ελλάδα – Νορβηγία 0-2), όταν είχε ευθύνη και στα δύο γκολ. Ο Ανατολάκης είχε σημαντική ευθύνη και για την ήττα από τη Λετονία στο ΟΑΚΑ (έβδομο παιχνίδι, 9.6, 1-2), καθώς μάρκαρε αντιαθλητικά τον αντίπαλό του, ο οποίος δεν βρισκόταν σε θέση για γκολ, με αποτέλεσμα να κερδίσει πέναλτι η Λετονία και να πετύχει το νικητήριο γκολ. Το λάθος του Νταμπίζα, ο οποίος είχε σπουδαία απόδοση στον συγκεκριμένο αγώνα, έδωσε στη Νορβηγία τη νίκη στο Οσλο (όγδοο παιχνίδι, 4.9, 1-0).





Μάρκος:
Δεν τα κατάφερε σε ρόλο οργανωτή στο τέταρτο παιχνίδι της Εθνικής με τη Νορβηγία στο ΟΑΚΑ. Ο ίδιος πάντως δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Ιορντανέσκου να αναλάβει αυτό τον ρόλο.


Τσάρτας: Δεν τα κατάφερε σε ρόλο οργανωτή στον πρώτο αγώνα με τη Σλοβενία στο ΟΑΚΑ.


Γεωργάτος: Είχε μέτρια απόδοση στον πέμπτο αγώνα (Λετονία – Ελλάδα 0-0, 31.3), όταν ο κ. Δανιήλ του ζήτησε να λειτουργήσει ως αριστερός μέσος, χωρίς να το ζητήσει ο ίδιος. Είχε κακή απόδοση στο Οσλο (όγδοο παιχνίδι, 4.9, Νορβηγία – Ελλάδα 1-0), όπου πολλοί περίμεναν να παίξει με τον αέρα ποδοσφαιριστή της Ιντερ.


Νινιάδης: Δεν τα κατάφερε ως οργανωτής-πασαδόρος στο τελευταίο παιχνίδι στη Νορβηγία, απογοητεύοντας όσους τον θαύμασαν στους δύο προηγούμενους αγώνες με Γεωργία και Λετονία.


Μαχλάς – Νικολαΐδης: Πρώτος σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ο ένας, πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος ο άλλος, έγινε πολύς λόγος για το αν χωρούν στην ίδια ενδεκάδα. Αποτέλεσμα; Τρία γκολ σε οκτώ συμμετοχές για τον πρώτο, κανένα γκολ σε πέντε παιχνίδια για τον δεύτερο. Σωρεία χαμένων ευκαιριών σε όλα τα παιχνίδια και σκηνές απείρου κάλλους, όπως αυτή στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Νορβηγία στο Οσλο, όταν οι δύο πολυδιαφημισμένοι επιθετικοί αγκαλιάστηκαν ενώ επιχειρούσαν διαγώνια κίνηση για να γίνουν αποδέκτες της μπάλας. Δεν φέρουν αποκλειστική ευθύνη, καθώς αγωνίζονταν κάθε φορά με διαφορετικούς παρτενέρ σε κέντρο και επίθεση, το γεγονός όμως παραμένει: μας απογοήτευσαν.


Από την αρχή της προκριματικής φάσης οι ποδοσφαιριστές έκαναν το λάθος να κουβαλούν τα μικροσυμφέροντα και τις διαφορές τους στο ξενοδοχείο όπου συγκεντρώνονταν για την Εθνική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς αυτό του Γεωργάτου στο Οσλο, όταν την παραμονή του αγώνα ζήτησε από τον κ. Δανιήλ να του δώσει τη φανέλα με το νούμερο 11. Ο λόγος; Οπως ο ίδιος εξομολογήθηκε τρεις ημέρες αργότερα, ήθελε να… τη σπάσει στον Νικολαΐδη, με τον οποίο είχε προηγούμενα από ένα ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ.


Συμπεριφορά εκτός ορίων και εντός αγωνιστικού χώρου είχαν οι Ατματσίδης – Ανατολάκης στον έβδομο αγώνα (Ελλάδα – Λετονία 1-2, 9.6) όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο και λίγο έλειψε να έρθουν και στα χέρια μετά το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο αμυντικός του Ολυμπιακού.


Λανθασμένη κρίνεται και η συμπεριφορά του Βασίλη Τσάρτα, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε από τον κ. Δανιήλ να μην τον καλέσει στην Εθνική για το φιλικό με το Ελ Σαλβαδόρ (18.8, Καυταντζόγλειο). Οι φίλοι της Εθνικής έχουν βαρεθεί πλέον να προβληματίζονται αν ο προικισμένος μέσος της Σεβίλλης χωρά ή όχι στην ομάδα και ο ίδιος δεν θα πρέπει να δίνει αφορμές για άλλα αρνητικά σχόλια.


Λάθος του Μαχλά ήταν το θέμα αρχηγίας που έθεσε, έστω και αν είχε δίκιο να διεκδικεί το περιβραχιόνιο.


Λάθος που χρεώνεται στη μεγάλη πλειονότητα των διεθνών είναι το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν ποτέ να λειτουργήσουν ως ομάδα, όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν στο Οσλο, σε συγκέντρωση που έκαναν με δική τους πρωτοβουλία. Ως συνέπεια της «αναρχίας» ήταν και η κακή εικόνα που παρουσίασε η Εθνική στα ταξίδια της στο εξωτερικό. Το επιχείρημα των ποδοσφαιριστών; Δεν προσπάθησε κανείς ιδιαίτερα να τους υποχρεώσει να λειτουργήσουν ως ομάδα. Δικαιολογία που δεν αρμόζει σε επαγγελματίες, πολύ περισσότερο όταν τους γίνεται η τιμή να παίζουν στην Εθνική…


* Εκλεισαν τον κύκλο τους


Η νέα Εθνική, την οποία ονειρεύεται να κτίσει ο κ. Δανιήλ εν όψει της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, δεν είναι δυνατόν να βασιστεί σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν ικανοποίησαν στην προκριματική φάση του Euro 2000. Οι αμυντικοί και οι μέσοι δεν τα κατάφεραν, έτσι ο προπονητής είναι αναγκασμένος να αναζητήσει νέες λύσεις. Επιλογές για την επίθεση δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση, έτσι ο προπονητής θα πορευθεί με τις ήδη υπάρχουσες. Πριν από το τελευταίο παιχνίδι με τη Νορβηγία ο κ. Δανιήλ είπε στους παίκτες του ότι θα βασιστεί στον ίδιο κορμό. Θα κάνει μεγάλο λάθος αν δεν δοκιμάσει νέες λύσεις, τουλάχιστον στην άμυνα και στο κέντρο. Και αυτό είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε σε επτά από τους οκτώ αγώνες που έχει δώσει ως σήμερα η Εθνική για την προκριματική φάση του Euro 2000.