Μετά την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, τον ΠΣΑΠ, τους φορείς της Διαιτησίας και τον ΟΠΑΠ, οι απόψεις των οποίων για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή (27 Ιουνίου), η έρευνα του «Βήματος» για τα υπέρ και τα κατά της μείωσης των ομάδων της Α’ Εθνικής συνεχίζεται με τις γνώμες των «μεγάλων» ΠΑΕ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής (με τη σειρά που τερμάτισαν οι εν λόγω ομάδες στο περασμένο πρωτάθλημα) διά των εκπροσώπων τους παίρνουν θέση για την ελληνική Πρέμιερ Λιγκ. Από τη γενικόλογη και συνοπτική απάντηση του Παναθηναϊκού ως τη σαφέστερη τοποθέτηση των υπολοίπων διαφαίνεται η ανάγκη της αλλαγής. Οι διαφωνίες βρίσκονται στις λεπτομέρειες. Στον χρόνο και στον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στον αριθμό και στη γεωγραφία της προέλευσης των ομάδων.


Οι παράγοντες όλων των ομάδων συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν μίνιμουμ τρεις ομάδες από τη Θεσσαλονίκη και τέσσερις ως πέντε από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Από εκεί και πέρα όλοι συμφωνούν επίσης για μία ομάδα από την Κρήτη, μία από την Πελοπόννησο και μία από τη Βορειοανατολική Ελλάδα. Από την άλλη, κανείς δεν τάσσεται υπέρ της κλειστής λίγκας με ομάδες που δεν θα κινδυνεύουν από υποβιβασμό.


Είναι εμφανές ότι οι εκπρόσωποι των μεγάλων ομάδων θα ήθελαν μια οικονομικά και γεωγραφικά αρμονική Πρέμιερ Λιγκ. Εκτός, όμως, από το ευχολόγιο υπάρχει και η συγκεκριμένη γνώμη ότι οι οικονομικές δυνάμεις θα διαμορφώσουν την καλύτερη δυνατή λίγκα. Οπως και στην περίπτωση των ομοσπονδιών, η ανάγκη της μείωσης των ομάδων είναι παραδεκτή.


Ο τρόπος όμως που θα διασφαλισθεί μια καινούργια αποκεντρωτική ποδοσφαιρική πραγματικότητα παραμένει νεφελώδης. ΤΑ 6 ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1Με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση; 2Υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να μετέχουν οι ομάδες; 3Πόσες ομάδες πρέπει να μετέχουν; 4Ποια πρέπει να είναι η γεωγραφία του πρωταθλήματος; 5Κλειστό ή ανοικτό πρωτάθλημα και γιατί; 6Τι έχει να κερδίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο; ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός) «Με αξιοπιστία και αξιοκρατία»


1. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει αξιόπιστα, δηλαδή με κάποιον φορέα με αποδεδειγμένη πείρα και ικανότητα. Επίσης ριζικά, για να περάσουμε άμεσα και όχι σταδιακά, διότι αφενός ο εκτός συνόρων ανταγωνισμός προχωρεί με ταχύτατα βήματα και αφετέρου μια σταδιακή διαδικασία αναδιάρθρωσης κινδυνεύει να διαβρωθεί και να βαλτώσει. Και, τέλος, να επιτευχθεί αξιοκρατικά έτσι ώστε να είναι βιώσιμη.


2. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς, τη δυναμικότητα των σωματείων και τις εγκαταστάσεις.


3. Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια θα προκύψει ο αριθμός των ομάδων που θα είναι ικανές να συμμετάσχουν στη νέα Λίγκα.


4. Η γεωγραφία του πρωταθλήματος είναι παντελώς αδιάφορη υπό την έννοια ότι η συμμετοχή των ομάδων θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν τρεις ή τέσσερις ομάδες του λεκανοπεδίου, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και ομάδες από τα μεγάλα αστικά κέντρα.


5. Το θέμα του κλειστού ή ανοικτού πρωταθλήματος είναι ένα από τα βασικά σημεία διερεύνησης. Η πάγια αρχή όμως στον ευρωπαϊκό αθλητισμό βασίζεται σε αγωνιστικά κριτήρια και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν λύσεις που επιτρέπουν την οικονομική επιβίωση ομάδων που υποβιβάζονται.


6. Ο,τι και το ελληνικό κράτος από την ένταξή του στην ΟΝΕ: ασφάλεια, ανάπτυξη, βιωσιμότητα και ευημερία.


ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΘΗΣ (διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ) «Το μυστικό είναι οι έμμισθοι μάνατζερ»


1. Πρέπει να τεθούν κριτήρια επιλογής των ομάδων, να τεθεί πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων, γενικά να οργανωθεί καλά το εγχείρημα. Και για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται η πρόσληψη έμμισθων μάνατζερ που θα αναλάβουν την οργάνωση του νέου πρωταθλήματος.


2. Καθεμία από τις ομάδες πρέπει να έχει ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Τα εθνικά στάδια φυσικά δεν λογαριάζονται, είναι απαράδεκτα. Οι σύλλογοι πρέπει να έχουν σωστή οικονομική διάρθρωση. Και πρέπει να τεθεί σαφές «σάλαρι καπ», να τεθεί δηλαδή μίνιμουμ μισθοδοσίας ποδοσφαιριστών, η οποία να είναι υψηλή.


3. Να παίρνουν μέρος 12-14 ομάδες. Το 14 είναι το μεγαλύτερο νούμερο, το οποίο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να ξεπεραστεί.


4. Μάξιμουμ πέντε ομάδες από την Αττική. Αν υπερβούμε αυτό τον αριθμό δεν κάνουμε τίποτα… Τρεις ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, μία ομάδα από την Κρήτη, μια ή το πολύ δύο από την Πελοπόννησο, μία από την Θράκη, μία από την Ηπειρο και μία από τη Θεσσαλία.


5. Ανοιχτό πρωτάθλημα από την αρχή. Και ο λόγος είναι απλός: τα κριτήρια επιλογής των ομάδων θα εξασφαλίζουν ότι ο σύλλογος που φιλοδοξεί να ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ για να πληροί της προϋποθέσεις θα είναι σοβαρός. Αρα γιατί να μην ανέβει; Αντίστοιχα, για να πέσει ένας σύλλογος, θα σημαίνει πιθανότατα ότι δεν αντέχει στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ. Αρα γιατί να μην πέσει;


6. Αξιόπιστο πρωτάθλημα, μεγαλύτερος ανταγωνισμός, που θα φέρει κόσμο στα γήπεδα, δυνατή προετοιμασία των ομάδων για τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πολύ μεγαλύτερα έσοδα για τις ομάδες. Μακροπρόθεσμος στόχος, να πουλά η ελληνική Λίγκα τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε ευρωπαϊκά κανάλια, όταν η ποιότητα του πρωταθλήματος θα έχει φθάσει τα στάνταρντ των μεγάλων πρωταθλημάτων.


ΜΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ (αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός) «Ο εξευρωπαϊσμός προς όφελος όλων μας»


«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ετοιμάσει εδώ και αρκετό καιρό ένα corporate structure το οποίο κάποια στιγμή θα συζητήσει και θα συγκρίνει καλόπιστα με τις σκέψεις της ΕΠΑΕ. Η τελευταία διακριτική στάση που τηρείται από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός οφείλεται στη μελέτη που ετοιμάζει η διακεκριμένη αγγλική εταιρεία. Τονίζουμε ότι η αναδιάρθρωση και ο εξευρωπαϊσμός είναι προς όφελος όλων μας, αρκεί η φιλοσοφία των ιθυνόντων να είναι η πρέπουσα».


ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής) «Βασική προϋπόθεση η κατασκευή γηπέδων»


1. Απαραίτητα συστατικά είναι η δημιουργία γηπέδων και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τις ομάδες που θα μετέχουν σε πρώτη φάση. Τα γήπεδα να είναι λειτουργικά, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, και η «οικογένεια» της Λίγκας από μόνη της θα δημιουργήσει νέες ομάδες που θα εναρμονιστούν με τη νέα πραγματικότητα.


2. Οχι λιγότερες από 12 και όχι περισσότερες από 14. Αυτές που λίγο-πολύ είναι στο προσκήνιο χρόνια τώρα.


3. Τα κριτήρια είναι πολλά. Αλλά βασική προϋπόθεση είναι πάντα η κατασκευή γηπέδων. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες προϋποθέσεις βελτίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου αν δεν κατασκευαστούν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.


4. Νομίζω ότι αν η Λίγκα περιλαμβάνει 12 ομάδες τότε η γεωγραφία είναι γνωστή. Αλλωστε δεν περισσεύουν κι άλλες… Με 14 ομάδες θα αυξηθεί κατά μία ακόμη ομάδα από τη Μακεδονία και μία από την Πελοπόννησο.


5. Ανοιχτό. Για να δίνεται η ευκαιρία σε ομάδες που πιστεύουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του νέου πρωταθλήματος και που βρίσκονται μία κατηγορία χαμηλότερα. Αλλωστε στην Πρέμιερ Λιγκ θα μετέχουν μόνο όσες ομάδες πληρούν τις βασικές προδιαγραφές. Ετσι από μόνη της η Λίγκα θα ενσωματώνει ή θα απωθεί τις ομάδες που έχουν θέση σε αυτήν ή αυτές που παρουσιάζονται αδύναμες.


6. Αν δεν αλλάξει η ελληνική νοοτροπία, ο φίλαθλος κόσμος να δεχθεί τη νέα τάξη πραγμάτων, και αν δεν κατασκευαστούν γήπεδα δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ (διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αρης) «Να ξεφύγουμε από λογικές μικρομάγαζου»


1. Η μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο ετών, ώστε να υπάρξουν το περιθώριο προσαρμογής και η δημιουργία υποδομής, κυρίως των μεσαίας δυναμικότητας ομάδων που θα συμμετάσχουν.


2. Κατά το τέλος της περιόδου 1999-2000 οι ομάδες θα πρέπει να μειωθούν σε 14 και κατά το τέλος της περιόδου 2000-2001 σε 10-12. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει γνωστό από την αρχή της νέας περιόδου.


3. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής πρέπει κατ’ αρχάς να επικεντρωθούν στο οικονομικό υπόβαθρο των ομάδων, δηλαδή στην εξασφάλιση πόρων ικανών να συντηρήσουν την ομάδα και να δημιουργήσουν την ανταγωνιστικότητα. Μίνιμουμ υπόβαθρο γηπεδικών εγκαταστάσεων, όπως αρμόζει στον φίλαθλο κόσμο μια ευρωπαϊκής χώρας, καθώς και στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.


4. Η γεωγραφική κατανομή των ομάδων πρέπει να έχει τα εξής στοιχεία: Αττική: 4-5 ομάδες. Κεντρική – Βόρεια Ελλάδα: 3-4. Νότια – Δυτική Ελλάδα: 1-2. Κρήτη: 1 ομάδα.


5. Το ανοιχτό πρωτάθλημα έχει το πλεονέκτημα του ανταγωνισμού για την επιβίωση των ομάδων της «βάσης». Παράλληλα δίνει την ελπίδα σε ομάδες της νέας Α’ Εθνικής Κατηγορίας να προετοιμασθούν κατάλληλα ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στη Σουπερλίγκα, όπως γίνεται στην Αγγλία. Με αυτό τον τρόπο ίσως βελτιωθεί η υποδομή και άλλων ομάδων, οι οποίες προσελκύοντας επενδυτές να διεκδικήσουν μια θέση στη «μεγάλη κατηγορία».


6. Το κέρδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι σημαντικό, διότι η ποιότητά του σαφώς θα ανέβει. Λογικά και περισσότερα χρήματα θα επενδυθούν από τους ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι θα δουν την προσπάθειά τους να αποκτά και επιχειρηματικό πλέον ενδιαφέρον με την προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού. Τέλος, οι αρμόδιοι φορείς (ΕΠΟ – ΕΠΑΕ, υπουργείο Αθλητισμού κλπ.) πρέπει να ξεφύγουν από τις λογικές του «μικρομάγαζου», που μοιραία οδηγούν σε λύσεις «ανάγκης».


ΑΛΕΞΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΙΔΗΣ (νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) «Ναι στο πρωτάθλημα των 12 ομάδων»


1. Η μετάβαση πρέπει να γίνει κατά τρόπο επαναστατικό. Χωρίς καθυστερήσεις όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο εξωτερικό. Η ΕΠΑΕ σε συνεργασία με την ΕΠΟ θα πρέπει διά ροπάλου να πει ότι φέτος, για παράδειγμα, θα πέσουν τόσες ομάδες και θα ανέβουν τόσες έτσι ώστε να μεταβούμε την επόμενη χρονιά στη «σούπερ λίγκα». Αλλιώς θα ταλαιπωρηθούμε αφάνταστα.


2. Ως ΠΑΟΚ είχαμε προτείνει τις 12 ομάδες. Και σε αυτό επιμένουμε.


3. Βασική προϋπόθεση των ομάδων που πρέπει να μετέχουν στο πρωτάθλημα είναι οι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Είτε ως ιδιόκτητο γήπεδο που θα ανήκει στον ερασιτέχνη είτε ως έδρα που μπορούν να δηλώσουν. Να υπάρχουν πολιτισμένες συνθήκες για να παρακολουθήσει ο φίλαθλος έναν αγώνα. Αυτό προϋποθέτει άριστο αγωνιστικό χώρο, λειτουργικές κερκίδες, βοηθητικά γήπεδα, δηλαδή να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή. Ο ΠΑΟΚ είχε καταθέσει πρόταση συγχώνευσης των ομάδων έτσι ώστε μια περιοχή που γειτονεύει να γίνει δυνατότερη. Για παράδειγμα η Δόξα Βύρωνα με τον Αθηναϊκό.


4. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην υπάρξει αντισυνταγματικό θέμα. Νομίζω ότι τρεις ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, πέντε από την Αττική, μία από την Κρήτη, μία από την Πελοπόννησο, μία από τη Θράκη και μία από τη Μακεδονία θα ήταν το ποθητό ξεκίνημα. Αλλά το πρωτάθλημα θα είναι τέτοιο που από μόνο του θα αποκαθιστά τις ισορροπίες. Δηλαδή θα αποβάλλει τους αδύναμους.


5. Η κλειστή λίγκα στα πρότυπα του ΝΒΑ είναι πολύ προχωρημένη άποψη. Αντίθετα, αν οι έξι πρώτες ομάδες παίζουν στην Ευρώπη και οι υπόλοιπες παλεύουν για τη σωτηρία τους φαντάζομαι ότι θα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Επειτα πρέπει να εφαρμοστεί μία μορφή πλέι οφ γιατί με 12 ομάδες 24 παιχνίδια θα είναι ελάχιστα. Ενώ με τα πλέι οφ διαφοροποιείται η κατάσταση. Φανταστείτε να παίζουν τέσσερις φορές τον χρόνο ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.


6. Τα κέρδη είναι πολλά. Οικονομικά για τις ομάδες. Ανεβαίνει θεαματικά το επίπεδο. Με τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και με την εφαρμογή του συστήματος κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης στα γήπεδα, εκεί όπου ο κάθε φίλαθλος θα ελέγχεται από την ώρα που θα μπαίνει στο γήπεδο, θα υπάρχει λιγότερη βία. Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν διορθωτικές κινήσεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.