ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ κρίθηκε νωρίς, το Κύπελλο απονεμήθηκε, σύντομα θα κριθεί και η δεύτερη θέση που οδηγεί στον προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το τελευταίο μεγάλο στοίχημα που παίζεται φέτος στους κύκλους των παραγόντων και των φιλάθλων του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει να κάνει με την απόφαση του Ντέμη Νικολαΐδη. Θα αποχωριστεί στο τέλος του μήνα την αγαπημένη του ΑΕΚ; Θα μείνει ή θα φύγει; Και αν φύγει, πού θα πάει; Στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ισπανία ή στην Ιταλία; Στη Στουτγάρδη ή στη Χέρτα Βερολίνου;


Ο ποδοσφαιριστής με τα δύο τατουάζ της ΑΕΚ στο μπράτσο δείχνει ότι δεν έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα, μολονότι γνωρίζει ότι πρέπει να καταλήξει σε οριστική απόφαση στις επόμενες 10 ημέρες. Καίγεται να αποφασίσει, δεν καίγεται όμως να φύγει από την ΑΕΚ. Το αντίθετο μάλιστα. Ζητάει πολλά για να μεταναστεύει, αφού του δίνουν… τα πάντα για να μείνει.


Τα γραφεία στοιχημάτων δέχονται πονταρίσματα για τον Ντέμη ως την Τετάρτη, όταν η ΑΕΚ θα τεθεί αντιμέτωπη του Παναθηναϊκού, σε έναν αγώνα που ίσως κρίνει τον δευτεραθλητή. Οσοι νομίζετε ότι γνωρίζετε την απάντηση στο δίλημμα του Νικολαΐδη προλαβαίνετε…


Τον περασμένο Ιούνιο ο ποδοσφαιριστής μπήκε στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, πήγε στα γραφεία της Αντερλεχτ και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον βελγικό σύλλογο, υπό τις ευλογίες τής τότε διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Εκ των υστέρων ο τότε πρόεδρός της κ. Λάκης Νικολάου έθεσε βέτο στην ENIC για την παραμονή του διεθνή επιθετικού. Ο Νικολαΐδης υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ΑΕΚ και έδειξε ότι δεν ενοχλήθηκε διόλου από αυτή την εξέλιξη.


* Θέλει να είναι πάντα βασικός


Η περυσινή εμπειρία φαίνεται ότι έχει ωριμάσει τον 26χρονο ποδοσφαιριστή. Ο Νικολαΐδης μελετά πολύ το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Γνωρίζει ότι είναι σχετικά εύκολο γι’ αυτόν να αποδεσμευτεί στο τέλος του μήνα από την ΑΕΚ, καθώς αρκεί να καταβληθούν 900 εκατ. δρχ. στην ΠΑΕ για να εξαγοράσει την ελευθερία του. Δεν είναι διατεθειμένος όμως να μεταναστεύσει στα… τυφλά. Για να πειστεί να φύγει από την αγαπημένη του ΑΕΚ, θα πρέπει να έχει στα χέρια του μια πρόταση η οποία θα πληροί πολλές προϋποθέσεις.


Ο Ντέμης έχει μάθει να είναι πρωταγωνιστής. Δεν έχει καθήσει ποτέ στον πάγκο. Από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ως την ΑΕΚ και την Εθνική ήταν πάντοτε βασικός. Του είναι πολύ δύσκολο λοιπόν να γίνει αναπληρωματικός στα 26 του, στην καλύτερη ­ ποδοσφαιρικά ­ ηλικία. Γι’ αυτό και θα διαλέξει την ομάδα στην οποία θα πάρει εγγυήσεις και θα προβλέψει ότι θα αποτελεί τη βασική επιθετική επιλογή. Δεν θα πήγαινε στην Μπάγερν Μονάχου, η οποία έχει πολλούς επιθετικούς. Θα έλεγε όμως ναι στη Χέρτα Βερολίνου ή στη Στουτγάρδη, που δεν διαθέτουν μεγάλους επιθετικούς αστέρες.


Η χώρα στην οποία θα συνέχιζε την καριέρα του, αν αποφάσιζε να μεταναστεύσει, έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία για τον Νικολαΐδη. Εξετάζει τα πάντα: τη γλώσσα, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πόλη στην οποία θα μείνει, τους οπαδούς του συλλόγου, το σπίτι, τον κήπο, το αυτοκίνητο. Δεν θα πήγαινε εύκολα στη Στουτγάρδη, επειδή δεν τον μαγεύει η πόλη αλλά και εξαιτίας της προκατάληψης των κατοίκων της απέναντι στους Ελληνες. Θα προτιμούσε το Βερολίνο, το οποίο του αρέσει περισσότερο ως πόλη.


* Το όνομα και το χρήμα


Ο Ντέμης αισθάνεται και είναι βασιλιάς στην ΑΕΚ. Δεν είναι διατεθειμένος λοιπόν να αφήσει το βασίλειό του για ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι άλλωστε καλύτερα να είσαι πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη, όπως αρέσκεται να σχολιάζει…


Το όνομα και η ιστορία του συλλόγου ίσως είναι τα τελευταία που τον απασχολούν. Δεν τρελαίνεται στο άκουσμα της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπάγερν Μονάχου και της Φιορεντίνα. Αν φύγει, θα πάει σε ομάδα στην οποία θα χριστεί βασικός και θα υπάρχουν προοπτικές διάκρισης.


Μεταξύ ενός ιστορικού και πολυδιαφημισμένου συλλόγου στον οποίο θα είναι αμφίβολη η καθιέρωσή του και ενός ανερχόμενου συλλόγου στον οποίο θα παίξει αμέσως, ο Νικολαΐδης θα διαλέξει τον δεύτερο.


Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος δεν «καίγεται» να φύγει από την ΑΕΚ. Και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που μπορεί να τον κρατήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ζητάει πολλά, όπως διαπιστώνετε, για να φύγει. Καλά κάνει όμως, αφού έχει ό,τι ζητήσει στην ΑΕΚ. Απολαμβάνει το καλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (250 εκατ. δρχ. ως ετήσιες απολαβές και 2,1 εκατ. δρχ. μηνιαίο μισθό), είναι οπαδός της ομάδας στην οποία αγωνίζεται, δέχεται καθημερινά εκδηλώσεις λατρείας από τους οπαδούς, με τους οποίους έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενή σχέση.


Ο Ντέμης έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στους οπαδούς της ΑΕΚ, όχι μόνο οικονομική. Και τα κάνει όλα με την προϋπόθεση να μη δίδεται δημοσιότητα στις κινήσεις του. Αισθάνεται ότι προσφέρει στους ανθρώπους. Δεν είναι διατεθειμένος λοιπόν να αφήσει εύκολα αυτόν τον μαγικό κόσμο για κάτι άγνωστο, ξένο, στυγνά επαγγελματικό. Δεν τρελαίνεται στην ιδέα της μεγάλης καριέρας στο εξωτερικό. Αυτή η σκέψη τού είχε πάρει το μυαλό πριν από δύο χρόνια. Οι προτεραιότητες του Ντέμη έχουν αλλάξει. Μην αισθανθείτε λοιπόν έκπληξη αν μάθετε τις επόμενες ημέρες ότι ο Νικολαΐδης άλλαξε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ και δέθηκε μαζί της για πολλά χρόνια…


* Αποφασίζει σε δέκα ημέρες


Πριν από περίπου έναν μήνα η ελληνική διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, δεχόμενη πιέσεις από την ENIC, ζήτησε από τον Ντέμη να την ενημερώσει για τις προθέσεις του. Οι άγγλοι ιδιοκτήτες ζήτησαν την ανανέωση του συμβολαίου του διεθνή επιθετικού και την άνοδο της ρήτρας παραχώρησής του σε…απαγορευτικά επίπεδα για τους επίδοξους αγοραστές. Η διοίκηση λοιπόν ζήτησε από τον Νικολαΐδη να την ενημερώσει αν συζητά το ενδεχόμενο πρόωρης ανανέωσης του συμβολαίου του (λήγει τον Ιούνιο του 2001) και να της γνωστοποιήσει την απόφασή του, για παραμονή ή μετανάστευση, ως τις 15-20 Μαΐου. Η ΑΕΚ θέλει να προχωρήσει σε σχεδιασμό εν όψει της νέας περιόδου και επιθυμεί να γνωρίζει αν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα το μεγαλύτερο αστέρι της.


Ο Ντέμης δεν αισθάνθηκε πίεση χρόνου, καθώς έχει θέσει και ο ίδιος στον εαυτό του προθεσμία για να αποφασίσει ως τις 20 Μαΐου. Επιθυμεί να καθορίσει έγκαιρα το μέλλον του, ώστε να αναπαυθεί και να χαλαρώσει τον Ιούνιο απαλλαγμένος από αυτές τις σκέψεις. Το πάθημα του περασμένου Ιουνίου, όταν έχασε τις διακοπές για να τρέχει στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, του έγινε μάθημα.


Ο επιπλέον λόγος που τον υποχρεώνει να αποφασίσει άμεσα έχει να κάνει με τις ομάδες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Οι… σοβαροί ευρωπαϊκοί σύλλογοι κλείνουν το ρόστερ της επόμενης περιόδου ως το τέλος Μαΐου και κάνουν μόνο διορθωτικές κινήσεις τον Ιούνιο. Οι πόρτες λοιπόν κλείνουν για τους αναποφάσιστους.


Ο Ντέμης έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφασή του δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή της ομάδας του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η αλήθεια όμως είναι ότι θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις που σίγουρα θα υπάρξουν στην ΑΕΚ και οι οποίες θα σχετίζονται με την επίτευξη ή όχι του στόχου της. Αν ο Νικολαΐδης διαισθανθεί ότι οι συνθήκες στην ΑΕΚ αλλάζουν προς το χειρότερο, θα έχει έναν σημαντικό λόγο που θα τον σπρώχνει προς την έξοδο, έστω και αν ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος «να αφήσει την ΑΕΚ στα δύσκολα», όπως λέει.


Μόνο ο μάνατζέρ του δείχνει το διαβατήριο


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πολλοί εκείνοι που ασκούν επιρροή στον Ντέμη Νικολαΐδη, ειδικά σε τόσο σοβαρές αποφάσεις όσο αυτή της παραμονής του στην ΑΕΚ ή της μετεγγραφής του σε ομάδα του εξωτερικού. Ο μάνατζέρ του κ. Πασχάλης Παπαδόπουλος είναι ένας από αυτούς που πρώτοι πίστεψαν στο ταλέντο του παίκτη. Χάρη στους δικούς του χειρισμούς ο πελάτης του κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να καταλήξει στην ΑΕΚ και όχι στον Ολυμπιακό. Ο κ. Παπαδόπουλος χρεώθηκε και την επιτυχία του πλουσιοπάροχου συμβολαίου με την ΑΕΚ.


Ο Ντέμης λοιπόν έχει κάθε λόγο να τον εμπιστεύεται και να σέβεται τη γνώμη του. Ο κ. Παπαδόπουλος τον συμβουλεύει να μεταναστεύσει, υποδεικνύοντας το γερμανικό πρωτάθλημα, καθώς εκτιμά ότι ταιριάζει στον πελάτη του. «Αν δεν φύγεις τώρα, δεν θα φύγεις ποτέ» είναι το σλόγκαν του μάνατζερ.


Αντιθέτως, ο στενός φιλικός κύκλος του, από τον οποίο δεν δέχεται έντονη πίεση, τον συμβουλεύει να μείνει στην ΑΕΚ. Είναι περιττό να αναφέρουμε την προτροπή των φανατικών οπαδών προς τον Ντέμη. Οσο για την οικογένειά του, τον αφήνει ελεύθερο να αποφασίσει χωρίς να ασκεί ψυχολογική πίεση. «Μην το σκέφτεσαι πολύ, με τέτοια αγάπη για την ΑΕΚ δεν θα πας πουθενά» του λέει η μητέρα του μεταξύ σοβαρού και αστείου. Μάνα είναι, κάτι παραπάνω ξέρει… Ποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του «ταιριάζει»;


* «Στο Βέλγιο ο Νικολαΐδης θα έκανε μεγάλη καριέρα, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να τον αποκτήσουμε. Εχει τις ικανότητες για να τα καταφέρει στην Ευρώπη. Θα του ταίριαζε το γερμανικό πρωτάθλημα, όχι το αγγλικό, ίσως το ισπανικό. Στην ομάδα όπου θα πάει πάντως πρέπει να είναι πρωταγωνιστής».


Πέτερ Ρέσελ (τεχνικός σύμβουλος Αντερλεχτ)




* «Εχει το ταλέντο για να πετύχει στην Ευρώπη. Δεν είμαι σίγουρος ότι του ταιριάζει η Αγγλία».


Κρίστοφερ Ρε (ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, δανεικός από την Αρσεναλ


* «Αν ήταν πελάτης μου θα τον συμβούλευα να πάει σε πρωτάθλημα του οποίου οι ομάδες θα έχουν την άνεση και την υπομονή ώστε να δουλέψουν επί έναν χρόνο μαζί του, χωρίς να τον αγχώσουν. Δεν θα τον πήγαινα στην Αγγλία, καθώς ύστερα από πέντε μέτριες εμφανίσεις θα τον έβγαζαν στο σφυρί. Μπορεί να κάνει καριέρα στην Ισπανία».


Γιάννης Κόντης (μάνατζερ FIFA)




* «Είμαι σίγουρος ότι θα έκανε καλή καριέρα στη Γερμανία ή στην Ισπανία».


Νιλς Γιόχαν Σεμπ (ομοσπονδιακός τεχνικός Νορβηγίας)