ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ότι ο Βαζέχα, ο Αλεξούδης, ο Αλεξόπουλος, ο Γκούμας, ο Λαγωνικάκης αγωνίζονται στην ομάδα του Παναθηναϊκού αφιλοκερδώς; Οτι δηλαδή ιδρώνουν, κυλιούνται στη λάσπη, πηγαίνουν καθημερινά στην προπόνηση χωρίς να εισπράττουν ούτε ένα κατοστάρικο για τη βενζίνη του αυτοκινήτου τους; Και τότε, θα πείτε, γιατί παίζουν μπάλα; Υπάρχουν την σήμερον ημέρα επαγγελματίες οι οποίοι αγωνίζονται για τη φανέλα; Στα χαρτιά τουλάχιστον υπάρχουν!


Σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν καταθέσει οι 18 ΠΑΕ της Α’ Εθνικής στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), μόνο οι 18 από τους 28 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές οι οποίοι φορούν την ένδοξη πράσινη φανέλα με το «τριφύλλι» έχουν το προνόμιο να πληρώνονται. Οι υπόλοιποι 10 ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έχουν συμβόλαια με το νούμερο «0» να αναγράφεται ως ποσό τόσο στο σύνολο του πριμ υπογραφής όσο και στο αντίστοιχο της μηνιαίας αμοιβής τους. Πώς ζουν; Ισως από τη μητέρα του Καραγκούνη, η οποία τους μαγειρεύει καθημερινά στο κυλικείο της Παιανίας, για να αναπληρώσουν τις χαμένες θερμίδες από την εξαντλητική προπόνηση στην οποία τους υποβάλλει ο κ. Ρότσα.


Και δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός. Από τις 18 ΠΑΕ της Α’ Εθνικής μόνο δύο ποδοσφαιρικές εταιρείες πληρώνουν, στα χαρτιά, όλους τους εργαζομένους. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός τηρούν το γράμμα του νόμου και έχουν 26 και 25 ποδοσφαιριστές αντιστοίχως αμειβομένους.


Τα συμβόλαια που δεν προβλέπουν πριμ υπογραφής και μηνιαίο μισθό εξυπηρετούν αμφότερους τους συμβαλλομένους καθώς γλιτώνουν χρήματα από την Εφορία. Συγκεκριμένα, μια ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη βάσει του ισχύοντος φορολογικού νόμου να καταβάλει ποσοστό 20% επί των συνολικών αποδοχών ενός ποδοσφαιριστή και 29% επί του μηνιαίου μισθού του στην Εφορία. Επιπλέον είναι υποχρεωμένη να καταβάλει ποσοστό 5% επί του συνολικού ποσού του συμβολαίου στην ΕΠΟ και 21% επί του ποσού των πριμ, στην περίπτωση που προβλέπονται στο συμβόλαιο. Ο ποδοσφαιριστής, από την πλευρά του, γλιτώνει το 20% επί των συνολικών αποδοχών του που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στην Εφορία.


«Πρόεδρε, θα μου πληρώσετε εσείς την Εφορία» είναι η συνηθισμένη επωδός που χρησιμοποιούν οι ποδοσφαιριστές στις διαπραγματευτικές συζητήσεις με τον εργοδότη για την υπογραφή ή την ανανέωση συμβολαίου. Και όταν η απάντηση του «αφεντικού» είναι αρνητική, ο παίκτης καταλήγει στην εύκολη λύση: «Ας υπογράψω τότε λευκό συμβόλαιο και να μου δώσετε από τώρα επιταγές». Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται στα «μηδενικά» συμβόλαια. Ο ποδοσφαιριστής παίρνει στα χέρια του επιταγές του εργοδότη για όλο το ποσόν της συμφωνίας, ώστε να είναι εξασφαλισμένος ότι θα εισπράξει τα χρήματα. Κάποιες ΠΑΕ συνάπτουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τους ποδοσφαιριστές στα οποία αναγράφονται οι πραγματικές απολαβές, όπως έχει κάνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον Κριστόφ Βαζέχα. Ο ποδοσφαιριστής προχωρεί σε μία από τις δύο παραπάνω κινήσεις μόνο όταν εμπιστεύεται την οικονομική συνέπεια της διοίκησης του συλλόγου. Είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι προτιμούν να πληρώνουν το 20% στην Εφορία καθώς δεν εμπιστεύονται την εργοδοσία…



Στον Κορυδαλλό 24 από τους 30 ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής μόλις τελειώσει η προπόνηση του κ. Αλέφαντου βγαίνουν προς αναζήτηση του βραδινού φαγητού τους. Οι εστιάτορες της περιοχής, λόγω της συμπάθειας που τρέφουν προς την Προοδευτική, αναλαμβάνουν να καλύψουν τον λογαριασμό για… λογαριασμό του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Ι. Καρρά. Αξίζει να αναφερθούν οι έξι προνομιούχοι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής και οι αποδοχές τους: 1) το σέντερ φορ της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ Ολεγκ Προτάσοφ, με 6,25 εκατ. δρχ. για ένα χρόνο· 2) ο Μιχαήλ Πολίτης, με αποδοχές 14 εκατ. δρχ. για τετραετές συμβόλαιο· 3) ο Σάββας Παντελίδης με 4 εκατ. δρχ. ως ετήσιες αποδοχές· 4) ο Αγαπητός Αμπελάς με 11,5 εκατ. δρχ. για τρία χρόνια· 5) ο Ευάγγελος Παππάς, που εισπράττει 2 εκατ. δρχ. τον χρόνο· 6) ο Παναγιώτης Δαμβέργης με 5 εκατ. δρχ. για πενταετές συμβόλαιο.


Στην ίδια μοίρα με τους ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής βρίσκονται και οι συνάδελφοί τους στον Εθνικό. Ισως γι’ αυτό να είναι κοινή και η πορεία τους προς τις… αλάνες της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Από τους 28 παίκτες που συμπληρώνουν το ρόστερ της ΠΑΕ Εθνικός στα χαρτιά πληρώνονται μόνο οι 15. Οι πέντε αλλοδαποί (Σιμάνι, Αντο, Κόλιν, Εμπαλέ, Φόλεϊ) μετανάστευσαν στην Ελλάδα για… την ιδέα του αθλήματος και τη φανέλα της «Εθνικάρας». Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Πειραιά, στην Ελευσίνα, το σκηνικό είναι περίπου ίδιο. Οι 10 από τους 28 εργαζομένους παίζουν… τσάμπα. Ο Αντου και ο Κριστέσκου είχαν την ίδια τύχη με τους «ξένους» του Εθνικού.


Στη Θεσσαλονίκη τα σκήπτρα κρατεί ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ κ. Πέτρος Θεοδωρίδης, ο οποίος έχει στην κυριότητά του το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής, της οποίας είναι πρόεδρος. Από τους 29 ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του ο κ. Μ. Γκίμπλαντ οι εννέα παίζουν για… το χόμπι τους. Ενας από αυτούς είναι ο διεθνής μεσοεπιθετικός Σωτήρης Κωνσταντινίδης. Ισως γι’ αυτό να έχει υπογράψει ήδη στην ΑΕΚ, που δεν αφήνει κανέναν νηστικό…


Ο εξευρωπαϊσμός που επιχειρεί στην ΠΑΕ Αρης ο κ. Α. Κοντομηνάς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι οκτώ από τους 25 ποδοσφαιριστές ­ ανάμεσά τους οι Λιολίδης, Κατεργιαννάκης, Κατσιαρός, Δαλκίδης ­ (πρέπει να) πηγαίνουν στο Χαριλάου με τα πόδια για προπόνηση καθώς δεν εισπράττουν ούτε οδοιπορικά. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δείχνει τη μεγαλύτερη συνέπεια από τις ποδοσφαιρικές εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας καθώς έχει «στην πείνα» μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές σε σύνολο 27 εργαζομένων. Είναι κρίμα όμως που ο βετεράνος Κώστας Λαγωνίδης είναι ανάμεσα στους τέσσερις.


Το ιστορικό σωματείο του Απόλλωνος Σμύρνης, του οποίου τις τύχες κρατεί ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ κ. Κ. Αλαμάνος, μετράει εννέα «άπορους» ποδοσφαιριστές σε σύνολο 31. Οι δύσμοιροι Χαλκιάς και Κολιτσιδάκης έφυγαν από την αγκαλιά του κ. Γ. Βαρδινογιάννη και επέστρεψαν στη φτώχεια της προσφυγιάς της Ριζούπολης. Ενα άλλο προσφυγικό σωματείο, ο Πανιώνιος, ταλαιπωρεί οκτώ από τους 28 ποδοσφαιριστές του. Ενας από αυτούς που… πεινάνε είναι ο γιος του κ. Ιορντανέσκου, Εντουαρντ, ο οποίος δεν είχε την τύχη να υπογράψει «ηγεμονικό» συμβόλαιο σαν αυτό που είχε συνάψει ο πατέρας του με την ΕΠΟ. Ο Γιάννης Καμίτσης είναι επίσης «στην πείνα» καθώς η ΠΑΕ της Νέας Σμύρνης δεν αναγνώρισε τη συμβολή του στην περυσινή πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου. Οι… κυνηγημένοι της Καισαριανής λόγω παραδοσιακών πολιτικών πεποιθήσεων κρατούν με «άδειες τσέπες» επτά από τους 31 ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα στους «φτωχούς» ο γερόλυκος Νίκος Τσιαντάκης και ο σκόρερ του περυσινού τελικού Κυπέλλου Δημήτρης Ναλιτζής.


Στην υπόλοιπη Ελλάδα η Βέροια είναι… βασίλισσα των πεινασμένων. Οι οκτώ από τους 27 ποδοσφαιριστές περνούν μόνο για βόλτα από το ταμείο της ΠΑΕ. Οι Μουλέτ και Ρουίζ δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Στην Καβάλα «πεινάνε» επτά από τους 27 ποδοσφαιριστές. Ανάμεσά τους το αστέρι της ομάδας Γιώργος Νασιόπουλος αλλά και οι Κόλτσης-Αθανασιάδης. Στην ακριτική Ξάνθη επτά από τους 31 ποδοσφαιριστές γλυκοκοιτάζουν, εις μάτην όμως όπως φαίνεται, την τσέπη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Χ. Πανόπουλου. Πιο γνωστός από τους «άφραγκους» ο Αγγελος Βιλανάκης. Στο Ηράκλειο έτοιμοι να αρχίσουν τις μπαλωθιές είναι πέντε από τους 26 ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ και οι Πάολο Κομίνχες και Νίκος Τζανετής έχουν κάθε λόγο να πρωτοστατήσουν στην ποδοσφαιρική μάχη της Κρήτης.


Εκτός από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που δεν παραβατούν, τις λιγότερες αταξίες διαπράττουν ο Πανηλειακός και ο Ιωνικός. Η ΠΑΕ της Πελοποννήσου έχει «αμισθί» μόνο τρεις από τους 26 ποδοσφαιριστές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην ΠΑΕ της Νίκαιας.


Αν το ΣΔΟΕ ή ο (αρμόδιος) εισαγγελεύς ενδιαφέρονται, όλα αυτά τα «εικονικά» συμβόλαια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (136 συνολικά καταγράψαμε εμείς) υπάρχουν ασφαλώς στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και φυσικά στη διάθεσή τους. Μπορούν, λοιπόν, να… παίξουν μπάλα.