ΣΤΗΝ Ιαπωνία η παράδοση αποτελεί νόμο και τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» λοιπόν ο ελληνικός στίβος θα προσπαθήσει να διατηρήσει την παράδοση που έχει δημιουργήσει στις δύο τελευταίες διοργανώσεις με την κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων, αλλά και με την πλειάδα καλών θέσεων που έχουν πάρει οι αθλητές μας από το 1987, οπότε ξεκίνησε ο θεσμός. Την αρχή των μεταλλίων έκανε ο Λάμπρος Παπακώστας το 1995 στη Βαρκελώνη με το ασημένιο στο ύψος, κάτι που επανέλαβε και το 1997 στο Παρίσι. Στη διοργάνωση της γαλλικής πρωτεύουσας ο Χάρης Παπαδιάς και η Κατερίνα Κόφφα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα 60 μ. και 200 μ. αντιστοίχως.


Στο «Γκριν Ντομ» του Μαεμπάσι θα φιλοξενηθεί, από την ερχόμενη Παρασκευή ως την Κυριακή (5-7 Μαρτίου), το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, με τη συμμετοχή, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις, 700 αθλητών και αθλητριών από 124 χώρες ­ αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Στη δεκαμελή ελληνική αποστολή το ισχυρό φύλο είναι… οι γυναίκες. Οι «παλιές» Νίκη Ξάνθου, Ολγα Βασδέκη, Κατερίνα Θάνου και η νιόφερτη Βούλα Τσιαμήτα αποτελούν το καρέ της ντάμας στο οποίο ο ελληνικός στίβος ποντάρει τις ελπίδες του για να ανεβεί στο βάθρο.


Η Ξάνθου στο Μαεμπάσι ψάχνει για το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιό της στον κλειστό στίβο. Τα 6,80 μ. που πέτυχε στο διεθνές μίτινγκ «Αθήνα ’99» την περασμένη Τετάρτη τής δίνουν σιγουριά. «Θέλω ένα μετάλλιο και πιστεύω ότι με μια επίδοση ανάλογη με αυτήν της Τετάρτης μπορώ να τα καταφέρω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρεθώ σε καλή ημέρα, είμαι ήρεμη και περιμένω με αισιοδοξία τον αγώνα» δήλωσε στο «Βήμα» η δεύτερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του ανοιχτού στίβου το 1997, η οποία πηγαίνει στην Ιαπωνία με την τρίτη επίδοση για εφέτος στον κόσμο, πίσω από τη Ρωσίδα Κότοβα (6,83 μ.) και την Ουγγαρέζα Βάζι (6,82 μ.).


Στο τριπλούν η Βασδέκη είναι το ισχυρό «χαρτί», ενώ η Τσιαμήτα το κρυφό. Η Ολγα, με την εμπειρία της πλέον δεδομένη, κουβαλά στις βαλίτσες της το χρυσό μετάλλιο από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, το χρυσό από το παγκόσμιο κύπελλο του Γιοχάνεσμπουργκ και ένα χάλκινο από το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου του 1996 στη Στοκχόλμη. Με την πρώτη και μοναδική εμφάνισή της εφέτος στον κλειστό στίβο πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ με 14,51 μ. (έκτη επίδοση στον κόσμο). Ο συναγωνισμός αναμένεται έντονος. Η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον κλειστό στίβο Βρετανή Χάνσεν, η Τσέχα Κασπάρκοβα και οι Βουλγάρες Μαρίνοβα και Πράντσεβα, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους, έχουν τον πρώτο λόγο για το βάθρο. «Δεν υπόσχομαι τίποτε, απλώς εύχομαι να είμαι καλά. Πάντως τα δύσκολα μου αρέσουν» απαντά η Ολγα Βασδέκη στο ερώτημα πόσο κοντά είναι στο μετάλλιο. Τον δικό της ρόλο στον αγώνα θέλει να παίξει η Βούλα Τσιαμήτα. Με 14,47 μ. πήρε για περίπου μισή ώρα τα σκήπτρα από τη Βασδέκη ως κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ. Παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια αλματώδη πρόοδο και πλέον διαθέτει πείρα διεθνών διοργανώσεων, αφού κατάφερε να μπει πέρυσι στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου πήρε την ένατη θέση.


Τα 7.16 μ. που έχει πετύχει δύο φορές εφέτος στα 60 μ. η Κατερίνα Θάνου σίγουρα δεν δίνουν μετάλλιο, αλλά η ίδια δηλώνει έτοιμη για τους αγώνες. «Το Μαεμπάσι είναι μακριά, το μετάλλιο ίσως όχι. Η όλη προετοιμασία μου τον χειμώνα είχε στόχο το παγκόσμιο κλειστού. Ακόμη δεν μου έχει βγει όλη η προπόνηση, πιστεύω όμως ότι ως την Κυριακή, που είναι ο αγώνας, θα είμαι έτοιμη. Σημαντικό ρόλο για όλες τις αθλήτριες θα παίξει η προσαρμογή στην αλλαγή της ώρας» δήλωσε η Θάνου, η οποία θα έχει κυριότερες αντιπάλους την Αμερικανή Ντίβερς, την Γιαγιασίνγκε από τη Σρι Λάνκα, την Πεντάρεβα από τη Βουλγαρία, τη Φάινς από τις Μπαχάμες και τη Ρωσίδα Πριβάλοβα.


Για τους υπόλοιπους έλληνες πρωταθλητές, δηλαδή τον Κώστα Κεντέρη και τον Περικλή Ιακωβάκη στα 400 μ., τον Γιώργο Θεοδωρίδη στα 60 μ., τον Αλέξη Αλεξόπουλο στα 200 μ., τον Δημήτρη Κοκότη στο ύψος και τη Γωγώ Τσιλιγκίρη στο επί κοντώ, μια θέση στην οκτάδα θα ήταν άκρως ικανοποιητική.


Επιχείρηση με κωδικό «διατήρηση της παράδοσης» λοιπόν, με το «χαρακίρι» να είναι λέξη απαγορευμένη. Τους αγώνες θα μεταδώσει η ΕΤ-1 την Παρασκευή 4 π.μ.-11.15 π.μ. απευθείας και 3 μ.μ.-6 μ.μ. σε μαγνητοσκόπηση και το Σάββατο 3 μ.μ.-6 μ.μ. σε μαγνητοσκόπηση. Την Παρασκευή από ελληνικής πλευράς θα αγωνιστούν η Τσιλιγκίρη, ο Αλεξόπουλος, ο Κεντέρης και ο Ιακωβάκης και το Σάββατο η Ξάνθου.