Πρωταθλητής; Ενας τίτλος συνοδευόμενος από ένα κύπελλο που εμπλουτίζει την τροπαιοθήκη μιας ομάδας αλλά κάνει και τους φίλους της να πανηγυρίζουν. Δευτεραθλητής; Μια θέση στην κατάταξη της βαθμολογίας που οδηγεί από πέρυσι στο χρυσοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ και δημιουργεί ευφορία στους διοικούντες της ομάδας οι οποίοι νιώθουν τις… λίρες να κουδουνίζουν στο ταμείο της ΠΑΕ. Γι’ αυτό λοιπόν ο τίτλος του πρωταθλητή έχει δευτερεύουσα σημασία για τις διοικήσεις των ομάδων, τις οποίες ενδιαφέρει πρωτίστως η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ, από όποια βαθμολογική θέση και αν προέρχεται. Πόσο όμως στοιχίζει στις ΠΑΕ η πρώτη ή η δεύτερη θέση στην κατάταξη της βαθμολογίας που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ; Πόσο είναι διατεθειμένες οι διοικήσεις των ομάδων που τις διεκδικούν να τις πληρώσουν και τι κομμάτι από την πίτα του Τσάμπιονς Λιγκ αναμένεται να μοιραστούν;



Ο πρωταθλητής των μετεγγραφών Αρης απώλεσε ίσως ένα μέρος από την αίγλη που του χάριζε ο άτυπος αυτός τίτλος από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, που έκαναν την αντεπίθεσή τους τις τελευταίες ημέρες της μετεγγραφικής περιόδου. Αλλά αυτές οι ομάδες μαζί με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό θα διεκδικήσουν μέχρις εσχάτων τον μεγάλο στόχο του Τσάμπιονς Λιγκ για να κάνουν το άλμα και να ξεφύγουν από τη… μιζέρια του ελληνικού πρωταθλήματος.


* Σκέτος… Κόφι για Ολυμπιακό


Η ομάδα του Πειραιά δεν μπήκε στο παιχνίδι της μετεγγραφικής περιόδου και, αν δεν υπήρχε η επιστροφή του δανεικού Γκανέζου Κόφι Αμπονσάι από τον Πανελευσινιακό, οι ποδοσφαιριστές που επισκέπτονται καθημερινά τον Ρέντη θα παρέμεναν ακριβώς οι ίδιοι. Οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς τους ποδοσφαιριστές της είναι 1,6 δισ. δρχ. και η θέση της διοίκησης ήταν σαφής: δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό της κάποιο χρηματικό ποσό για μετεγγραφές. Ο Ολυμπιακός παραμένει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και τον Μάρτιο αντιμετωπίζει για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ τη Γιουβέντους, οπότε οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί επί του παρόντος καλά καλά ούτε να δυσανασχετήσουν δεν μπορούν.


* «Καίσαρας» στον ΠΑΟ


Ο Βραζιλιάνος Χούλιο Σέζαρ (100 εκατ. δρχ. για έξι μήνες/ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ) δηλώνει δυνατός σαν ταύρος και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» ευελπιστούν να καταφέρει η ομάδα τους και εφέτος να «καπαρώσει» τη μία θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο εκ Πανιωνίου Τάκης Φύσσας (280 εκατ. δρχ. για πέντε χρόνια) αποκτήθηκε για να καλύψει την… τρύπα της αριστερής πλευράς του Παναθηναϊκού, ενώ ο Ανδρέας Βλάχος (61 εκατ. δρχ. για πέντε χρόνια) με τον Γιώργο Ποδαρά (5 εκατ. δρχ. για πέντε χρόνια), ορμώμενοι εξ Αυστραλίας και εξ Ελευσίνας αντιστοίχως, θα συμπληρώνουν την ομάδα στα… διπλά της Παιανίας. Ως το καλοκαίρι, στα 660 εκατ. δρχ. που επιβαρύνουν το ταμείο του «τριφυλλιού» θα προστεθούν άλλα 170 εκατ. δρχ., για να αυξηθούν οι πιθανότητες να μπει το όνομα Παναθηναϊκός στην κληρωτίδα με τις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ.


Η ομάδα της «Ενωσης» έχει να πατήσει χορτάρι σε γήπεδο όπου διεξάγεται αγώνας για το Τσάμπιονς Λιγκ από την εποχή που η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της προκαλούσε σιγουριά στην εξέδρα με τα κιτρινόμαυρα κασκόλ. Τέσσερα χρόνια χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολλά και το ταμείο της ΠΑΕ γράφει… μείον, μετά τη συμμετοχή της ομάδας μόνο στο Κύπελλο UEFA ή στο Κύπελλο Κυπελλούχων.


* «Κανονιές» στην ΑΕΚ


Η προηγούμενη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, της οποίας προΐστατο ο Π. Νικολάου, είχε υπολογίσει ότι με 1,8 δισ. δρχ. θα μπορούσε να καταλάβει μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσο περίπου υπολογίζεται το κόστος των συμβολαίων που είχε να πληρώσει το ταμείο της ΠΑΕ ως το καλοκαίρι. Ωστόσο ο νυν ισχυρός ανήρ της ΠΑΕ Δ. Μελισσανίδης θεώρησε ότι το δυναμικό της ομάδας δεν ήταν ικανό για να τη φέρει σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι άρχισαν να… καταφθάνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια ποδοσφαιριστές οι οποίοι θεωρείται ότι θα ισχυροποιήσουν την ΑΕΚ. Ο Λιβεριανός Κρίστοφερ Ρε (100 εκατ. δρχ. για έξι μήνες/ από την Αρσεναλ), ο Γερμανοϊσπανός Αλμπέρτο Μέντεζ (100 εκατ. δρχ. για έξι μήνες/ από την Αρσεναλ), ο Αυστραλοϊταλός Αλβιν Τσέκολι (150 εκατ. δρχ. για τρία χρόνια/ από τη Γουλβς Αυστραλίας), ο Γιουγκοσλάβος Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς (180 εκατ. δρχ. για τρία χρόνια/ από την Γκιμαράες Πορτογαλίας), ο Μιχάλης Καψής (150 εκατ. δρχ. για πέντε χρόνια/ από τον Εθνικό) και ο Γιώργος Καβάζης (65 εκατ. δρχ. για πέντε χρόνια/ από τον Απόλλωνα Λεμεσού) εντάχθηκαν στο δυναμικό της ΑΕΚ για να της δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Συνολικά δηλαδή η διοίκηση της ΠΑΕ ρίχνει στα… πόδια του Τσάμπιονς Λιγκ περίπου 400 εκατ. δρχ. ως το καλοκαίρι, με την ελπίδα να πιάσουν τόπο.


* Ο ΠΑΟΚ «έκοψε» με Βαλέντσια


Ο Γιουγκοσλάβος Σλόμπονταν Κρισμάρεβιτς (300 εκατ. δρχ. για δυόμισι χρόνια) είχε εντυπωσιάσει τη διοίκηση της ομάδας του ΠΑΟΚ στα δύο παιχνίδια που είχε παίξει εναντίον του Ολυμπιακού με τη φανέλα της Ανόρθωσης για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε, αφού ταλαιπώρησε μία φορά τον Ανατολάκη και τον Καραταΐδη, γιατί να μην το επαναλάβει και στο μέλλον αγωνιζόμενος με τα χρώματα του ΠΑΟΚ; Ειδικά αν έχει τη συνδρομή και ενός μουντιαλικού άσου όπως ο Κολομβιανός Αντόλφο Βαλέντσια, τότε η άμυνα του Ολυμπιακού αλλά και εκείνες των υπολοίπων διεκδικητών των θέσεων που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ θα περάσουν δύσκολες ώρες.


Αυτό σκέφθηκε άλλωστε ο Γ. Μπατατούδης που εδώ και καιρό καλούσε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να προετοιμαστούν για την υποδοχή μουντιαλικού άσου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Και όταν ο Βαλέντσια (115 εκατ. δρχ. για έξι μήνες) έσκασε… μύτη, τα ασπρόμαυρα κασκόλ πήραν φωτιά. Ο προπονητής όμως της ομάδας Αγγελος Αναστασιάδης τον παρομοίασε με… τρένο που εκτροχιάστηκε στο Λιανοκλάδι, με αποτέλεσμα ο ίδιος να καταλήξει τέως, παραχωρώντας τη θέση του στον πάγκο στον Ολλανδό Αρι Χάαν, που εκτιμά τις κινήσεις της διοίκησης. Ετσι λοιπόν πέρα από τα 700 εκατ. δρχ. που κλήθηκε να καλύψει η ΠΑΕ για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών αποφασίστηκε να διατεθούν ακόμη 300 εκατ. δρχ. για να παίζουν οι ασπρόμαυρες φανέλες Τετάρτη στο Τσάμπιονς Λιγκ.


Ενδεχομένως η επένδυση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να έχει συνέχεια αν ο Α. Χάαν βρει τον κοινοτικό μεσοεπιθετικό που του ζήτησε η διοίκηση.


* Και ο Αρης έχει εννιά…


Από τη Β’ Εθνική επέστρεψε εφέτος ο Αρης και ο προϋπολογισμός της ομάδας για μια αξιοπρεπή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία ήταν 460 εκατ. δρχ., όπως υπολογίζεται από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Στην πρόσφατη όμως μετεγγραφική περίοδο ο μεγαλομέτοχος της ομάδας κ. Δ. Κοντομηνάς και το επιτελείο του έκριναν ότι, αν ο Αρης ενισχυθεί, η έξοδος στην Ευρώπη είναι εφικτή. Ο κρυφός πόθος τους είναι βεβαίως το Τσάμπιονς Λιγκ και γι’ αυτό 570 εκατ. δρχ. προστέθηκαν στον προϋπολογισμό της ομάδας.


Ο Κύπριος Μάριος Αγαθοκλέους (600 εκατ. δρχ. για 4,5 χρόνια/ από τον Αθηναϊκό), ο Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα (180 εκατ. δρχ. για δυόμισι χρόνια/ από τον ΠΑΟ), ο Βραζιλιάνος Πάολο Αντριόλι (150 εκατ. δρχ. για ενάμιση χρόνο/ από τον Ιωνικό), ο Γιώργος Κούτσης (135 εκατ. δρχ. για δύο χρόνια/ από τον Πανελευσινιακό), ο Γιάννης Μαλλούς (160 εκατ. δρχ. για τριάμισι χρόνια/ από τη Βέροια), ο Νίκος Κυζερίδης (19 εκατ. δρχ. για έξι μήνες/ από την Πόρτσμουθ), ο Αλέξης Δέλλιος (110 εκατ. δρχ. για δυόμισι χρόνια/ από τη Βέροια), ο Ισλανδός Κρίστοφερ Σιγκούργερσον (6 εκατ. δρχ. για έξι μήνες/ από τη Λέιφτουρ) και ο Θόδωρος Δαλκίδης (27 εκατ. δρχ. για ένα χρόνο/ανανέωση συμβολαίου) επωμίζονται την ευθύνη να οδηγήσουν την ομάδα στην Ευρώπη και, αν τα αποτελέσματα τους ευνοήσουν, η δεύτερη θέση μπορεί και να φανεί στην άκρη του τούνελ.


Τι θα εισπράξουν


Ποιες οικονομικές βλέψεις έχουν οι διοικήσεις του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Αρη και αγωνιούν να δουν τις ομάδες τους να αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ; Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Κάθε σύλλογος θα λαμβάνει για κάθε ματς το ποσό των 315 εκατ. δρχ. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα εισπράττει επιπλέον 50 εκατ. δρχ. και σε νίκη 100 εκατ. δρχ. Οι οκτώ ομάδες που θα συνεχίσουν στην προημιτελική φάση προβλέπεται να πάρουν καθεμία 840 εκατ. δρχ. και όσες προκριθούν στα ημιτελικά 1 δισ. δρχ. Ο πρωταθλητής Ευρώπης θα λάβει κάτι παραπάνω από 2 δισ. δρχ., αλλά και ο φιναλίστ δεν θα μείνει παραπονεμένος αφού θα κερδίσει περίπου 1,5 δισ. δρχ. Και αν μια ελληνική ομάδα δεν μπορεί να προσβλέπει σε έναν τελικό, υπολογίστε μόνο τι θα εισπράξει αν προκριθεί έστω στην προημιτελική φάση. Αν ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, επαναλάβει το εφετεινό του κατόρθωμα και σημειώσει τα ίδια αποτελέσματα (δηλαδή τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες), θα εισπράξει 2,4 δισ. δρχ. χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια.