ΤΑ ΤΡΙΑ σημαντικότερα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη κάθε χρονιά είναι η Διεθνής Εκθεση και τα δύο ματς του ΠΑΟΚ με τον Αρη. Αμέσως μετά έρχεται η γιορτή του Αγίου Δημητρίου…


Αύριο ο Αρης φιλοξενεί ­ με την ευρεία έννοια της λέξης ­ τον ΠΑΟΚ στο Χαριλάου, σε ένα ματς που συνήθως αρκεί για να ρίξει διοικήσεις. Οριακά ως και κυβέρνηση… Πόσο μάλλον όταν ο αγώνας γίνεται στη σκιά της επεισοδιακής αλλαγής προπονητή στον ΠΑΟΚ. Ο Αγγελος Αναστασιάδης έφυγε. Αμέσως πήρε τη θέση του ο Ολλανδός Αρι Χάαν και ακολούθησε μια παραφιλολογία για τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα.


Ο Ολλανδός ξεκινά από τα βαθιά. Παίζει στο Χαριλάου, τη ρεβάνς της Τούμπας. Το πρώτο παιχνίδι με το… ατιμωτικό 1-4 στην έδρα του ΠΑΟΚ είχε φέρει μια αλλαγή. Είχε φύγει ο Ολεγκ Μπλαχίν και είχε αναλάβει ο Αναστασιάδης (ο οποίος είχε απομακρυνθεί νωρίτερα το καλοκαίρι), προς επιβεβαίωση και του συνθήματος που είχαν βγάλει οι Αρειανοί πριν από τον αγώνα: «Το Σάββατο το βράδυ εμείς θα ξαναφέρουμε τον Αναστασιάδη»…



ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε και απομακρύνθηκε ο Αγγελος; Ηταν η απόκτηση του τραυματία, όπως αποδείχθηκε, Κολομβιανού Αντόλφο Βαλέντσια τόσο σοβαρός λόγος για να επέλθει η ρήξη με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Νίκο Βεζυρτζή και να φύγει ο Αναστασιάδης, όπως έφυγε, ή απλώς ήταν η αφορμή που ήρθε την κατάλληλη στιγμή; Ο ίδιος ο Ν. Βεζυρτζής δίνει τη δική του εξήγηση και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το δεύτερο ενδεχόμενο: «Ο Αγγελος άφησε τη σφραγίδα του, έδωσε τον εαυτό του, δούλεψε όσο καλύτερα γινόταν, αλλά ό,τι μπορούσε να δώσει το έδωσε. Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν μια αλλαγή. Το γιατί είναι προφανές. Μην ψάχνετε για σκοτεινά σημεία. Η ομάδα παραπατούσε. Αποκλείστηκε από το Κύπελλο, έχασε από τον Εθνικό Αστέρα, έπρεπε να γίνει αλλαγή».


Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι η απόκτηση του Βαλέντσια ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η έκρηξη του Αναστασιάδη βόλεψε τη διοίκηση.


Τα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν. Ο Ν. Βεζυρτζής παραδέχεται ότι η αλλαγή προπονητή έγινε αφού πρώτα είχε κλειστεί ο διάδοχος, ο Αρι Χάαν: «Οταν αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή, το πρώτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν του Χάαν. Μόλις τον κλείσαμε, ανακοινώσαμε την αλλαγή του προπονητή». Είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη ότι ο Αναστασιάδης των αναχρονιστικών μεθόδων δεν πολυταιριάζει στο ευρωπαϊκό προφίλ που σχεδιάζει η διοίκηση του ΠΑΟΚ, σε αντίθεση με τον Χάαν, τον προπονητή που οδήγησε πέρυσι τη Φέγενορντ στο Τσάμπιονς Λιγκ.


Από την άλλη πλευρά, ο Αναστασιάδης, εξαιτίας του παρορμητικού χαρακτήρα του, έκανε μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις που του στέρησαν διαδοχικά τα καλά διαπραγματευτικά χαρτιά του. Κυρίως δε την αγάπη του κόσμου του ΠΑΟΚ προς το άτομό του. Αυτή ακριβώς που τον έφερε πίσω μετά την πρώτη ήττα από τον Αρη, όταν η εμπιστοσύνη των οπαδών προς τη διοίκηση κλονιζόταν και αυτή χρειαζόταν να κάνει μια κίνηση για να κερδίσει ξανά την κερκίδα. Την περασμένη εβδομάδα όμως η ίδια κερκίδα αποδοκίμασε τον πρώην αγαπημένο της. Εδώ συναντάμε την παράμετρο Βαλέντσια.


Οι φήμες θέλουν τον Αναστασιάδη ενοχλημένο από την «αδιαφάνεια» της μετεγγραφής και γι’ αυτό τον λόγο ήρθε και η έκρηξη κατά τη συγκεκριμένη επιλογή της διοίκησης. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Αναστασιάδης κοιτούσε πάντα το καλό της ομάδας, αλλά δεν υπήρξε ποτέ διπλωμάτης. Η ομάδα πράγματι παρέπαιε. Είχε αποκλειστεί στο Κύπελλο από τον Πανσερραϊκό της Β’ Εθνικής και είχε χάσει από τον θεωρητικά «μικρό» Εθνικό Αστέρα, απομακρυνόμενη από τις θέσεις που οδηγούν στο χρυσοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ, τον στόχο που σε κάθε επίσκεψή του στα αποδυτήρια ο Ν. Βεζυρτζής υπενθύμιζε στους παίκτες. Ο κόσμος χρειαζόταν κάτι για να ελπίζει. Η μεγάλη μετεγγραφή του Βαλέντσια ήταν αρκετή. Τότε όμως ο Αγγελος βγήκε και είπε το περίφημο: «Μας έφεραν το τρένο (σ.σ.: το προσωνύμιο του Βαλέντσια) που εκτροχιάστηκε στο Λιανοκλάδι». Αλληγορικό μεν, σωστό δε, όπως και αρκετό για να κόψει την ελπίδα του πληγωμένου κόσμου, ο οποίος στράφηκε εναντίον του προπονητή, πολύ πιθανόν ύστερα και από σχετική διοικητική παρότρυνση. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στη Θεσσαλονίκη ότι οι «Μακεδόνες», ο σύνδεσμος οπαδών που αποδοκίμασε τον Αγγελο, ελέγχονται από τον Βεζυρτζή και είχαν ιδρυθεί το ’80 από τον Λάκη Οικονομίδη, δεξί χέρι του νυν αναπληρωτή προέδρου. Σίγουρα όμως ο κόσμος αντέδρασε και επηρεασμένος από τις αποτυχίες. Κάποιοι μάλιστα, ακόμη και μέσα από τη διοίκηση της ΠΑΕ, θυμήθηκαν τώρα ότι ως ποδοσφαιριστής ο Αναστασιάδης είχε «κατέβει» στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό.


Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ από την πλευρά τους, όταν ρωτήθηκαν για τους λόγους της απομάκρυνσης του Αναστασιάδη, αρνήθηκαν να μιλήσουν. Η θέση τους είναι ομολογουμένως δύσκολη, ωστόσο παραδέχονται ότι το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν καλό και η όποια πίεση δεν ερχόταν από τον Αναστασιάδη, αλλά από τη διοίκηση, που ζητούσε επιμόνως «Τσάμπιονς Λιγκ». Είναι όμως επίσης γεγονός η άσχημη απόδοση των Βρύζα, Φρατζέσκου, Τουρσουνίδη, Μιχόπουλου και Λαγωνίδη στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ιωνικό, οπότε με το 0-0 ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αναστασιάδη. Οι ίδιοι παίκτες επέδειξαν τη μεγαλύτερη αγωνιστική διάθεση στο πρώτο προπονητικό διπλό υπό την επίβλεψη του Χάαν, παρουσία μάλιστα 500 επευφημούντων οπαδών.


Η ικανοποίηση του κόσμου του ΠΑΟΚ είναι ο κοινός παρονομαστής σε ό,τι γίνεται. Γι’ αυτόν επέστρεψε ο Αναστασιάδης πριν από λίγους μήνες. Για να ικανοποιηθεί το κοινό των ΠΑΟΚτσήδων αίσθημα αποκτήθηκε ο Βαλέντσια. Ο ίδιος ο Ν. Βεζυρτζής δηλώνει ότι «… στον ΠΑΟΚ τίποτε δεν είναι κατεστημένο, μόνο το σωματείο υπάρχει. Ολα τα άλλα αλλάζουν, προπονητές, διοικήσεις, όλα. Ο κόσμος και το σωματείο μένουν». Από την άλλη, ο κόσμος του ΠΑΟΚ χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί ο Αναστασιάδης. Ο Χάαν επιλέχθηκε και επειδή είχε έρθει σε ρήξη με τον μισητό σε μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ τέως μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Θωμά Βουλινό. Οι απαιτήσεις του κόσμου λειτουργούν ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για την όποια κίνηση της διοίκησης. Μόνο που η χρησιμοποίηση του «όχλου» φέρνει συνήθως τραγικά αποτελέσματα…


Δοκιμασμένος αλλά και «αντιστασιακός»



ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΣ πήγε στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του ’94, ατσαλάκωτος έφυγε τον Οκτώβριο του ’95 ο Αρι Χάαν. Δεν άντεχε τον «κακοπληρωτή» τέως μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θωμά Βουλινό… Το αγέρωχο ύφος του, ο στυγνός επαγγελματισμός και το έρεισμα στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ ανέδειξαν τον ολλανδό προπονητή ως ιδανική επιλογή για τη διαδοχή του Αγγελου Αναστασιάδη. Ως επιπλέον προσόν εκτιμήθηκε από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το γεγονός ότι ο ολλανδός τεχνικός δεν ασχολείται με τα εξωαγωνιστικά θέματα του συλλόγου.


Επί των ημερών του Αρι Χάαν ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα της περιόδου ’94-’95, έστω κι αν έλειπαν από το έμψυχο δυναμικό του τα μεγάλα ονόματα και εξέτισε τότε την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που του είχε επιβάλει η UEFA για τα επεισόδια στον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν.


Ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Βεζυρτζής δηλώνει: «Ο Αρι Χάαν είχε περάσει με επιτυχία από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, είχε αφήσει τα διαπιστευτήριά του. Και το μεγάλο ατού είναι ότι γνωρίζει τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον ΠΑΟΚ. Ξέρει το περιβάλλον, τον κόσμο του ΠΑΟΚ και τις απαιτήσεις του, τα αποδυτήρια και τη λειτουργία τους. Στα μέσα της περιόδου ήταν πολύ σημαντικό για μας να βρούμε έναν προπονητή που να έχει την αίσθηση της ομάδας. Εχει έρεισμα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν είναι τυχαίος προπονητής. Οταν έπαιζε σύστημα «ζώνη» στην άμυνα, οι άλλοι προπονητές στην Ελλάδα ρωτούσαν τι είναι αυτό».


Ο τέως αρχηγός του ΠΑΟΚ Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην αγγλική Λέστερ, είπε στο «Βήμα» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του: «Δεν συνηθίζω να κρίνω προπονητές. Κάθε τεχνικός κρίνεται από τα αποτελέσματα. Με τον Αρι Χάαν είχαμε πολύ καλή πορεία. Εχω δηλώσει στο παρελθόν ότι θεωρώ τον Χάαν ως έναν από τους καλύτερους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα, αν όχι τον καλύτερο».


Από την πλευρά του, ο Πάρις Ζουμπούλης, πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα της περιόδου ’94-’95 με εννέα γκολ, θυμάται: «Εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Εφαρμόσαμε τη «ζώνη» στην άμυνα, πρωτοποριακό σύστημα εκείνη την εποχή. Παίζαμε επιθετικά και στους εκτός έδρας αγώνες. Ο Χάαν είναι στυγνός επαγγελματίας. Δεν αναπτύσσει ιδιαίτερες σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές. Δουλεύει πολύ, ο ποδοσφαιριστής δεν βαριέται στις προπονήσεις, χάρη στην ποικιλία ασκήσεων. Δεν είχαμε κανένα παράπονο από τη συμπεριφορά του, το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν πολύ καλό».


Ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ τώρα, ο Π. Ζουμπούλης συμπληρώνει: «Η αγωνιστική φιλοσοφία των δύο προπονητών είναι ίδια. Πού διαφέρουν; Ο Αναστασιάδης ποντάρει πολύ στην ικανότητά του να ντοπάρει ψυχολογικά τον ποδοσφαιριστή και είναι πιο κοντά του. Ο Χάαν συμμετέχει στο παιχνίδι μόνο με τις κινήσεις τακτικής και τις σαφείς οδηγίες σε καθέναν από τους παίκτες της ομάδας».


«Αν θα κάνει καλό στην ομάδα η αλλαγή; Αυτό θα φανεί» δηλώνει λακωνικά ο Κώστας Φρατζέσκος, ο οποίος, ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, θέλει ασφαλώς να κρατήσει τις αποστάσεις…


Η αλλαγή προπονητή έγινε πριν από το μεγάλο ντέρμπι με τον Αρη. Η ήττα του ΠΑΟΚ στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος στάθηκε η αφορμή για την αντικατάσταση του Ολεγκ Μπλαχίν από τον Αγγελο Αναστασιάδη. «Με προπονητή τον Χάαν είχαμε κερδίσει 4-0 τον Αρη στο Χαριλάου» τονίζει ο μέχρι προχθές εν ενεργεία παίκτης της ομάδας Κώστας Λαγωνίδης, ο οποίος, όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, επιθυμεί αύριο ρεβάνς για το 1-4 της Τούμπας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ «Ολα του ΠΑΟΚ δύσκολα…»


«Στα παιχνίδια Αρη – ΠΑΟΚ δεν μετρά η βαθμολογική θέση της κάθε ομάδας», τονίζει ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον «Δικέφαλο» περισσότερο από κάθε άλλον. Ο Γιώργος Κούδας είναι απόλυτος: «Τα πάντα εξαρτώνται από την απόδοση μέσα στο γήπεδο. Τώρα πλέον οι σχέσεις μεταξύ παικτών και συλλόγων κινούνται σε πιο επαγγελματικό επίπεδο και τα πνεύματα είναι πιο ήρεμα».


Ο Γ. Κούδας σέβεται τον φετινό Αρη: «Εχει αποκτήσει ισχυρή διοίκηση και αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές φιλοδοξίες του και έχει κάθε λόγο να τρέφει ελπίδες για διακρίσεις. Ο ΠΑΟΚ, από την άλλη, είναι ήδη σε τροχιά Ευρώπης. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα στοιχείο το οποίο πολλοί δεν υπολογίζουν. Είναι το 4-1 του Αρη μέσα στην Τούμπα. Δεν πρέπει, ακόμη, να παραλείψουμε ότι ο ΠΑΟΚ διανύει μια δύσκολη περίοδο. Πριν από μια τέτοια σπουδαία αναμέτρηση η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας δεν είναι ό,τι καλύτερο. Το θετικό στοιχείο βρίσκεται στο ότι ο Αρι Χάαν γνωρίζει λόγω… πρότερου βίου στον πάγκο του ΠΑΟΚ τι εστί ένα ντέρμπι με τον Αρη».


Πολλοί είπαν ότι ήταν τραγικό λάθος η απομάκρυνση του Αγγελου Αναστασιάδη. Η θέση του Γ. Κούδα: «Πράγματι, ο κ. Αναστασιάδης ένιωθε τον ΠΑΟΚ ως κομμάτι του εαυτού του και γνώριζε πώς να πλησιάσει τους ποδοσφαιριστές του. Δεν ξέρω αν είχε δίκιο ή άδικο που διαμαρτυρήθηκε για μετεγγραφικές κινήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εν αγνοία του, οι δηλώσεις όμως που έγιναν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν μάλλον κάπως τραβηγμένες. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο προπονητής είναι ο τελευταίος ­ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ­ που πληροφορείται τους μετεγγραφικούς στόχους της ομάδας. Ευελπιστώ ότι η πρόσφατη αναταραχή δεν θα λειτουργήσει αρνητικά στους παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά ψυχολόγος δεν είμαι».


ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΗΣ «Στα κίτρινα η… ψυχολογία»


«Μεγάλη βαρύτητα έχει ο ψυχολογικός παράγοντας στα ντέρμπι Αρη – ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο καλύτερη ψυχολογία έχουν οι ποδοσφαιριστές του Αρη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα», υποστηρίζει ο Ντίνος Κούης, αρχηγός κατά το παρελθόν στον Αρη και στην Εθνική ομάδα. «Το βέβαιο είναι ­προσθέτει­ ότι αυτός ο αγώνας έχει φέτος και βαθμολογικό ενδιαφέρον. Οσο για τα πρόσφατα προβλήματα που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ, θα ήθελα να τονίσω ότι, και παλαιότερα και τώρα, όταν ο αθλητής μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο όλα αυτά ξεχνιούνται».


Για την πίεση που ασκείται στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πριν από τα μεταξύ τους ντέρμπι, ο παλαίμαχος διεθνής μέσος κρίνει με γνώμονα την εμπειρία του: «Δεν υπήρξε αναμέτρηση Αρη – ΠΑΟΚ η οποία να μη δημιούργησε πίεση στους αθλητές των δύο ομάδων. Με το πέρασμα όμως του πρώτου δεκάλεπτου, η πίεση έδινε τη θέση της στο πάθος για τη νίκη».


Πώς όμως σχολιάζει ο Ντ. Κούης τις μετεγγραφικές κινήσεις στις οποίες προέβη η διοίκηση του Αρη; «Εκτιμώ ότι η ομάδα ενισχύθηκε αρκετά με την απόκτηση ποδοσφαιριστών οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν αμέσως. Επομένως οι μετεγγραφές κρίνονται ουσιαστικές και όχι εντυπωσιασμού» υπογραμμίζει ο νυν τεχνικός του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης.


Τελικά ποιους στόχους πρέπει να οριοθετήσει ο Αρης; Την κατάκτηση, απλώς, του εισιτηρίου για το Κύπελλο UEFA ή τη διεκδίκηση της πολυπόθητης συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ ως και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος; «Προσωπικά, θα μείνω ικανοποιημένος αν ο Αρης κατακτήσει μια θέση που θα του εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Κύπελλο UEFA. Αυτός ο στόχος προβάλλει εφικτός. Οσο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ας κάνει λίγη υπομονή, αυτή η διοργάνωση, ένα-δύο χρόνια ακόμη».