Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανήκει στη νέα γενιά του παγκόσμιου τένις. Εως τώρα οι ειδικοί του χώρου είχαν τοποθετήσει στην κορυφή της λίστας με τα νέα ταλέντα τον Γερμανό Σάσα Ζβέρεφ. Καθόλου άδικα, θα σκεφτείτε, καθώς ο 22χρονος τενίστας είναι ήδη στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό έως τον περασμένο μήνα. Μετά τα τουρνουά της Ουάσιγκτον και, κυρίως, του Masters στο Τορόντο, ο κόσμος του τένις ασχολείται καθημερινά όλο και περισσότερο με τον 20χρονο Τσιτσιπά.
Ο έλληνας αθλητής κατέκτησε τους φίλους του αθλήματος σε μικρό χρονικό διάστημα, ας μην ξεχνάμε πως είναι μόλις δύο χρόνια επαγγελματίας. «Εως τώρα όλοι ασχολούνταν μόνο με τον Ζβέρεφ. Είναι πολύ καλό που εμφανίστηκε και ένας ακόμη αθλητής. Ο Τσιτσιπάς έβαλε το όνομά του στη λίστα με τα νέα μεγάλα ταλέντα. Ο Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μποργκ και την ηρεμία του Φέντερερ» έγραψε στο Sky Sports ο Γκρεγκ Ρουντέσκι, ένας βρετανός πρώην επαγγελματίας αθλητής του τένις που φημιζόταν για το πολύ δυνατό σερβίς του.

Κολακευτικά λόγια

Ωστόσο δεν ήταν μονάχα ο Ρουντέσκι που αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια στον 20χρονο Ελληνα. «Ο Τσιτσιπάς εμφανίζεται στον δρόμο των σουπερστάρ του τένις. Οι φίλοι του αθλήματος περιμένουν έναν παίκτη που θα ξεπεταχθεί στη σκιά του Big 4 (Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Μάρεϊ), δηλαδή των αθλητών που κυριαρχούν τα τελευταία 15 χρόνια. Και ο Τσιτσιπάς έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να το κάνει» έγραψε η «Express» μετά τη νίκη του Στέφανου επί του Τζόκοβιτς στο τουρνουά του Τορόντο.
Τουλάχιστον για τους τρεις πρώτους, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την απίστευτη ικανότητά τους. Ο Φέντερερ είναι 37 χρόνων και ήδη κάνει μια εκπληκτική υπέρβαση. Ο Ναδάλ, στα 32 του χρόνια παραμένει ο βασιλιάς στις χωμάτινες επιφάνειες και Νο 1 στον κόσμο. Αλλά και ο Τζόκοβιτς επέστρεψε δυναμικά με τη νίκη του στο Γουίμπλεντον. Μόνο ο Μάρεϊ προς το παρόν δεν έχει δείξει στοιχεία ανάκαμψης. Και διαβάζεις σε έγκυρα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται με τόσο κολακευτικά λόγια στον 20χρονο Τσιτσιπά. Και αυτά, καθώς διαπιστώνουν ότι ο νεαρός έχει γίνει τελευταία ο… φόβος και ο τρόμος των αθλητών του Τοp 10. Τέσσερις (Τιμ, Ζβέρεφ, Τζόκοβιτς, Αντερσον) νίκησε μόνο στο Τορόντο.

Ωριμότητα στις επιλογές

Η ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ λοιπόν; Υπερβολή, θα πείτε! Κι όμως! Ο Τσιτσιπάς έχει αποδείξει ότι η αντίδρασή του όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο είναι εκπληκτικά ήρεμη. Σε όλη τη διάρκεια του Rogers Cup στο Τορόντο μας έδειχνε σε κάθε παιχνίδι την ωριμότητα των επιλογών του, την ψυχραιμία που αντιμετώπιζε τις δύσκολες καταστάσεις. Στον αγώνα με τον Ντομινίκ Τιμ, αθλητή που είναι στο Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε 94% ποσοστό στο πρώτο σερβίς! Απίστευτο! Στον αγώνα με τον Ζβέρεφ έσωσε δύο ματς πόιντ και στο τέλος έκανε την ανατροπή παίρνοντας τη νίκη. Με τον Τζόκοβιτς έκανε επίσης ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Η ηρεμία στη σκέψη εμφανιζόταν κάθε στιγμή που έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν κρίσιμο πόντο. Στον ημιτελικό με τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Αντερσον χάνει 4-3 στο καθοριστικό τρίτο σετ. Ο Τσιτσιπάς έχει το σερβίς και προηγείται 40-0. Ο αντίπαλός του αντιδρά και ισοφαρίζει 40-40. Κι εκεί που κάποιος άλλος μπορεί να λύγιζε, ο έλληνας αθλητής με δύο καταπληκτικά σερβίς παίρνει το γκέιμ και ισοφαρίζει! Εχει κι άλλα σημεία όμως που ξεχωρίζει: το καταπληκτικό backhand, η αυτοπεποίθηση με την οποία ανεβαίνει στο φιλέ, «τα έχει όλα», όπως επεσήμανε ο Ναδάλ.
Σε μια συνέντευξή του στον υπογράφοντα, μετά το Γουίμπλεντον, στο οποίο έφτασε έως τον τέταρτο γύρο, είχε αναφερθεί στα κομμάτια που ήθελε να βελτιώσει: «Θέλω να τελειώνω πιο εύκολα τους πόντους και να αντιμετωπίζω καλύτερα κάποιες καταστάσεις που εμφανίζονται στο παιχνίδι. Παράλληλα θέλω πιο επιθετικό παιχνίδι. Δυνατό σερβίς ώστε να δίνει περισσότερη πίεση στον αντίπαλο. Ασφαλώς και υπάρχει ρίσκο σε αυτό, αλλά εδώ είναι η δουλειά. Να μπορείς να έχεις ένα ασφαλές επιθετικό σερβίς και να είσαι σε θέση να τελειώνεις τον πόντο στο φιλέ». Τέτοια στοιχεία μάς έδειξε στο Τορόντο.

Από το Νο 63 στο 15

Τους τελευταίους πέντε μήνες ο Τσιτσιπάς εκτοξεύθηκε στην παγκόσμια κατάταξη και από το Νο 63 βρέθηκε στο Νο 15. Πέρυσι τον Ιούλιο ήταν γύρω στο 168… Ουσιαστικά, «χτυπάει» την πόρτα της πρώτης δεκάδας και έχει σοβαρές πιθανότητες να προκριθεί και στο ΑΤΡ Finals που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Λονδίνο. Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη διοργάνωση τένις του 2018, στην οποία μετέχουν οι οκτώ κορυφαίοι της χρονιάς.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνίστηκε εφέτος σε δύο τελικούς ATP. Στο Οπεν της Βαρκελώνης (χωμάτινα γήπεδα) όπου ηττήθηκε από τον Ράφα Ναδάλ. Αλλά και στη σκληρή επιφάνεια του Τορόντο βρέθηκε και πάλι αντίπαλος του σπουδαίου αθλητή, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Ναδάλ μπορεί να νίκησε και στους δύο τελικούς, ωστόσο ξέρει καλά να αναγνωρίζει το ταλέντο ενός αθλητή. Ο Ισπανός λοιπόν μίλησε με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον 20χρονο αντίπαλό του. «Συνέχισε να δουλεύεις και θα έχεις ένα υπέροχο μέλλον. Εχεις πίσω σου ένα σπουδαίο τιμ και σου εύχομαι τα καλύτερα» είπε μετά τον τελικό στο Τορόντο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ