Υπερκυπελλούχος Ευρώπης για το 2018 στέφθηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης κερδίζοντας στην παράταση της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-2.

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε επικράτησε της «μισητής» συμπολίτισσας της στο έξτρα μισάωρο και για τρίτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Κάπως έτσι οι «κολτσονέρος» έσπασαν την «κατάρα» απέναντι στη «βασίλισσα» μετά τους δύο χαμένους τελικούς το 2014 και το 2016.

Στον πάγκο των «ροχιμπλάνκος» κάθισε ξανά ο στενός συνεργάτης του Ντιέγκο Σιμεόνε Χερμάν Μπούργος, καθώς ο Αργεντινός τεχνικός παραμένει τιμωρημένος από την UEFA.

Ωστόσο οι «κολτσονέρος» χρειάστηκαν μόλις 49 δευτερόλεπτα για να πάρουν το προβάδισμα. Ο Ντιέγκο Κόστα με εξαιρετικό σουτ από πολύ κλειστή γωνία άνοιξε το σκορ και άφησε άφωνο το κοινό στο Ταλίν. Ήταν το γρηγορότερο γκολ που έχει μπει ποτέ σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ξεπερνώντας αυτό του Πάολο Μαλντίνι στο 3-3 της Λίβερπουλ με τη Μίλαν το 2005 (51 δευτερόλεπτα).

Σαστισμένη η Ρεάλ έδειχνε να μην μπορεί να ξεπεράσει το σοκ και άφησε την πρωτοβουλία στη συμπολίτισσα της.

Χρειάστηκαν να περάσουν περίπου 15 λεπτά για να βρει ρυθμό. Στο 17′ ο Ασένσιο με εξαιρετικό τακουνάκι απείλησε για πρώτη φορά και ανάγκασε τον Σλοβένο τερματοφύλακα της «Ατλέτι» σε δύσκολη επέμβαση.

Στο 26′ ήρθε τελικά το Γκολ για τη Ρεάλ με δράστη τον Καρίμ Μπενζεμά, μετά από όμορφη σέντρα του Μπέιλ με το δεξί.

Ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό της αναμέτρησης ο Ασένσιο έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 29′ για να φέρει την ολική ανατροπή, όμως το φαλτσαριστό πλασέ του πέρασε λίγα εκατοστά άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα ο Μπέιλ σε νέα αντεπίθεση βρήκε εκ νέου τον Ισπανό στο όριο της περιοχής, ωστόσο ο 22χρονος καθυστέρησε υπερβολικά και κόπηκε.

Το τέμπο στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Χρειάστηκε να περάσει ένα τέταρτο για να συμβεί κάποια φάση. Ο «μοιραίος» για την Ατλέτικο στον τελικό του Champions League το 2016 Χουανφράν έκανε χέρι στην περιοχή και ο Πολωνός διαιτητής καταλόγισε αμέσως πέναλτι υπέρ των τυπικά γηπεδούχων. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Σέρχιο Ράμος ο οποίος έκανε το 2-1 και έφερε την ανατροπή στο παιχνίδι

Με την ομάδα του σε δεινή θέση ο Μπούργος πέρασε στην αναμέτρηση τον Βιτόλο θέλοντας να δώσει μια επιθετική «πνοή» στην ομάδα του.

Οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την Ατλέτικο ήρθαν στο 73′ με τον Κορέα, ωστόσο η πάσα του προς τον Ντιέγκο Κόστα κόπηκε την τελευταία στιγμή.

Ο τραυματισμός του Κασεμίρο στο 76′ επέτρεψε στους «κολτσονέρος» να κερδίσουν μέτρα στο γήπεδο. Το λάθος του Μαρσέλο στο 79′ εκμεταλλεύθηκε ο Χουανφράν μοιράζοντας στον Κορέα ο οποίος σέρβιρε σε κενή εστία για το δεύτερο τέρμα του Ντιέγκο Κόστα.

Στην τελευταία φάση του αγώνα ο Μαρσέλο έκανε κίνηση σέντερ φορ και επιχείρησε να σκοράρει με πλάγιο βολέ, όμως η μπάλα δεν του «έκατσε» σωστά και το σφύριγμα της λήξης της κανονικής διάρκειας ακολούθησε.

Στον έξτρα χρόνο και οι δύο ομάδες έδειξαν κούραση, όμως στο 98′ η Ατλέτικο πέτυχε ένα σπουδαίο τέρμα.

Μετά από νέο λάθος της Ρεάλ ο Παρτέι έβγαλε ωραία ψηλή μπαλιά στον Σαούλ και αυτός με απίστευτο βολέ στη γραμμή της περιοχής έκανε το 3-2 και ανέτρεψε ξανά το σκορ.

Στο 103′ ο Ντιέγκο Κόστα εξέθεσε ξανά την άμυνα της Ρεάλ και ο Βιτόλο βρήκε στον κενό χώρο τον Κόκε ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 4-2.

Έχοντας ξεμείνει από σωματικά και ψυχικά αποθέματα οι «μερένχες» δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι, με το 4-2 να μένει ως τέλους και την Ατλέτικο να στέφεται πανηγυρικά υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης.

Διαιτητής: Σιμό Μάρτσνιακ (Πολωνία)

Κίτρινες κάρτες: 35′ Ασένσιο 54′ Μαρσέλο, 90+1′ Θεμπάγιος, 100′ Μόντριτς, 113′ Ράμος – 62′ Ντιέγκο Κόστα

Κόκκινες κάρτες:

Ρεάλ Μαδρίτης (Τζουλέν Λοπτέγκι):Νάβας, Καρβαχάλ, Ράμος, Βαράν, Μαρσέλο, Κρος (101′ Μαγιοράλ), Κασεμίρο (76′ Θεμπάγιος), Ίσκο (83′ Βάθκεθ), Μπέιλ, Μπενζεμά, Ασένσιο (57′ Μόντριτς)

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ, Χουανφράν, Σάβιτς, Γοδίν, Ερνάντες, Λεμάρ (90+1′ Παρτέι), Ρόντρι (71′ Βιτόλο), Σαούλ, Κόκε, Ντιέγκο Κόστα (109’Χιμένες), Γκριεζμάν (57′ Κορέα)