Γιατί επενδύω στον Αρη



«Ηταν μια απόφαση – αστραπή. Ολα έγιναν μέσα σε ένα απόγευμα» λέει ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοντομηνάς που από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Αρης. Πράγματι η πρόταση για την εξαγορά της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ έγινε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Την επομένη το πρωί ο επιχειρηματίας πέταξε με το προσωπικό του αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Λάκη Ιωαννίδη ανακοίνωσε και δημόσια την απόφασή του να επενδύσει γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δραχμές στην ομάδα που ξαναγυρίζει στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας, έχοντας πλέον ως εφόδιο όχι μόνο την ιστορία της και την παθιασμένη αγάπη των εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών της σε όλη την Ελλάδα αλλά και μια στέρεη οικονομική βάση.


Η απόφαση του βασικού μετόχου του ομίλου της Interamerican να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και ειδικότερα με τον Αρη ξάφνιασε ­ όταν έγινε γνωστή ­ φίλους και συνεργάτες, προκαλώντας εύλογες απορίες για τους στόχους και τις επιδιώξεις ενός επιτυχημένου και με διεθνή αναγνώριση επιχειρηματία σε ένα άγνωστο, για αυτόν και τις δραστηριότητές του, χώρο. «Δεν αποποιούμαι την επιχειρηματική μου ταυτότητα πηγαίνοντας να επενδύσω στον Αρη» δηλώνει και διευκρινίζει, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν έχει σκοπό να γίνει ποδοσφαιρικός παράγοντας και να αναμειχθεί στα καθημερινά διοικητικά πράγματα ούτε του Αρη ούτε του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Ανεξαρτήτως όλων αυτών πρόκειται για μια θελκτική επιχειρηματική κίνηση που κρύβει πίσω της αρκετό συναισθηματισμό και προσδοκίες για πολύ έντονες στιγμές» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Θα πηγαίνω στο γήπεδο του Χαριλάου για να βλέπω το θέαμα που θα προσφέρει η ομάδα μου αλλά προς Θεού τίποτα περισσότερο και προπαντός δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε αξιολογήσεις παικτών ­ ίσως να μη θελήσω ποτέ να μάθω ποιος είναι ποιος από εκείνους που θα έχει επιλέξει ο προπονητής να αγωνίζονται στο γήπεδο».


* Στόχος μια ΠΑΕ – πρότυπο


Ο κ. Κοντομηνάς φαίνεται πως γνωρίζει τι θέλει ακριβώς και με ποιον τρόπο θα το επιτύχει. Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, οι προκλήσεις δεν τον φοβίζουν ­ αρκεί να παραμένουν σε επιχειρηματικό ή καθαρά επαγγελματικό πεδίο: «Βλέπω τον Αρη σαν μια επιχείρηση με στόχους και με επιχειρηματικό σχέδιο και ταυτόχρονα μια ομάδα με μεγάλο αριθμό φιλάθλων που έδειξαν την αγάπη τους σε κρίσιμες στιγμές, όταν εκείνη τους χρειάστηκε κοντά της. Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός της συγκινητικής οικονομικής συμπαράστασής τους όταν 4.000 άτομα έσπευσαν να καταβάλουν από 20.000 δραχμές ο καθένας δίχως κανένα προσωπικό όφελος ­ απλώς και μόνο για να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα. Πρώτος στόχος λοιπόν είναι να μην απογοητεύσω αυτόν τον κόσμο και, δεύτερος, να βοηθήσω να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των απλών φιλάθλων του Αρη για μια αξιοπρεπή και έντιμη παρουσία στο πρωτάθλημα».


Αλλά μια επένδυση όσο συναισθηματισμό και να κρύβει στα σπλάγχνα της δεν παύει να είναι μια επένδυση. Ο κ. Κοντομηνάς το πρώτο πράγμα που θέλει είναι ο Αρης να γίνει μια υποδειγματική ΠΑΕ από την άποψη της οργάνωσης και της λειτουργίας της, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις που θα της επιτρέψουν στο άμεσο μέλλον να είναι οικονομικά αυτάρκης. Τότε και μόνον τότε, πιστεύει, ο Αρης θα μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στα μεγάλα σαλόνια της Α΄ Εθνικής και θα μπορεί να παίζει ρόλο στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. «Είτε το θέλουμε είτε όχι ο Αρης είναι μια μεγάλη ομάδα και θα βρει τη θέση που του ταιριάζει στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα και ως μεγάλη ομάδα έχει ανάλογα συμφέροντα με τις άλλες μεγάλες αξιόλογες ελληνικές ομάδες, με τις οποίες και θα αγωνιστούμε μαζί για την αναβάθμιση, την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου». Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιτρέπει καμία παρερμηνεία από οποιονδήποτε «μαθητευόμενο μάγο» των διοικητικών συσχετισμών της ΕΠΑΕ. Αλλωστε ο κ. Κοντομηνάς παίζει με καθαρά χαρτιά και δεν χρωστά σε κανέναν νεόκοπο παράγοντα ή διαμεσολαβητή του χώρου.


Ο ίδιος και ο όμιλος των εταιρειών που διευθύνει γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι «χθεσινοί στην πιάτσα».


«Νιώθω τόσο ώριμος επιχειρηματικά που θεωρώ ότι η προσωπική μου ενασχόληση με τον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού θα είναι μια καλοδεχούμενη πρόκληση» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Αλλωστε ως όμιλος Interamerican, έστω και διά μέσου του προγράμματος χορηγιών και διαφήμισης, είχαμε παρουσία στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ημαστε οι χορηγοί του πρωταθλήματος της ΕΠΑΕ αλλά και οι χορηγοί ­ τη σεζόν που τελείωσε τον περασμένο Μάιο ­ της φανέλας δύο ομάδων, του Παναθηναϊκού στην Αθήνα και του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο Ηρακλής είχε προσθέσει δίπλα στο όνομά του και την επωνυμία της θυγατρικής μας εταιρείας, της Mobitel, που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ολο αυτό το πρόγραμμα των χορηγιών και της διαφήμισης είχε έναν προϋπολογισμό που ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές ­ γύρω στα 700 εκατομμύρια δραχμές για τη χορηγία του επαγγελματικού πρωταθλήματος και άλλα 400 εκατομμύρια δραχμές, περίπου, για φανέλες και ονόματα». Συμπέρασμα; Το δίνει ο ίδιος ο κ. Κοντομηνάς: «Εχω συνηθίσει να βάζω το χέρι στην τσέπη για τον αθλητισμό».


Αλλα άλλο η παρουσία μέσω ενός προγράμματος χορηγιών και άλλο η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας. Αλλες οι υποχρεώσεις και τα οφέλη της μιας περίπτωσης και άλλες οι ευθύνες ή και οι πονοκέφαλοι ενός μεγαλομέτοχου σε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται στην ποδοσφαιρική πιάτσα ως «γωνιακό μαγαζί», με ιστορία, τρόπαια και χιλιάδες ορκισμένους οπαδούς που είναι «διψασμένοι» για επιτυχίες.


* Από χορηγός μεγαλομέτοχος


Ο κ. Κοντομηνάς φαίνεται πως γνωρίζει τις διαφορές αυτών των δύο περιπτώσεων, αλλά παρ’ όλ’ αυτά διατηρεί την ψυχραιμία του και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις ακόμη και φιλικών του προσώπων με χαμόγελο γεμάτο υποσχέσεις επιτυχίας. «Η απόφαση όσο και αν φαίνεται παράξενο δεν ήταν καθόλου δύσκολη» υποστηρίζει για να περάσει… απέναντι και από ένας απλός χορηγός να γίνει ­ κυριολεκτικά μέσα σε ένα απόγευμα ­ μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αρης. «Πίστεψέ με, όταν δίνεις τόσα λεφτά μέσα σε ένα χρόνο για το ποδόσφαιρο η απόφαση είναι εύκολη». Ο ίδιος πάντως προς αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζει ότι πρόκειται για μια προσωπική του επένδυση. «Τον Αρη τον πήρε ο Κοντομηνάς ως φυσικό πρόσωπο, ο όμιλος της Interamerican δεν έχει καμία ανάμειξη και συμμετοχή σ΄ αυτό το εγχείρημα». Με απλά λόγια τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα παραμένουν εντελώς διακριτά και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. «Να μην ανησυχεί κανείς, δεν πρόκειται να μπλέξουμε τις ασφάλειες με την μπάλα» διαβεβαιώνει, στέλνοντας ένα μήνυμα σε αρκετούς αποδέκτες.


Ο κ. Κοντομηνάς μιλώντας ως μεγαλομέτοχος ­ και όχι ως χορηγός ­ δηλώνει ότι έχει σκοπό να δαπανήσει για την αγωνιστική περίοδο που έρχεται το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Ενα σημαντικό μέρος του ποσού ­ σχεδόν το μισό ­, όπως λέει, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της ΠΑΕ, ενώ το υπόλοιπο θα αφορά τις μεταγραφές και τις λειτουργικές ανάγκες της ΠΑΕ.


«Το μόνο που μπορώ άνετα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα χρήματα που θα μπουν στον Αρη θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και θα στηρίξουν την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος που θα έχει ορίζοντα το 2004 ­ έτος κορύφωσης, κατ΄ εμέ, των επιδόσεων του ελληνικού αθλητισμού». Αν και μεγαλομέτοχος ο κ. Κοντομηνάς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί με την καθημερινή διαχείριση των ποδοσφαιρικών πραγμάτων του Αρη και θα εμπιστευθεί την ευθύνη της διοικητικής λειτουργίας της ΠΑΕ στον κ. Λάκη Ιωαννίδη. «Αποδείχθηκε ένας επιτυχημένος μάνατζερ και τους επιτυχημένους μάνατζερ στην εποχή μας πρέπει να τους επιβραβεύουμε» υποστηρίζει και δηλώνει την πλήρη υποστήριξη στο έργο του σημερινού προέδρου. Αλλωστε και ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς έλεγχο και εποπτεία μια επένδυσή του που γίνεται σε περίοδο προσωπικής επιχειρηματικής ωριμότητας. «Θα είμαι παρών για να παρακολουθώ την υλοποίηση του προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει προκειμένου ο Αρης να πάρει τη θέση που δικαιούται και που αξίζει» λέει και προσθέτει: «Για όλα αυτά χρειάζεται δουλειά».


* Επένδυση στη Μακεδονία


Αλλά γιατί ένας επιχειρηματίας με πολλαπλές και πολυσχιδείς δραστηριότητες ­ από τις ασφάλειες και τις τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια και τις πιστωτικές κάρτες ως την παροχή υπηρεσιών στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, την εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρονικού εξοπλισμού γραφείων και τις εκτυπώσεις ­ αποφασίζει να μπει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα και συγκεκριμένα στον Αρη; Η απάντηση του κ. Κοντομηνά όσο και να ξενίζει τους απλούς φιλάθλους καλύπτει πλήρως τα λεγόμενα επιχειρηματικά κριτήρια: «Κατά πρώτον, γιατί η ομάδα που θα επενδύσω λέγεται Αρης, μια ομάδα πανεθνικής εμβέλειας με σημαντική παρουσία στη Μακεδονία. Κατά δεύτερον, επειδή ακριβώς η επένδυση γίνεται στη Μακεδονία, ένα χώρο που πιστεύω ότι θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον εντονότερη οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».


Ο κ. Κοντομηνάς δεν αποκρύπτει την πρόθεσή του να ενισχύσει την επιχειρηματική του παρουσία σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο. «Ως όμιλος Interamerican έχουμε αποφασίσει η έδρα των δραστηριότητων μας στο εξωτερικό να βρίσκεται στη Μακεδονία ­ πιθανώς στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς σε άλλη πόλη της Μακεδονίας». Και αυτό γιατί όπως ο ίδιος πιστεύει «ο ζωτικός χώρος για την ανάπτυξη του ομίλου της Interamerican είναι ο χώρος των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Βαλκάνια και Εύξεινος Πόντος λοιπόν είναι και το κύριο μέτωπο ανάπτυξης των δραστηριότητων του ομίλου, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι στόχοι. Για παράδειγμα ένας από αυτούς που έχει σκεφθεί για να «κτυπήσει» ο κ. Κοντομηνάς είναι η Μέση Ανατολή και ο ίδιος σχεδιάζει να στήσει το στρατηγείο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στην περιοχή στην Κύπρο ή στην Κρήτη. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν απο τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή».