Η «χρυσή» μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους «ταρακούνησε» την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά, κατά τη διάρκεια μάλιστα της ημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.
Εκατόν πέντε εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια και από τον Αντρέα Ανιέλι βρέθηκαν στον Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος ετοιμάζεται να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου. Την ίδια στιγμή ο Ρονάλντο έχει στα χέρια του ένα «χρυσό» συμβόλαιο που θα του αποφέρει 31 εκατ. ευρώ για καθένα από τα τέσσερα χρόνια που θα μείνει στο Τουρίνο.
Η Γιουβέντους είδε τη μετοχή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου να εκτοξεύεται, αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας στα πέταλα του γηπέδου της κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η παρουσία του Ρονάλντο στο καμπιονάτο θα αυξήσει σημαντικά και τον αριθμό των θεατών σε όλα τα γήπεδα.

Ουρές για τη φανέλα

Το μόνο που δεν είχε προβλέψει ο Ανιέλι ήταν η αντίδραση των συνδικάτων της Fiat, τα οποία ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τεράστιο ποσό που δόθηκε για τον Πορτογάλο ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εταιρεία βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.
Κατά τα άλλα, οι οπαδοί της Γηραιάς Κυρίας έχουν ξετρελαθεί και έχουν ήδη αρχίσει τα αγοράζουν τη φανέλα με το όνομά του –για την ακρίβεια, δημιουργούνται ουρές, αν και το κόστος δεν είναι μικρό: 144 ευρώ.
Ο Ρονάλντο «πουλάει» και δεν είναι τυχαίο πως ανάλογη αναστάτωση σε ό,τι αφορά την αγορά της φανέλας του είχε δημιουργηθεί και στη Μαδρίτη το 2009, όταν η Ρεάλ έδωσε 95 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να τον φέρει στο Μπερναμπέου. Η Ρεάλ έχασε τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή της και φυσικά ετοιμάζεται να ανοίξει το ταμείο και να προσφέρει τεράστιο ποσό προκειμένου να προσφέρει στον νέο προπονητή τον αντικαταστάτη του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Marca», οι υποψήφιοι που έχουν και την προτίμηση του κοινού είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Εντέν Αζάρ, ο Νεϊμάρ, τον οποίο τόσο θέλει ο Φλορεντίνο Πέρεθ, αλλά και ο Χάρι Κέιν.
Από τα ονόματα αυτά, καταλαβαίνετε το ύψος στο οποίο θα γίνει αυτή η μεταγραφή. Μια ματιά στη λίστα με τις ακριβότερες μετακινήσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προκαλεί ζάλη! Η πιο δαπανηρή μεταγραφή είναι του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η γαλλική ομάδα έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι 222 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Παρκ ντε Πρενς. Ο Νασάρ αλ Κελαϊφί δεν αρκέστηκε στον βραζιλιάνο άσο, αλλά «χτύπησε» με επιτυχία και τον 19χρονο Κιλιάν Εμπαπέ, για τον οποίο έδωσε στη Μονακό 180 εκατ. ευρώ. Πόσα περισσότερα λοιπόν μπορεί να προσφέρει η Ρεάλ για έναν από τους δύο;
Θυμίζουμε ότι το κόστος της μετακόμισης του Νεϊμάρ από το Σάο Πάολο (Σάντος) στη Βαρκελώνη άγγιξε το 2013 τα 86 εκατ. ευρώ.

Κουτίνιο και Ντεμπελέ

Η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην Ευρώπη είναι επίσης ενός Βραζιλιάνου. Η Μπαρτσελόνα «ξελόγιασε» τον Φελίπε Κουτίνιο και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις από τη Λίβερπουλ, τον περασμένο Ιανουάριο έγινε κάτοικος της πρωτεύουσας της Καταλωνίας, έναντι 160 εκατ. ευρώ. Οι Μπλαουγκράνα αγοράζουν ακριβά, καθώς πέρυσι το καλοκαίρι έδωσαν στην Ντόρτμουντ 140 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Το ίδιο ακριβά πουλάει πάντως και η Λίβερπουλ. Ενενήντα εκατ. ευρώ μπήκαν στο ταμείο της το καλοκαίρι του 2014 από τη μεταγραφή του Λουίς Σουάρες. Από ποιο ταμείο βγήκαν; Μα φυσικά από την Μπαρτσελόνα… Εναν χρόνο νωρίτερα η Ρεάλ είχε δώσει στην Τότεναμ 101 εκατ. ευρώ για τον Γκάρεθ Μπέιλ. Τώρα που είναι στη λίστα για τον «αντι-Ρονάλντο» και ο Χάρι Κέιν, πόσα μπορεί να ζητήσει η διοίκηση της ομάδας του Βόρειου Λονδίνου; Ρήτρα στο συμβόλαιό του λέγεται πως δεν υπάρχει, κατά συνέπεια ζητάει ό,τι θέλει.
Στη δεκάδα με τις πιο ακριβές μεταγραφές εμφανίζεται και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έδωσε στη Γιουβέντους πέρυσι 104 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Ολντ Τράφορντ τον Πολ Πογκμπά. Η Γιουνάιτεντ δαπάνησε αρκετά χρήματα το περασμένο καλοκαίρι, καθώς έβγαλε από το ταμείο της άλλα 85 εκατ. ευρώ για να πείσει την Εβερτον να δώσει τον Ρομέλου Λουκάκου.
Το 2016 η Γιουβέντους «χτύπησε» τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν και έπεισε τον πρόεδρο της Νάπολι Αουρέλιους ντε Λαουρέντις, καλύπτοντας το ποσό που αναφερόταν στη ρήτρα του συμβολαίου και το οποίο ήταν 94 εκατ. ευρώ. Τώρα θα πρέπει να τον πείσει να αποχωρήσει, και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο δεν ζητάει περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ. Ο Αργεντινός θα θέλει όμως να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του Πεδεμοντίου;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ