Είναι πάντα δύσκολο να ξεχωρίσεις τους έντεκα καλύτερους σε ένα παγκόσμιο κύπελλο: συνήθως αυτοί είναι οι έντεκα που αγωνίζονται ως βασικοί στην ομάδα που τελικά θα το κερδίσει. Ωστόσο, ο πειρασμός για την ανάδειξη της καλύτερης ενδεκάδας, με βάση τα όσα είδαμε, είναι τεράστιος. Ας τους δούμε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μετά τους ημιτελικούς και τους τελικούς κάποιοι άλλοι μπορεί να διεκδικήσουν τις θέσεις τους.
l Τερματοφύλακας: Είδαμε αρκετούς εξαιρετικούς τερματοφύλακες στη διοργάνωση. Ο Κολομβιανός Οσπίνα απέδειξε ότι δεν μπορεί να μην παίζει βασικός στην Αρσεναλ. Ο Κροάτης Σούμπασιτς έδειξε ψυχραιμία στα πέναλτι. Ο Αγγλος Πίκφορντ έγινε ο πρώτος που έπιασε πέναλτι φορώντας τη φανέλα των Λιονταριών. Ο Βραζιλιάνος Αλισον είναι τεράστιος –γεμίζει το τέρμα. Τη θέση του καλύτερου την δίνω στον Κάσπερ Σμάιχελ γιατί είναι πάντα δύσκολο να είσαι επιτυχημένος έχοντας έναν διάσημο πατέρα.
l Δεξί μπακ. Ο Ισπανός Νάτσο, αν και στόπερ, παίζοντας ως δεξί μπακ πέτυχε κόντρα στην Πορτογαλία ένα από τα ωραιότερα γκολ της διοργάνωσης. Ο Περουβιανός Λουίς Αντβίνκουλα, στο ματς με τη Γαλλία έτρεξε με ταχύτητα 36,15 χλμ., τρελαίνοντας τον κόσμο! Ο βραζιλιάνικης καταγωγής Ρώσος Μάριο Φερνάντεζ ήταν μία από τις αποκαλύψεις του Μουντιάλ. Ομως ο καλύτερος ήταν ο Γάλλος Μπένζαμιν Παβάρ: ο άνθρωπος που σκότωσε την Αργεντινή.
l Αριστερό μπακ. Ο Γάλλος Λικά Ερνάντεζ σου επιτρέπει να καταλάβεις γιατί κάποιος όταν δουλέψει με τον Σιμεόνε στην Ατλέτικο αλλάζει επίπεδο. Ωραίος στις επελάσεις του ο Καρίγιο από το Περού, που όμως είναι πιο πολύ χαφ. Να δώσουμε τη θέση στον Λασάλ, από την Ουρουγουάη, που με τα ράστα μαλλιά έκλεψε καρδιές.
l Στόπερ. Η θέση του κεντρικού αμυντικού είναι όλο και πιο δύσκολη. Ο νεαρός Λίντελοθ και ο γερόλυκος Γκράνβιστ στη Σουηδία είναι ένα καλό δίδυμο. Ο Κροάτης Λόβρεν ήταν εξαιρετικός. Ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Σίλβα παραμένει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Αλλά ο αμυντικός που γοήτευσε ήταν ο Μινά της Κολομβίας, που είναι να απορείς γιατί δεν παίζει στην Μπαρτσελόνα.
l Λίμπερο. Καλά παιχνίδια έκανε ο Βραζιλιάνος Μιράντα, αλλά και ο Βέλγος Κομπανί, που γύρισε από έναν τραυματισμό. Σταθερός ο Γάλλος Βαράν, αλλά και ο πολυσυζητημένος Πορτογάλος Πέπε που έπαιζε στην Κίνα. Ωστόσο ο πιο βελτιωμένος είναι ο μικρός ηγέτης της αγγλικής άμυνας, ο Τζον Στόουνς.
l Αμυντικό χαφ. Οποιος έχει καλούς κόφτες δεν φοβάται τίποτα. Τη βραζιλιάνικη άμυνα προστάτευσε υποδειγματικά ο Καζεμίρο. Ο Φελαϊνί και ο Βίτσελ δίνουν στο Βέλγιο δύναμη. Ο Κροάτης Ράκιτιτς είναι ένα «σκυλί του πολέμου». Ο Σβένσον και ο Εκταλ είναι δυο σοφά παιδιά στη μεσαία γραμμή της Σουηδίας. Αλλά οι Γάλλοι έχουν τον καλύτερο: τον ανεξάντλητο Καντέ, έναν από τους καλύτερους της διοργάνωσης.
l Οκτάρι: Ο Βραζιλιάνος Παουλίνιο είναι ο καλύτερος γνώστης της παράξενης αυτής θέσης που σιγά-σιγά εξαφανίζεται αφού όλοι παίζουν με δύο κόφτες. Ο Χέντερσον παίζει καλά τον σύνθετο αυτόν ρόλο στην Αγγλία. Ο Γιαπωνέζος Χασέμπε ήταν εξαιρετικός κι ο Ισκο ένας από τους λίγους Ισπανούς που άρεσε. Αλλά είναι πραγματικά σεμιναριακού επιπέδου τα ματς που έπαιξε ο Μόντριτς –ειδικά στη φάση των ομίλων.
l Δεκάρι. Ο ρόλος δεν είναι της μόδας, κυρίως γιατί είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να φορέσουν τη φανέλα με το δέκα. Οι Βέλγοι έχουν δύο, τον Ντε Μπρόιν και τον Μέρτενς, για αυτό τα παιχνίδια τους ήταν όμορφα. Ο Ρώσοι έχουν τον καλό Γκολοβίν. Οι Δανοί περίμεναν τα πάντα από τον Ερικσεν και οι Κολομβιανοί πολλά από τον άτυχο Χαμές. Ο Πογκμπά παίζει τον ρόλο αυτόν με το δικό του στυλ. Μάλλον ο Βραζιλιάνος Κουτίνιο ήταν ο καλύτερος.
l Δεξί εξτρέμ. Ο Γιαπωνέζος Ινουί, που έπαιζε ωραία και στα αριστερά, ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη του τουρνουά. Ο Βραζιλιάνος Γουίλιαν είναι απλός και χρήσιμος. Ο Μούσα από τη Νιγηρία έκανε ωραία πράγματα με την μπάλα στα πόδια, όπως και ο Σενεγαλέζος Νιάνγκ –παλιό σπουδαίο ταλέντο. Ο Πέρισιτς είναι το βαρόμετρο της Κροατίας. Αλλά ο Κίλιαν Εμπαπέ που έφτασε να συγκρίνεται με τον Πελέ ήταν καταπληκτικός.
l Αριστερό εξτρέμ. Ο Νεϊμάρ τρώει ξύλο, γκρινιάζει, «βουτάει», αλλά είχε όλη την προσοχή πάνω του. Ο Αγγλος Ντέλε Αλι έσφιγγε τα δόντια σε κάθε ματς, αγωνίστηκε από την αρχή τραυματίας. Ο Αζάρ δίνει στο Βέλγιο ταχύτητα. Ο Κροάτης Μάντζουκιτς παλεύει όσο λίγοι. Δεν είναι αριστερό εξτρέμ αλλά είναι ένας σπουδαίος κυνηγός και δεν θα μπορούσε να λείπει από την ενδεκάδα μας ο Εντισον Καβάνι.
l Φορ. Είναι το Μουντιάλ των μεγάλων σέντερ φορ. Ο Πορτογάλος Ρονάλντο μας θύμισε ποιος είναι και έφυγε γρήγορα. Ο Βέλγος Λουκάκου είναι ένα πραγματικό θηρίο. Ο Γάλλος Γκριεζμάν παίζει πολύ για τους άλλους. Ο Κολομβιανός Φαλκάο ήταν συχνά-πυκνά μια επίθεση μόνος του, όπως και ο Σενεγαλέζος Μανέ. Αλλά ο αληθινός ηγέτης ήταν ο Χάρι Κέιν, ο πιο προλετάριος σταρ σέντερ φορ που έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ