Τους όρους που θα ευνοήσουν τις συμμαχίες μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν βγει στη… βιτρίνα για πώληση, θα εγκρίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή.
Σήμερα αναμένεται να βγει και η προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία θα θέτει τα κριτήρια ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να διεκδικήσουν και τις δύο εταιρείες που έχουν συσταθεί από τη ΔΕΗ, η μία με τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και η άλλη με τη Μελίτη Ι της Φλώρινας και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ, μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ορυχείων.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, η επιχείρηση «στρώνει» το έδαφος για επενδυτικές συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους υποψήφιους να διεκδικήσουν και τις δύο εταιρείες. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι, ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών ομίλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και Τσέχων. «Όλοι μιλάνε με όλους», ανάφεραν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση, το ΔΣ της ΔΕΗ θα αποσαφηνίσει και άλλα ζητήματα, όπως τα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους των μονάδων. Θα δώσει επίσης την έγκρισή του για τη δημοσιοποίηση τηςshort listτων υποψηφίων. Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, και τα έξι επενδυτικά σχήματα (ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛ – ΧΑΛΚΟΡ, Κοπελούζος σε συνεργασία με την κινεζικήBeijing Guohua Power Companyκαι οι δύο τσέχικες ΕΡΗκαι INDOVERSE) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περνούν στη β΄ φάση.
Οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό που αφορά στις δύο θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αποεπένδυσης. Το Data Room θα ανοίξει την προσεχή Δευτέρα και θα παραμείνει προσβάσιμο για δύο μήνες. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται ότι θα έχουν υποβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, με στόχο να υπάρχουν ανάδοχοι (ή ανάδοχος) έως το τέλος Οκτωβρίου.