«Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τους χώρους πώλησης ναρκωτικών γιατί οι διακινητές γνωρίζουν τα οχήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως εξάλλου και εμάς τους ίδιους. Ακόμη, αν προχωρούσαμε σε επιτήρηση εξ αποστάσεως, δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε αν οι χρήστες έχουν ακόμη στην κατοχή τους ναρκωτικές ουσίες.
Επιπλέον, οποιαδήποτε επέμβαση θα ήταν ακατόρθωτη, καθότι οι διακινητές είτε θα κρυφτούν στα σπίτια τους, ακολουθώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα για να καθυστερήσουν την επέμβασή μας, είτε βάζοντας τα ανήλικα τέκνα τους στον δρόμο, είτε βάζοντας τα αυτοκίνητά τους στους τεχνηέντως διαβρωμένους δρόμους. Για να πραγματοποιηθεί όμως η έρευνα θα πρέπει να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα από την επιθετική συμπεριφορά των διακινητών. Καλούμε την ενισχυτική δύναμη της διμοιρίας των ΜΑΤ που κατέχουν τον ανάλογο εξοπλισμό και την εκπαίδευση προκειμένου να προλάβουν ή να καταστείλουν τις επιθέσεις που μπορούμε να δεχθούμε. Ωστόσο, αυτή η τακτική και πάλι αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειές μας, αφού ο όγκος της κλούβας κάνει ορατή την επιχείρηση».
Απόσπασμα από το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε προ μερικών ημερών σχετικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, με έδρα κυρίως καταυλισμούς στην περιοχή Αγία Σωτήρα και Αυλίζα Αχαρνών στη Δυτική Αττική, και η οποία εξαρθρώθηκε –προ πέντε ημερών –από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Ο συνολικός απολογισμός της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η σύλληψη 24 ατόμων ηλικίας από 20 έως 71 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις που αφορούν τους νόμους για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα άλλα 7 άτομα, ηλικίας από 19 έως 42 ετών, που κατηγορούνται για διάφορα παρόμοια αδικήματα. Ακόμη, ανάμεσα στα ευρήματα των αστυνομικών ήταν τέσσερα πιστόλια και δύο χειροβομβίδες που κατείχαν οι διακινητές ναρκωτικών.

Οι διάφοροι «ρόλοι»

Στη δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα» περιγράφονται οι μέθοδοι και η τακτική των εμπόρων ναρκωτικών –κυρίως Ρομά –να εξουδετερώνουν τις έρευνες των αστυνομικών και να έχουν διάφορους «ρόλους» για να διακινούν τα ναρκωτικά και να διασφαλίζουν τα έσοδά τους. Με κύριο ενδιαφέρον στα παιχνίδια… αντικατασκοπείας με την ΕΛ.ΑΣ.
Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «ο ρόλος του ταμία της εγκληματικής ενέργειας συνηθίζεται να ανατίθεται σε γυναίκα της οικογένειας, η οποία εισπράττει τα χρήματα από τις πωλήσεις των ναρκωτικών και τα τοποθετεί σε γυναικείο τσαντάκι που δεν κινεί υποψίες. Ακόμη, υπάρχουν μέλη της οργάνωσης που προχωρούν σε ενέργειες αντικατασκοπίας, περιπολώντας στις ευρύτερες περιοχές και ελέγχοντας αν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις για να ειδοποιούν τους διακινητές. Συνήθως ο ρόλος αυτός ανατίθεται στα παιδιά οικογενειών εμπόρων ναρκωτικών, ώστε να μη δίνουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στους πελάτες τους –αν δουν γύρω τους αστυνομικούς και να διατυπώσουν τον ισχυρισμό ότι τα έπαιρναν για προσωπική χρήση τους».

Ακόμη στον ίδιο φάκελο που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι υπάρχει άτομο με ειδικό ρόλο την προσωρινή αποθήκευση και ζύγιση των ναρκωτικών, ώστε μια τυχόν έρευνα αστυνομικών στα καταλύματα των μεγαλεμπόρων να οδηγήσει στην ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων.
Οπως σημειώνει πάντως ο δικηγόρος Πειραιά κ. Ιωάννης Γλύκας, που εκπροσωπεί νομικά ορισμένους από τους κατηγορουμένους, «πρόκειται για σοβαρή υπόθεση. Ομως η ορθότητα και η επάρκεια των στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. θα κριθεί στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας».

Αρχηγός των διακινητών

Ως αρχηγός των διακινητών στην περιοχή της Αυλίζας θεωρείται μια 42χρονη γυναίκα με το ψευδώνυμο «Ελεούσα», που εμφανιζόταν ως άεργη και πήρε τα ηνία της εγκληματικής οργάνωσης από τον σύζυγό της με το ψευδώνυμο «Καζανάς», ο οποίος λόγω της χρήσης ναρκωτικών δεν μπορούσε να συνεχίσει την εγκληματική δραστηριότητά του. Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι σε διάδρομο του σπιτιού της «Ελεούσας» –στην κορυφή ενός λόφου –γινόταν μαζική χρήση ναρκωτικών, ενώ μέσα στο σπίτι της υπάρχει μεγάλου διαμέτρου σιφόνι προκειμένου να ρίχνουν εκεί τις ναρκωτικές ουσίες στην περίπτωση που –παρά τα αποτρεπτικά μέτρα που λαμβάνουν –υπάρξει εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι της.
Ακόμη στο δικαστικό έγγραφο σημειώνονται τα στοιχεία που αντλήθηκαν από παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Οπως σημειώνεται, τα ναρκωτικά δισκία που έδινε η «Ελεούσα» και τα οποία προμηθεύονταν από φαρμακείο της Γλυφάδας τα αποκαλούσαν «τζατζικάκια» ή «βιταμίνες», την ηρωίνη την ονόμαζαν «σουβλάκια» ή «κρέας». Ακόμη την κοκαΐνη την ονόμαζαν «τυρί», «κοκορέτσι» ή «αναψυκτικό». Γενικότερα τις ναρκωτικές ουσίες τις αποκαλούσαν «φαγητό» ή «φαΐ» ενώ τους αστυνομικούς τους μνημόνευαν ως «ποντίκια», «αρουραίους» ή «τσουραλέ». Ακόμη τις αστυνομικές επιχειρήσεις τις ονόμαζαν «πανηγύρι», «γάμο» και «κογιανό».

HeliosPlus