Η συνεργασία του όμιλου Κοπελούζου με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Κίνας, την China Energy επικυρώθηκε σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στην ομιλία του και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας «η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων σε ζητήματα που αφορούν την αιολική ενέργεια και την συνεργασία στο λιγνίτη είναι πολύ σημαντική καθώς η Ελλάδα διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ».

Προχθές, όπως σημείωσε, έγινε ο πρώτος διαγωνισμός για έργα ΑΠΕ, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και σήμερα η μεγαλύτερη Κινεζική εταιρεία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. «Να βεβαιώσουμε ότι από την πλευρά την ελληνικής κυβέρνηση θα υπάρξει η στήριξη για να έρθουν και οι άλλες επενδύσεις στη χώρα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου κ. Δημήτρης Κοπελούζος υπογράμμισε ότι η συνεργασία στις ΑΠΕ έχει προχωρήσει και ένα σημαντικόκομμάτι του χαρτοφυλακίου έχει παραχωρηθεί στην Κινεζική εταιρεία με ποσοστά συμμετοχής 75% και 25%. Επίσης στο λιγνίτη, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα διεκδικήσουμε από κοινού τις δύο μονάδας της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Οι καιροί αλλάζουν και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα μεταλλασσόμαστε συνέχεια. Από κατασκευαστές μονάδων της ΔΕΗ, σήμερα είμαστε επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, χτίζοντας πολύ σημαντικές συμφωνίες», επεσήμανε ο κ. Κοπελούζος.

Έτσι μετά από δυο χρόνια στενής συνεργασίας ξεκινά το πρώτο πρότζεκτ σε συνεργασία με τον κινεζικό όμιλο, ο οποίος ιδρύθηκε στις 28 Αυγούστου του 2017 μετά την συγχώνευση της China Corporation και της Shenhua Group.

H εταιρεία διαθέτει330.000 εργαζόμενους σε 8 τομείς (βιομηχανική δραστηριότητα, συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, νέες μορφές ενέργειας, δράσεις εξοικονόμησης και προστασίας του περιβάλλοντος, βιομηχανικής χρηματοδότησης κλπ.) και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λιγνίτη στον κόσμο, με δραστηριότητες και στο τομέα των ΑΠΕ αλλά στην ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα. Εχει 66 θυγατρικές εταιρείες και 7 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και της Σεντσέν.