Παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «Κλεισθένης» καθιερώνει τελικά, χωρίς αλλαγές την απλή αναλογική για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και μειώνει την θητεία των αιρετών από πέντε, που είναι σήμερα, σε τέσσερα χρόνια.
Το vima.gr δημοσιεύει ολόκληρο το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την Αιτιολογική Εκθεση που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή.
Ακόμη, με το νομοσχέδιο αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές και καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.
Επίσης, με τον «Κλεισθένης» εισάγεται:
-Η υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.
-Η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων
-Η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης.
-Η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας.
-Η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές.
-Η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνούμε την τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων.
-Η σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί επί των επιδράσεων των σχεδίων νόμου που κατατίθενται στη Βουλή, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.
Το vima.gr δημοσιεύει ολόκληρο το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την Αιτιολογική Εκθεση που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή.
Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΣ προβλέπει το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 16 Ιουλίου.