Μία ένοπλη επίθεση που είχε σημειωθεί το 2010 στην Λάρισα με όπλο των 765μμ και τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας το ξημέρωμα της προηγούμενης Πρωτομαγιάς αποτελούν ορισμένα από τα ενδεικτικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να ανακαλύψουν το κίνητρο της δολοφονίας , προς 24 ωρών, του 45χρονου ποινικού Μανώλη Καραγιάννη στο Παλαιό Φάληρο.
Επιπλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συνεκτιμούν ότι ο 45χρονος είχε εγγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σκοπευτήριο, κοντά μάλιστα στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ στη λεωφόρο Κατεχάκη, όπου δίνουν παρόν αστυνομικοί, δικαστικοί λειτουργοί, επιχειρηματίες κι άλλοι.
Ο 45χρονος πυροβολήθηκε στη συμβολή των οδών Ναϊάδων και Αίαντος με καλάσνικοφ τουλάχιστον 55-60 φορές από τρείς ή τέσσερις δράστες. Με μεγάλο ζητούμενο των αστυνομικών γιατί ο 45χρονος βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο ( πιθανόν επισκεπτόταν φιλικό του πρόσωπο) και πως οι δολοφόνοι γνώριζαν την κίνησή του αυτή και του έστησαν την «ενέδρα θανάτου» .

Δύο ενδείξεις και η δολοφονία της 1ης Μαΐου

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η εγκληματική επίθεση εναντίον του 45χρονου ίσως έχει άμεση σχέση με την εν ψυχρώ δολοφονία ( στις δύο το πρωί της 1ης Μαΐου έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη) του 57χρονου πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου με τον οποίο ο 45χρονος είχε σειρά συναντήσεων τους τελευταίους μήνες. Εκ των οποίων συναντήσεων μία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από το έγκλημα στην Παλλήνη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ οδηγούνται σε αυτή την αρχική εκτίμηση με βάση δύο ενδείξεις.

Πρώτον ότι ένα από τα δύο όπλα με τα οποία πυροβολήθηκε ο 57χρονος στην Παλλήνη ήταν των 765 μμ (το άλλο ήταν 38αρι) που εξαιρετικά σπάνια χρησιμοποιείται σε εγκληματικές επιθέσεις και θεωρείται όπλο που χρησιμοποιούν άτομα που είναι εξοικειωμένα μ αυτό. Ωστόσο από αναδίφηση φακέλων διαπιστώθηκε ότι ο Μανώλης Καραγιάννης προ οκταετίας χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους όπλο και μάλιστα είχε πυροβολήσει με αυτό δύο άτομα σε αιματηρή συμπλοκή στην Θεσσαλία στην διάρκεια άδειάς του από τις φυλακές της Λάρισας.
Η δεύτερη ένδειξη που προβληματίζει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι ο 45χρονος ποινικός είχε κλειστά ορισμένα από τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε το χρονικό διάστημα -πριν και μετά – την δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου. Κι αυτό αποτελεί για τους αστυνομικούς μία ένδειξη ότι «ίσως δεν ήθελε να δώσει στίγμα των κινήσεων του την επίμαχη χρονική περίοδο».

Απόπειρα δολοφονίας στη φυλακή

Το θύμα της δολοφονικής επίθεσης στο Παλαιό Φάληρο είχε κατηγορηθεί την τελευταία 15ετία για σωρεία εγκληματικών επιθέσεων κι εκβιάσεων κι είχε αποφυλακισθεί στις αρχές του 2017. Αυτό είχε συμβεί λίγο καιρό μετά από μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του -εντός Κορυδαλλού- με μαχαίρι, από δύο Αλβανούς κρατούμενους . Οι ίδιοι Αλβανοί ενεπλάκησαν αργότερα στην δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αλλά και στις επιθέσεις εντός των φυλακών εναντίον του αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη και άλλων. Ο Μανώλης Καραγιάννης μετά την φυλάκισή του λάμβανε πολλά μέτρα ασφαλείας αφού είχε πολύχρονη εχθρότητα με τον ποινικό Βασίλη Στεφανάκο που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα –παρά τις αρχικές πληροφορίες- ότι ο 45χρονος ήταν αυτός που οργάνωσε τελικώς την δολοφονία του Στεφανάκου και την οποία αποδίδουν σε άλλους «νονούς» των δυτικών προαστίων .
Από την περίοδο της αποφυλάκισής του ο Μανώλης Καραγιάννης είχε συναντήσεις με τον πρώην αστυνομικό των ΕΚΑΜ στα πλαίσια των παλαιότερων φιλικών σχέσεων(εκτός εγκληματικού πεδίου) που είχαν αναπτύξει αλλά κι εν όψει –όπως έχει αναφερθεί- μίας επαγγελματικής συνεργασίας του σε εστιατόριο στην περιοχή του Χίλτον μαζί μ έναν ακόμη επιχειρηματία.
Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την δολοφονία του 57χρονου πρώην αστυνομικού στην Παλλήνη υπήρχαν προστριβές του με τον 45χρονο γιατί θεωρούσε ότι ο συγκεκριμένος «νονός» ήταν αυτός που οργάνωσε την δολοφονία –στις 18 Απριλίου 2018- του ποινικού Γιώργου Λίτσα στους Αγίους Αναργύρους. Ο πρώην αστυνομικός φαίνεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το θύμα της ενέδρας στους Αγίους Αναργύρους και θεωρούσε τελείως αναίτια την δολοφονία του.
Ακόμη ο Μανώλης Καραγιάννης φέρεται να απέδιδε στον πρώην αστυνομικό ότι με τις υπηρεσίες φρούρησης που παρείχε σε επιχειρήσεις του στερούσε «μερίδιο» από πιθανές εκβιάσεις. Επιπλέον στη διαμάχη τους φαίνεται να εισήλθαν κι άλλες παράμετροι που είχαν σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και «συμμαχίες» που επιχειρούντο από τον 45χρονο στον κόσμο της νύκτας.

Που στρέφονται οι έρευνες

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ με βάση αυτές τις εκτιμήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το θύμα της χθεσινής ενέδρας θανάτου στο Παλαιό Φάληρο να είχε ο ίδιος πυροβολήσει –μαζί πιθανόν με δύο αλλοδαπούς εκτελεστές- τον πρώην αστυνομικό στην Παλλήνη. Όμως μέχρι στιγμής από την έρευνα που είχε επιχειρηθεί δεν είχαν ανακαλυφθεί αποδεικτικά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αυτή εκδοχή.
Με βάση την ίδια ροή ενδείξεων αλλά και πληροφοριών η δολοφονία του Μανώλη Καραγιάννη πιθανόν αποτελεί «εκδικητική» ενέργεια για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του ποινικού Γ. Λίτσα αλλά και για εκείνη εναντίον του πρώην αστυνομικού. Με την τελευταία να θεωρείται δείγμα της «αδίστακτης δράσης του 45χρονου που δεν δίστασε να σκοτώσει πρώην ένστολο με σημαντικές επαφές με επιχειρηματίες, πολιτικούς κλπ».
Σημειώνεται τέλος ότι το θύμα της δολοφονίας στο Παλαιο Φάληρο είχε κληθεί προ μερικών ημερών στην Ασφάλεια Αττικής στα πλαίσια της έρευνας για την δολοφονία Παπαχρήστου κι είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή. Συμπληρώνοντας ακόμη ότι «τον είχε συναντήσει τελευταία φορά προ πολλών μηνών και δεν είχε κακές σχέσεις μαζί του». Ακόμη φέρεται να ανέφερε σε διάφορα πρόσωπα ότι «η προσπάθεια εμπλοκής του στα τελευταία ξεκαθαρίσματα στον χώρο της νύκτας , είναι παραπλανητική από άλλη ομάδα κακοποιών των δυτικών προαστίων που επιχειρεί να πάρει τα ηνία».