Πολύς λόγος γίνεται κάθε Σεπτέμβρη για τις ελληνικές πόλεις και συγκεκριμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων με τα πιο ακριβά ενοίκια για φοιτητικά διαμερίσματα.

Φοιτητές όμως δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, μετά τα δίδακτρα, τα καταλύματα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητικών δαπανών.
Η student.com, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως, δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έρευνά της με τίτλο «Cities in Focus: 2018 Global Student Accommodation Indicator» σχετικά με τη δαπάνη ενοικίου για τους φοιτητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι τρεις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, από τις 125 που εξετάστηκαν, μόνο από άποψη ενοικίου ανά εβδομάδα είναι η Βοστώνη με 464$, η Νέα Υόρκη με 402$ και το Λονδίνο με 339$.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Σίδνεϊ (305$), το Σιάτλ (281$), το Πρόβιντενς (278$), το Σαν Ντιέγκο (275$), η Οξφόρδη (271$), το Δουβλίνο (269$) και στη τελευταία θέση ισοφαρίζουν με 257 δολάρια την εβδομάδα το Κέιμπριτζ και το Λος Αντζελες.
Πιο ακριβή χώρα αναδεικνύεται η Αυστραλία (255$), όπου σύμφωνα με τους ερευνητές της student.com οι φοιτητές ξοδεύουν 19% περισσότερα χρήματα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (212$) και οι ΗΠΑ (204$).
Στον αντίποδα, φαίνεται ότι οι φοιτητές στο Αλμπαθέτε (60$) στη νοτιοανατολική Ισπανία, στο Γιοχάνεσμπουργκ (76$) και στη Σιγκαπούρη (94$) ξοδεύουν τα λιγότερα χρήματα για το ενοίκιό τους, τα ποσά δίνονται επίσης ανά εβδομάδα.
«Οι φοιτητές πραγματοποιούν, πλέον, πιο στοχευμένες αναζητήσεις και συγκρίσεις τιμών κατά τη διάρκεια της έρευνας τους για εύρεση φοιτητικής στέγης. Η πρόσβαση τους σε πληροφορίες και πηγές είναι ανεξάντλητη και κατανοούν καλύτερα τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν στην πόλη όπου θα σπουδάζουν. Σε πόλεις όπου υπάρχει πληθώρα επιλογών διαμονής, παρατηρούμε ότι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων κατοικιών συνειδητοποιούν καλύτερα την ανάγκη για ανταγωνιστικές τιμές και παροχή επιπρόσθετων κινήτρων, όπως εκπτώσεις και επιστροφή χρημάτων» αναφέρει ο Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Student.com, κ. Luke Nolan.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 φοιτητές που ενοικίασαν το φοιτητικό τους δωμάτιο σε 125 πόλεις ανά τον κόσμο μέσω της Student.com, από την 1 Νοεμβρίου 2016 έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.