Προς την κατάργηση της έκπτωσης 15%, την οποία προσφέρει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, προσανατολίζεται η επιχείρηση. Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για την έγκριση της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η αναίρεση της εκπτωτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΔΕΗ σε όσους εξοφλούν εγκαίρως τους λογαριασμούς ρεύματος, θα εξαρτηθεί από την εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη επιχείρηση, οι οποίες σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις έφταναν τα 2,5 δισεκ. ευρώ. «Είμαστε αισιόδοξοι», ως προς την πορεία των εισπράξεων, σημείωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, δίνοντας το στίγμα για την τύχη της έκπτωσης του 15%.
Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η κατάργησή της, μπορεί να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» και να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που δεν πληρώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι, με την εφαρμογή της έκπτωσης συνεπείας αυξήθηκε και ο αριθμός των καταναλωτών που πλήρωνε στην ώρα του. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι, το 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή σε εκείνους που έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ.). Υπολογίζονται δε, σε περίπου 600.000, οι οποίοι χρωστούν περί τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, σύντομα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα εισπραξιμότητας της κοινοπραξίας τηςQualco, το οποίο θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές.
Πάντως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων είναι δεδομένη, αν η κατάργηση της έκπτωσης, συμπέσει και με μια πιθανή αύξηση των τιμολογίων εξαιτίας της ανόδου των τιμών των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων –όπως είχε προβλέπει ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας προημερών από το βήμα του Economist, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης έχει αποκλείσει κάθε τέτοια πιθανότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, τόνισε ότι, προκειμένου να μετριαστεί η έκθεση της επιχείρησης στην ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το ΔΣ της επιχείρησης αποφάσισε να εφαρμόσει έναν «μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου». Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ θα επενδύει αγοράζοντας δικαιώματα όταν οι τιμές είναι χαμηλές, για να τα… καταναλώνει όταν θα είναι ακριβές. Για το 2018, όπως ανέφερε, η παραγωγή της ΔΕΗ αναμένεται ότι θα φτάσει περίπου τις 16 τεραβατώρες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε έκλυση 24 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

HeliosPlus