Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναγορεύθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης –Ευγενίδης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, στον Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Άγγελος Κότιος, υπογράμμισε πως: «Η απόφαση αυτή υπήρξε ομόφωνη μεταξύ των μελών της Συγκλήτου», επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς η αποδοχή της πρότασής του αυτής από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.»
Η πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, καθηγήτρια Φανή Σακελλαριάδου, παρουσίασε στην ομιλία της εκτενώς το έργο του κ. Ευγενίδη, τόσο μέσω του Ιδρύματος, όσο και μέσω του Ομίλου Ευγενίδη.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης –Ευγενίδης, έχοντας μία άκρως επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, διακρίνεται επίσης για τη σημαντική και πολυετή κοινωνική του προσφορά στους τομείς της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού, από την θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου.»
Ιδιαίτερη μνεία επίσης έκανε στο έργο του Ιδρύματος Ευγενίδου στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, λέγοντας: «Επί σειρά ετών καταγράφει εξαιρετικά αποτελέσματα στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας. Το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη ναυτιλία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα πνευματικής αριστείας του Ιδρύματος.»
Κλείνοντας την ομιλία της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών θέλοντας να τιμήσει τον κ. Δημητριάδη –Ευγενίδη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τη σημαντική κοινωνική προσφορά του αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιώς την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, τίτλος που θεωρείται ως η ύψιστη τιμητική πανεπιστημιακή διάκριση».
Ο κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Κωνσταντίνος Χλωμούδης, σε δήλωσή του επισήμανε ότι: «Με την αναγόρευση του κ. Λεωνίδα Δημητριάδη –Ευγενίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δεν αναγνωρίζουμε ούτε αξιολογούμε την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία του. Διακρίνουμε την μεγάλη και πολυετή κοινωνική προσφορά του στους χώρους της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού. Αποτελεί την ψυχή του ιστορικού Ιδρύματος Ευγενίδου. Λειτουργεί ως πραγματικός Πολίτης Έλληνας. Δεν σταματά στην προώθηση της ευεργεσίας, αλλά ενθαρρύνει την καινοτομία, την εκπαίδευση και την έρευνα από όπου προκύψουν σχετικές ιδέες και σκέψεις.»
Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης –Ευγενίδης σημείωσε ότι: «Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, μέλος του οποίου είμαι και εγώ πλέον, εδώ και δεκαετίες παράγει αθόρυβα και μεθοδικά ικανά στελέχη που επανδρώνουν με επιτυχία την σύγχρονη ναυτιλιακή επιχείρηση. Η Ναυτιλία των Ελλήνων, η πρώτη στον κόσμο, απαιτεί στελέχη σωστά εκπαιδευμένα, επαρκώς καταρτισμένα και με τις απαραίτητες δεξιότητες.»
Και πρόσθεσε: «ο 21ος αιώνας δημιουργεί στην αγορά εργασίας νέες απαιτήσεις που προϋποθέτουν παραπάνω γνώσεις και κυρίως περισσότερες δεξιότητες, τις οποίες φέρνουν μαζί τους οι σύγχρονες τεχνολογίες. Πολλοί πτυχιούχοι δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Η κρίση και η ανεργία επιτείνουν το πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ανταγωνισμός, ειδικά από την Άπω Ανατολή, επηρεάζει βαθιά τη ναυτιλία των Ελλήνων, τόσο στην θάλασσα, όσο και σε επίπεδο στελεχών στην ξηρά.»
Τέλος ανέφερε ότι: «Συνεπώς, η ναυτιλιακή και η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να επαναπροσδιορισθούν οι απαιτήσεις σε γνωστικά αντικείμενα και δεξιότητες για τους εργαζόμενους στη ναυτιλία των ελλήνων. Οι νέες τεχνολογίες και η σχεδόν υβριδική σχέση πλοίου-γραφείου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να έχουμε επαρκώς καταρτισμένα στελέχη σε όλο το εύρος και σε όλα τα επίπεδα της ναυτιλίας μας.»