Με 2.000 τόνους σκουπιδιών να προστίθενται καθημερινά επί έντεκα συνεχόμενες ημέρες στους ξεχειλισμένους κάδους σε όλες τις γειτονιές του Λεκανοπεδίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία των πολιτών, ξεκίνησε το εφετινό καλοκαίρι.
Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε με την κατάρρευση ενός πρανούς στον χώρο ταφής απορριμμάτων στη Φυλή κατέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την απόθεση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και κανένας απολύτως σχεδιασμός για τη διαχείριση και αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής στη Φυλή αποκαταστάθηκε τεχνικά την περασμένη Πέμπτη και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να γίνει πλήρης αποσυμφόρηση του Λεκανοπεδίου από τους τόνους των σκουπιδιών.

«Υπήρξαν και χειρότερα!»

«Ολοι οι δήμοι μπαίνουν πλέον στον ΧΥΤΑ. Από μέρα σε μέρα δεχόμαστε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων. Μέχρι την Κυριακή (σ.σ.: σήμερα) εκτιμούμε ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία παραλαβής και απόθεσης των απορριμμάτων» δήλωσε στο «Βήμα» η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά.
Την ίδια στιγμή, η καθ’ ύλην αρμόδια περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) στον Νομό Αττικής Ρένα Δούρου φαίνεται να είναι τουλάχιστον ικανοποιημένη, αν όχι ενθουσιασμένη, επειδή η ταλαιπωρία των πολιτών κράτησε μόνο λίγες ημέρες! Αντί άλλης απάντησης, μας θύμισε –μάλλον για παρηγοριά –ότι έχουν υπάρξει και χειρότερες καταστάσεις από αυτή που ζήσαμε τώρα. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε για το θέμα αυτό το βράδυ της περασμένης Πέμπτης:
«Πήραμε όλοι οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου την απόφαση να προφυλάξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων. Και για αυτό οδηγηθήκαμε στην ταλαιπωρία των συμπολιτών κάποιων ημερών». Με αφορμή το γεγονός αυτό, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που έχει ξαναδοκιμάσει τη χωρητικότητά του ο ΧΥΤΑ Φυλής: το 2003, το 2008, το 2009 και το 2011. «Σημειώνω» είπε «ότι παλαιότερα χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να αποκατασταθεί, και όχι μόνο μία εβδομάδα».
Οσον αφορά το πολυδιαφημισμένο νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που ακούμε αλλά δεν βλέπουμε εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυρία Δούρου επανέλαβε την πρόθεση της Περιφέρειας να χωροθετήσει το επόμενο χρονικό διάστημα έξι σημεία στην Αττική για τη διαχείριση απορριμμάτων χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Ως προς τις προεκλογικές της υποσχέσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είπε κουβέντα. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι πάντες είναι ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής, εάν ποτέ κλείσει, δεν θα είναι γιατί το υποσχέθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά εξαιτίας του υπερκορεσμού σκουπιδιών.

Η Φυλή ζει και γιγαντώνεται


«Σε έναν χρόνο δεν θα έχουμε πουθενά και κανέναν χώρο για τα απορρίμματα, καθώς το κύτταρο που έχει απομείνει στον ΧΥΤΑ Φυλής –και στον οποίο παρουσιάστηκε το πρόβλημα –θα έχει κορεστεί μέχρι τον Ιούλιο του 2019» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιώργος Ζαχαρόπουλος.
Την ίδια στιγμή, κόντρα σε όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η εγκατάσταση της Φυλής αντί να αποφορτίζεται για να κλείσει, συνεχώς μεγαλώνει. Αυξάνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ κατά 100.000 τόνους τον χρόνο, γίνονται επεκτάσεις με βαθιές εκσκαφές για να χωρούν πιο πολλά σκουπίδια, εναποθέτουν σκουπίδια σε αποκαταστημένους χώρους που έχουν ήδη γεμίσει.
Οπως αποκαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο, αντί της κατασκευής νέων, ασφαλών ΧΥΤΥ στην Αττική, η Περιφέρεια επέλεξε να «αξιοποιήσει», μεγαλώνοντας τη χωρητικότητά τους, τα κύτταρα Β3 και Β6, έκτασης 108 στρεμμάτων που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.
Ετσι, μέσω μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου που περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό, δηλαδή την επέκταση των ορίων του ΧΥΤΑ Φυλής και την επαύξηση της χωρητικότητάς του, αποκαλύφθηκε ότι:
l Ο χώρος ταφής απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής επεκτείνεται.
l Με έργο που προωθούν ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και η Περιφέρεια Αττικής, η περιοχή θα μπορεί να δεχτεί ακόμη 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπίδια για δύο επιπλέον χρόνια.
l Πρόκειται για την αξιοποίηση δύο χώρων συνολικού εμβαδού 108 στρεμμάτων που είχαν εξαιρεθεί το 2011 από την ταφή για να κατασκευαστούν εκεί μία μονάδα επεξεργασίας και μία μονάδα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων.
l Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου μιλά για «αντιμετώπιση άμεσων αναγκών σε χώρους ταφής» με «μικρή αύξηση της τάξης του 15% περίπου» της προβλεπόμενης έκτασης.
l Προβλέπει τη βαθιά εκσκαφή των συγκεκριμένων κυττάρων έτσι ώστε να χωρέσουν 3.550.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων.

Σχέδια επί χάρτου

Τη διαβεβαίωση ότι σταδιακά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει έδινε τον Δεκέμβριο του 2014 η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή της στην Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής.
Στο πλαίσιο αυτό ακύρωσε, με εισήγησή της, τέσσερις διαγωνισμούς για μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τότε χαρακτήριζε τον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στη Φυλή ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις τρεις επόμενες γενιές».
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυρίας Δούρου και τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής (που προβλέπει ασαφώς το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, κάποια στιγμή μετά το 2020) σχεδιάζεται να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης και ανενεργών λατομείων ως εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο της αποκατάστασής τους. Μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει λίστα με τους 18 πιο κατάλληλους χώρους, από τους οποίους, σε αυτή τη φάση, θα επιλεγούν δύο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στη Δυτική και στη Νότια Αττική και ένας για τη φιλοξενία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νότια Αττική.

«Ενα πρόβλημα υπό επίλυση έγινε ωρολογιακή βόμβα»

«Τα ψέματα για την “απούσα” κυρία Δούρου τελείωσαν» δηλώνει στο «Βήμα» ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ» Γιάννης Σγουρός. «Οι ευθύνες της για το αδιέξοδο είναι τεράστιες και αυταπόδεικτες. Η κυρία Δούρου τα έχει κάνει όλα λάθος, με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα υπό επίλυση με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης να έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα».

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, μέσα σε 4 χρόνια θητείας η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πρόλαβε:
«Να αθετήσει κάθε δέσμευση που ανέλαβε για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό, εμπαίζοντας πολίτες και φορείς της Δυτικής και της Βορειοανατολικής Αττικής.
Να ενταφιάσει την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, αφού έφτιαξε έναν περιφερειακό σχεδιασμό καταδικασμένο να αποτύχει, αόριστο και γενικόλογο, χωρίς χωροθετήσεις, με προβλέψεις που έχουν ήδη πέσει έξω κατά 100%.
Να μην έχει κατασκευάσει έστω και μισή νέα υποδομή, αν και παρέλαβε από εμάς εξασφαλισμένα χρήματα από το ΕΣΠΑ και απαλλαγμένο από τα χρέη του παρελθόντος τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που πλέον χάρη στις βάσεις που θέσαμε έχει μεγάλα πλεονάσματα.
Να θέτει σε πρωτοφανή κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού ο μοναδικός χώρος ταφής εξαντλείται γοργά».
Η διοίκηση της Περιφέρειας, κατέληξε ο κ. Σγουρός, «έχει αποτύχει τραγικά στη διαχείριση των απορριμμάτων εγκλωβίζοντας το Λεκανοπέδιο, χάρη στις ιδεοληψίες και στους αδέξιους χειρισμούς της, σε δραματικά αδιέξοδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ