Πλήρης ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση Κώστα Τσαλικίδη, πρώην στελέχους της VODAFONE που βρέθηκε απαγχονισμένος, άμεσα συνδεδεμένη με το σκανδαλο των υποκλοπών. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε την οικογένεια Τσαλικίδη, καταδικάζοντας την Ελλάδα για πλημμελή έρευνα αναφορικά με τον θάνατο του 39χρονου, πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Γρήγορη Πεπόνη ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα, με την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατ’ αγνώστων. Τη δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και συγκεκριμένα η εισαγγελεας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, δίνοντας το πράσινο φως για την επιχείριση ταυτοποίησης των δραστών.

Είναι η τρίτη φορά κατά την οποία η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, και ενώ έχει τεθεί δύο φορές στο αρχείο, ακόμη και μετά την εκταφή Τσαλικίδη, με πλήρη υιοθέτηση της εκδοχής της αυτοκτονίας. Την πρώτη έρευνα ειχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαραλαμπος Λακαφώσης.
Το πόρισμα Πεπονη, πλήρως εμπεριστατωμένο – σύμφωνα με πληροφοριες -, συντάχθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Λιόγα (τον Νοέμβριο του 2017).
Ο κ. Πεπόνης είχε αναλάβει να κρίνει αν συντρέχει λόγος ανάσυρσης από το αρχείο και προόδου της έρευνας ως προς τη σκοτεινή αυτή ιστορία, που κορυφώθηκε με τον θάνατο Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, προτού αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρεια.