Το Συμβούλιο της Επικράτειας θα αποφασίσει για την τύχη εκπαιδευτικού σε Λύκειο του Αιγαίου, ύστερα από απόφαση με βάση την οποία τέθηκε σε αργία, καθώς μέσα στην τάξη άφηνε σεξουαλικά υπονοούμενα, έκανε σεξιστικά σχόλια σε μαθήτριες, και χλεύαζε αλλοδαπούς μαθητές.

Τον μαθηματικό, που προσέφυγε στο ΣτΕ έχοντας παραπεμφθεί τόσο σε πειθαρχικό συμβούλιο όσο και στα ποινικά δικαστήρια, κατακεραυνώνει το πόρισμα της σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε, πλούσιο σε περιστατικά που διαδραματίστηκαν μέσα στην τάξη.

«Πολύ λεπτά και μακριά δάχτυλα» έχεις. «Παίζεις κάποιο όργανο;», ρώτησε μεταξύ άλλων – όπως αναφέρεται – μαθήτρια, ενώ σε μαθητή ο οποίος ανέφερε ότι έτρωγε φρούτα, τον ρώτησε: «Τι, μπανάνες; Μακριές; Κοντές; Ίσες ή κυρτές;». Απεθυνόμενος σε μαθήτρια που έκανε λάθος, ανέφερε: «F; Σιγά μην είναι και G!! Το σημείο G το ξέρετε;».

Δεν έλειπαν ούτε τα σκληρά σχόλια και οι απαράδεκτες εκφράσεις σε βάρος αλλοδαπών μαθητών, όπως: «Αλβανέ εσύ θα πεις μάθημα;», «Αλβανέ εσύ έφερες τις ασκήσεις;», «ήρθαν οι Αλβανοί και μας πήραν τις δουλειές», «έχει καμιά τουρίστρια κάτω γιατί μας τις έχουν πάρει όλες οι Αλβανοί», «μην τρώτε μεγάλα ψάρια γιατί είναι μολυσμένα αφού τρώνε λαθρομετανάστες».

Ο καθηγητής προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και ως μη νόμιμη, η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία τέθηκε σε προσωρινή αργία.

Οπως υποστηρίζει, η θέση σε αργία δεν αποσκοπεί στο να τον εξαναγκάσει να συμμορφωθεί, αλλά τον τιμωρεί για πειθαρχικό αδίκημα που δήθεν διέπραξε, ως «ποινή υπόνοιας», παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τον Υπαλληλικό Κώδικα. Πλέον όμως αυτών ενέχει εντονότατη ηθική και υλική αποδοκιμασία, αφού φέρεται ως δράστης αδικήματος, χωρίς αυτό να έχει από πουθενά κριθεί, ενώ παράλληλα στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε περικόπτεται μεγάλο κομμάτι του μισθό του, δημιουργώντας έτσι προβλήματα επιβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του.

Αναφέρει επίσης ότι η θέση σε αργία παραβιάζει κατάφωρα την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς «η ποινή» είναι δυσανάλογη με τα όσα του αποδίδονται.

Τέλος, σημειώνει ότι προτού τεθεί σε αργία, δεν κλήθηκε – όπως προβλέπει το άρθρο 20 του Συντάγματος και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας – να δώσει εξηγήσεις και να εκθέσει τις απόψεις του για όσα του καταλογίζονται.