Από το 2001 η 20η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Αυτή την ημέρα αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάθε χρόνο, με αφορμή αυτή την ημέρα, διοργανώνονται εκστρατείες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των προσφύγων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των αρχών και άλλων φορέων.

Επειτα από τα πρόσφατα γεγονότα στην κεντρική Μεσόγειο με το διασωστικό πλοίο Aquarius, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν νέα έκκληση στην Ευρώπη να βάλει τους ανθρώπους σε απόλυτη προτεραιότητα και να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια όταν διακυβεύονται οι ζωές των πιο ευάλωτων προσφύγων.
Η απόφαση των ιταλικών αρχών να κλείσουν τα λιμάνια τους στο Aquarius, το σκάφος έρευνας και διάσωσης που μετέφερε 630 διασωθέντες, έδειξε πώς είναι να θυσιάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα στον βωμό του πολιτικού κέρδους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ευάλωτοι άνθρωποι που πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί κακοποίηση στη Λιβύη ως μοχλός πίεσης προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγή του συστήματος ασύλου.
«Στην Ελλάδα, την κεντρική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα επειγόντως για να προσφέρουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους για τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο, να βελτιώσουν τις πολιτικές ασύλου ώστε να μη δημιουργούν θύματα και να επανεκκινήσουν τα προγράμματα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε την Ευρώπη να βάλει τις ζωές των ανθρώπων πάνω από τις πολιτικές», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

#ArtIsMyLife

Τι σχέση μπορεί να έχει η Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα (20 Ιουνίου) με τη μουσική; Το SolidarityNow «χτίζει» γέφυρες αναδεικνύοντας το πώς οι πρόσφυγες μπορούν να συνεισφέρουν στην αρμονική συμβίωση και την ένταξή τους στην κοινωνία με «όχημα» την τέχνη και τον πολιτισμό τους. Η Οργάνωση μάς συστήνει μέσα από το αφιέρωμα #ArtIsMyLife 9 καλλιτέχνες από το Κονγκό και τη Γουινέα των οποίων η Τέχνη είναι η ίδια τους η ζωή.
Ο Μόρια, ο Ρισάρντ, η Τερέσα, η Ζιζέλ, η Σάρα, ο Σάμι, ο Μόμο, ο Αρμόντ και ο Αμπντούλ βρήκαν στήριξη μέσα από τα προγράμματα της οργάνωσης στη βόρεια Ελλάδα –του προγράμματος Στέγασης και Φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και των Κέντρων Υποστήριξης Οικογένειας και Παιδιού στη Βόλβη και μιλούν για την αγάπη τους στην ποίηση, στη ζωγραφική, στη μουσική και στη συγγραφή.
Η Οργάνωση καταγράφει μέσα από το φακό του φωτοειδησεογράφου Γιώργου Μουτάφη την ηχογράφηση -δυο τραγουδιών- που έκαναν σε ένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη, οι «Perle Music», το συγκρότημα που δημιούργησαν πρόσφυγες από το Κονγκό, στο διάστημα της διαμονής τους στη Δομή Φιλοξενίας στη Βόλβη. Για το Ρισάρντ, το Μόρια και την Τερέσα «η τέχνη είναι υπόθεση όλων μας».
Σε αυτό το σύντομο βίντεο που παρουσιάζει το SolidarityNow η τέχνη αποδεικνύεται σύντροφος ζωής. Μέσα από αυτήν οι άνθρωποι μπορούν να εξομολογηθούν τον πόνο τους, την οργή τους, τους φόβους τους, αλλά και τα όνειρά τους. Κάπως έτσι και για τους 9 αυτούς καλλιτέχνες η τέχνη τους λειτούργησε θεραπευτικά, τους βοήθησε να στέκονται όρθιοι στα πόδια τους, να προσπαθούν για το καλύτερο, και να ελπίζουν για το «ωραίον».
Το #ArtIsMyLife θέλει να μας υπενθυμίσει κάτι πολύ σημαντικό, ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι μονοδιάστατο. Τα πάντα έχουν μια δυαδικότητα. Κανείς δεν είναι απλά ένας πρόσφυγας, ή ένας αιτών άσυλο, ή ένας μετανάστης, είναι πάντα και κάτι άλλο. Μπορεί να είναι ένας σπουδαίος ποιητής, ή και ζωγράφος, ή συγγραφέας, ή φιλόσοφος και μουσικός.
«Τα ξεχασμένα χαμόγελα»
Παράλληλα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 19.00 το«Χαμόγελο του παιδιού»
παρουσιάζεισε πανελλαδική πρεμιέρα μια ταινία-ντοκουμέντο που εστιάζει σταπαιδιά πρόσφυγες.
Το ντοκιμαντέρ«Τα ξεχασμένα χαμόγελα»βασίστηκε σε μαρτυρίες που κατέγραψε η νεαρή καλλιτέχνιςLynda Thalie, πρόσφυγας και η ίδια από την Αλγερία, η οποία ζει και εργάζεται στον Καναδά.Η Thalie επισκέφθηκε τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2016, και με την κάμερα του φωτογράφου Jeff Malo κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, και κυρίως των παιδιών, που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές στην ύπαιθρο και συχνά πίσω από συρματοπλέγματα.
Η ταινία φιλοδοξεί να δείξει πως πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια προσωπική ιστορία, ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, αλλά απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε την απάνθρωπη όψη της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία της σκηνοθέτριας. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Praksis: Η τέχνη μας ενώνει και μας ενδυναμώνει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η PRAKSIS διοργανώνει μια γιορτή τέχνης και πολιτισμού, μαζί με τους πρόσφυγες αύριο Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 19.30 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στην αίθουσα: Δεξαμενές Καθαρισμού.
Καλλιτεχνικά εργαστήρια, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, μουσικά δρώμενα, αθλητικές επιδείξεις, φαγητό και χορός, με την ενεργή συμμετοχή των προσφυγικών κοινοτήτων, αναδεικνύουν την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη του πολιτισμού ως μέσου για την ένταξη και την ενδυνάμωση.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους, που δημιουργήθηκαν μαζί με πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Home New Home» (StoryDoc) (19:30 – 20:15). Στη συνέχεια (20:15 – 21:30) θα γίνουν: βιωματικό θεατρικό εργαστήριο από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (Chalil Alizada), εργαστήρια χειροτεχνίας (HARTS), κοινωνικό τσίρκο [Social circus] (Anasa Cultural Center), επίδειξη κρίκετ από παιδιά πρόσφυγες (Γιατροί του Κόσμου), εργαστήριο ζωγραφικής του Νakam (SolidarityNow), εργαστήρια παραδοσιακών συνταγών από Συρία, Αφγανιστάν, Αφρική και παρασκευή αιθιοπικού καφέ και στις 21:30 – 22:30 το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει εικαστική έκθεση με έργα παιδιών από το εργαστήρι της Εστίας προσφύγων (ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων), έργα ζωγραφικής από τον Faisal (PRAKSIS), έργα ζωγραφικής των Ahmad, Nakam και Majed Ebraheem (SolidarityNow) και έργα που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τους πρόσφυγες 2017 με θέμα «Υπάρχουμε Μαζί» (UNHCR).
Θα διατίθεται επίσης ενημερωτικό υλικό από τους συμμετέχοντες φορείς και θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στις εκστρατείες #WithRefugees και We are a welcoming Europe.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων μαζί με προσφυγικές κοινότητες με τη συμμετοχή και υποστήριξη των: Anasa Cultural Center ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Γιατροί του Κόσμου, Πρόγραμμα Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο ΕΑΤΑ – Δήμου Αθηναίων, PRAKSIS, SolidarityNow, StoryDoc, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).