Το 2019 διαφαίνεται ότι θα μπουν τελικά ιδιώτες στη ΔΕΠΑ. Την καθυστέρηση φέρνουν οι διαδικασίες των εγκρίσεων από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και άλλες ελληνικές και ξένες εποπτικές αρχές, από τις οποίες θα πρέπει να περάσουν οι συναλλαγές για την πώληση στην ΕΝΙ της συμμετοχής της ΔΕΠΑ ύψους 51% στην ΕΠΑ ΘΕΣΣ καθώς και της αγοράς από την SHELL του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.

Στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής (50% + 1 μετοχή) του Ελληνικού Δημοσίου στην εμπορία της ΔΕΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός για τον τομέα των υποδομών.
Να σημειωθεί ότι στη συμφωνία με τους Θεσμούς, έχει συμφωνηθεί ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΠΑ –Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ –Υποδομών. Τα ποσοστά των εταιρειών που θα πουληθούν θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ (ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ) αλλά και τη στάση του νέου στρατηγικού επενδυτή που θα μπει στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πάντως, χθες, οριστικοποιήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Shell και σήμερα αναμένεται το ΔΣ της εταιρείας να παραπέμψει τη συμφωνία για τελική έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη λήψη εγκρίσεων από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για να αποφευχθούν προβλήματα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέρασε προσφάτως από τη Βουλή τροπολογία, με την οποία η ΔΕΠΑ για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των μεριδίων της στη χονδρική, θα συνεχίσει να διαθέτει ποσότητες φυσικού αερίου μέσω των δημοπρασιών του προγράμματος gas release.
Στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προτείνεται επίσης η παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Άλλωστε στις 23 Νοεμβρίου, λήγει η ανανέωση της υφιστάμενης άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Energean Oil and Gas. Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Εργων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης. Όσο για τα ΕΛΠΕ, στο σχέδιο αναφέρεται μόνο η ολοκλήρωση της προεπιλογής των υποψηφίων επενδυτών, η έναρξη της β’ φάσης του διαγωνισμού και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.