Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι το οποίο περιέχει προσωπικά δεδομένα κατέθεσαν τη Δευτέρα 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι . Αίτημά τους να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»- και καθορίζει τι προσωπικά στοιχεία θα περιλαμβάνουν.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε ολλές συνταγματικές διατάξεις στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία, ενώ πλούσια αναφορά γίνεται και στο κείμενο του Αγίου Παισίου: «Τα σημεία των καιρών».

Υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι –όπως επισημαίνεται- ότι λόγω του «RFID chip» που περιέχει είναι εφικτός ο εντοπισμός και η γνώση της ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.

Ο εντοπισμός αυτός των πολιτών μέσω του «RFID chip» των ταυτοτήτων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΣΔΑ, την Οικουμενική διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έτσι, η υπουργική απόφαση επιβάλλει έναν αντισυνταγματικό και παράνομο περιορισμό των δικαιωμάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κινήσεως των πολιτών. Οι επίμαχοι αυτοί περιορισμοί δεν μπορούν να επιβληθούν από το κράτος, παρά μόνο από Ποινικό Δικαστήριο για την πρόσληψη αξιοποίνων πράξεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται.

Τέλος, αναφέρουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προβλέπει εναλλακτικά μέτρα-λύση για τους αντιρρησίες λόγω θρησκευτικής συνείδησης.