Την άνοιξη του 2019 θα εκτυλιχθεί –όπως όλα δείχνουν –το πιο κρίσιμο στάδιο της δίκης της Χρυσής Αυγής, αυτό των απολογιών των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπούν κοινοβουλευτικά το κόμμα. Οι σημερινοί ρυθμοί της δίκης –και ενώ έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια οι δικάσιμες να είναι συχνές –δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι επικείμενες εκλογές του Μαΐου του 2019 (ευρωεκλογές, ίσως και εθνικές) να συναντήσουν τη δίκη στην τελική της ευθεία, αν δεν έχει ήδη υπάρξει ετυμηγορία, παράμετρος που κρίνεται ως κομβική συνολικά για το εκλογικό τοπίο.
Ο Γιάννης Παγορόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, σε μια προσωπική εκτίμηση, τονίζει ότι η διαδικασία θα είναι ακόμη ανοιχτή στις εκλογές, πλην όμως στη δικαστική αίθουσα θα διαδραματίζεται το πιο σημαντικό κομμάτι της αφού βουλευτές του κόμματος αλλά και ο γραμματέας-κεφαλή του θα βρίσκονται στο βήμα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στο βαρύ κατηγορητήριο.
«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν και παραμένει, αν δεν τον αλλάξει μελλοντικά κάποιο δραστικό στοιχείο, να δώσουν όλοι τους το «παρών» στην ακροαματική διαδικασία» υπογραμμίζει ο κ. Παγορόπουλος, και ενώ είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα ουδείς τους έχει παρευρεθεί στο εδώλιο, για επικοινωνιακούς λόγους, σε μια από κοινού τακτική που στόχο έχει τη γενικότερη απαξίωση της δίκης.
Στο στάδιο αυτό, στο δικαστήριο αναγιγνώσκονται όλα τα σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ ήδη έχουν «παίξει» στη δικαστική αίθουσα σκληροί δίσκοι, βίντεο και φωτογραφίες.
Η διαδικασία είναι σχεδόν εξουθενωτική, καθώς η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, είναι άκρως τυπική και «διαβάζει τα πάντα», όπως ομολογούν παράγοντες της δίκης, σε μια προφανή προσπάθεια «για διαδικασία χωρίς σκιές, με φροντίδα για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, αλλά και με όλες τις δυνατές ψηφίδες που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν τη μελλοντική ετυμηγορία».

200 μάρτυρες υπεράσπισης

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής (εκπροσωπεί τους αιγύπτιους αλιεργάτες που είχαν δεχθεί επίθεση στο Πέραμα), σημειώνει ότι εκκρεμούν προς το παρόν τα έγγραφα που θα παρουσιάσουν στην έδρα κατηγορούμενοι, ενώ εκτιμά ότι εντός του φθινοπώρου, αργά ή γρήγορα, η δίκη θα εισέλθει στο στάδιο των μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι –όπως λέει –είναι περισσότεροι από 200.
«Πρόκειται για μάρτυρες χαρακτήρος, είναι δηλαδή πρόσωπα που δεν ήταν παρόντα στα γεγονότα τα οποία περιλαμβάνει η δικογραφία, αλλά γνωρίζουν τους κατηγορουμένους και θα έλθουν για να τονίσουν ενώπιον της έδρας θετικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός εκάστου. Η πιο δύσκολη φάση όμως έπεται, και δεν είναι άλλη από τις απολογίες. Είναι βέβαιο, με όλα όσα έχουν τεθεί σε γνώση του δικαστηρίου, ειδικά μετά τις μαρτυρίες αλλά και την «ανάγνωση» των σκληρών δίσκων του Μιχαλολιάκου και του Πατέλη, ότι οι βουλευτές και δη ο Μιχαλολιάκος θα έχουν να απαντήσουν σε πολύ δύσκολα ερωτήματα, χειρουργικά. Εκεί κατά τη γνώμη μου θα παιχτεί όλη η δίκη».
Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε μια χρονική εκτίμηση της εξέλιξης της δίκης, έχει τονίσει τηλεοπτικά ότι ευελπιστεί η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τις εκλογές, πλην όμως με βεβαιότητα ουδείς μπορεί να αποφανθεί.
Ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, παραμένει το πώς θα επιλέξει να διαχειριστεί η Χρυσή Αυγή την υπεράσπιση του εαυτού της απέναντι στις κακουργηματικές κατηγορίες. Σε μια φάση έντονης δημοσιογραφικής κάλυψης και όταν πολλοί προβολείς, ίσως και εκλογικοί, θα είναι στραμμένοι πάνω της.

HeliosPlus