Ξεκίνησαν την Πέμπτη 14 Ιουνίου οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2018-2019, που αφορά στους παιδικούς σταθμούς. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα. Αποκλείονται, ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑΜΕΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑΜΕΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι επελέγησαν συνολικά 106.500. παιδιά ενώ ο στόχος φέτος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (με 33%) και από εθνικούς πόρους (67 %). Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τα μεσάνυκτα της 3ης Ιουλίου 2018, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr. ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Μυλλέρου 73-77 Αθήνα, τ.κ. 10436. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. από τις 25 – 30 Ιουλίου 2018.

Το Πρόγραμμα και τη φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η α΄ κατανομή των παιδιών θα γίνει τον Ιούλιο του 2018 και η δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι στην α΄ κατανομή, τον Ιούνιο, επελέγησαν 92.500 και προστέθηκαν άλλα 12.000 παιδιά στην β΄κατανομή τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη δομών σε αρκετούς ΟΤΑ της χώρας. «Έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Εργασίας ένα πρόγραμμα άμεσης δημιουργίας 1-2 τμημάτων το 2018 σε κάθε δήμο, σε ήδη υπάρχοντα κτίρια, δημόσια ή ενοικιαζόμενα, ύψους 15.000.000 Ευρώ. Το ίδιο θα επαναληφθεί και του χρόνου με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα και να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις κατά 10.000 παιδιά. Με την συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στον ευαίσθητο αυτό τομέα της προσχολικής αγωγής (ΕΕΤΑΑ, Δήμοι, Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί) πιστεύουμε ότι φέτος θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αυτή η γόνιμη συνεργασία έφερε θετικά αποτελέσματα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ.