Άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της επένδυσης στα 588 στρέμματα της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο, ύψους 250 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Μετά από αναμονή οκτώ περίπου μηνών, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τελικά τη σύμβαση για την κατασκευή και 60ετή διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου από την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ –Goldair.

Παράλληλα, «τρέχουν» από τον ΟΣΕ οι προετοιμασίες ώστε να ξεκινήσει το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για την κατά πολύ μεγαλύτερη όμορη έκταση 1.450 στρεμμάτων, που θα καταστήσει το Θριάσιο το μεγαλύτερο κέντρο logistics της χώρας. Τα παραπάνω αποκάλυψαν, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιώργος Κακουλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Θεοχάρης.
Στα επόμενα βήματα, η σύμβαση για το «Θριάσιο 1» θα κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με στόχο οι εργασίες να ξεκινήσουν ακόμα και τον προσεχή Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της παραχώρησης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Για να ανοίξει όμως ο δρόμος για την έναρξη της επένδυσης θα πρέπει η σύμβαση να περάσει και από τη βάσανο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), που θα κρίνει εάν προσκρούει στη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Στην πρώτη φάση της επένδυσης, η ανάδοχος κοινοπραξία δεσμεύεται να κατασκευάσει 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 158,4 εκατ. ευρώ και κατανέμεται σε 90,5 εκατ. στην πρώτη και 67,9 εκατ. ευρώ στη δεύτερη. Από τα 90,5 εκατ. της αρχικής επένδυσης τα 10 εκατ. είναι το εφάπαξ τίμημα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ανεβάζει στροφές ο ΟΣΕ για το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση του ΟΣΕ θα έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των εξελίξει μελετών βιωσιμότητας που θα καταδείξουν ουσιαστικά τη μορφή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα επιλεγεί. Βασικό κριτήριο θα είναι η προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει ο ιδιώτης επενδυτής στον ΟΣΕ, κυρίως ως προς τη διαχείριση και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου και την αύξηση των φορτίων.
Σημειώνεται ότι η είσοδος ιδιώτη επενδυτή στα 588 στρ. του Θριάσιου ήταν όρος για τη χρηματοδότηση με περίπου 180 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. των σιδηροδρομικών και αποθηκευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί στην όμορη έκταση των περίπου 1.450 στρεμμάτων. Μια συνολική επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη ολοκληρώσει ο ΟΣΕ. Μέρος της σύμβασης θα είναι οι συμπληρωματικές επενδύσεις, ύψους μόλις 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για το logistics center. Περιλαμβάνουν τις γερανογέφυρες που αφαιρέθηκαν από την εργολαβία ως κρατική ενίσχυση, καθώς και την ολοκλήρωση των έργων για τον «Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό» τον «Σταθμό Διαλογής» και τις υποστηρικτικές λειτουργίες.