Σειρά νέων αναφορών που μπορεί να συνδέουν τέσσερις ανεξιχνίαστες αιματηρές επιθέσεις –με τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες –και έχουν αποδοθεί σε ένοπλες οργανώσεις φαίνεται να διαθέτει τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τις επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής το 2009, σε τράπεζα της Πάρου το 2012, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο το 2013 και στη Στυλίδα Φθιώτιδας το 2015 με τη δολοφονία αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της λεωφόρου Κατεχάκη, στις τέσσερις αυτές επιθέσεις υπήρχαν πιθανόν ένας έως τρεις κοινοί δράστες που προέρχονται από τον ποινικό αλλά και τον αναρχικό χώρο. Τα άτομα αυτά είχαν βρεθεί για πολλά χρόνια εκτός «μικροσκοπίου» της ΕΛ.ΑΣ., που πίστευε ότι πρόκειται για διακριτές περιπτώσεις από διάφορες ομάδες δραστών. Ομως ορισμένες ενδείξεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες από συνδυασμό δεδομένων και ορισμένων σύντομων εκμυστηρεύσεων αναρχικών οδηγούν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να υποψιάζονται ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες υποκρυπτόταν μια ομάδα ενόπλων με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, η οποία μεταλλασσόταν πίσω από αναλήψεις ευθυνών από διαφορετικές οργανώσεις.

Οργανώσεις της μιας φοράς

Η πρώτη επίθεση εξ αυτών σημειώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, με συνολικά έξι άτομα τα οποία επέβαιναν σε τρεις κλεμμένες μοτοσικλέτες και «γάζωσαν» με 99 σφαίρες την πρόσοψη του κτιρίου. Από την επιδρομή τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας» (ΟΠΛΑ) που δεν είχε προαναγγείλει άλλες ενέργειες, αλλά και ούτε εμφανίστηκε ξανά.
Η δεύτερη περίπτωση που επιχειρείται να συνδεθεί με τους ίδιους δράστες είναι η αιματηρή ληστεία, από τέσσερα άτομα, στις 10 Αυγούστου 2012 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πάρο, που οδήγησε στη δολοφονία 53χρονου οδηγού ταξί που είχε επιχειρήσει να ακινητοποιήσει ένα εξ αυτών. Για την υπόθεση αυτή είχε οδηγηθεί στο εδώλιο –απηλλάγη τελικώς, όμως έχει κατατεθεί αναίρεση –ο αντιεξουσιαστής Τάσος Θεοφίλου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αρχικά εστιάσει την έρευνά τους σε αναρχικούς που σχετίζονταν με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ομως τώρα αυτό το σενάριο αναθεωρείται, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο «η μοιραία ληστεία στην Πάρο να αποτελεί ίσως και συνέχεια μαζικών ληστρικών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί την ίδια περίοδο σε Σπέτσες, Νεμέα, Ακράτα κ.λπ.».
Η τρίτη αιματηρή ενέργεια που μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι η δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις», η οποία επίσης δεν επανεμφανίστηκε. Η ΕΛ.ΑΣ. από τότε αναζητούσε ομάδα ποινικών που είχε εμπλοκή στη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής. Είχε εξεταστεί επισταμένα ο ρόλος ενός 31χρονου ποινικού που είχε συλληφθεί παλαιότερα για βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και ο οποίος δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα στον Κορυδαλλό. Χωρίς και πάλι όμως να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο τώρα η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σοβαρά την περίπτωση οι δύο δράστες της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο να είναι εκείνοι και των προηγούμενων περιπτώσεων, με έντονο ποινικό παρελθόν, εκ των οποίων ο ένας έχει πλέον αποβιώσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ