από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 

Διεθνής έρευνα: Ισχυρά πτυχία από 6 κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια

Οι εργοδότες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τους πτυχιούχους μας
Διεθνής έρευνα: Ισχυρά πτυχία από 6 κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια
(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εκφράζουν την αυξανόμενη ικανοποίησή τους για τα Ελληνικά πανεπιστήμια και την ποιότητα των πτυχιούχων που παράγουν. Η δέκατη πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 'QS World University Rankings', που κυκλοφόρησε σήμερα από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, βρίσκει και τα έξι κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον δείκτη που μετρά την Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation Indicator). Ο συγκεκριμένος δείκτης λαμβάνει υπ' όψιν τις απόψεις περισσότερων από 42.000 εργοδοτών ανά τον κόσμο και αποτελεί την μεγαλύτερη έρευνα παγκοσμίως στο είδος της, η οποία αξιολογεί την απασχολησιμότητα των αποφοίτων μετά το πανεπιστήμιο.

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/702459/QS_World_University_Rankings_Logo.jpg

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων QS 2019: Ελλάδα
2019 2018 Πανεπιστήμιο
 446= 401-410  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
561-570 501-550  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
651-700 651-700  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
651-700 651-700  Πανεπιστήμιο Κρήτης
701-750 701-750  Πανεπιστήμιο Πατρών
 801-1000  801-1000  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 © QS Quacquarelli Symonds 2004-2018 https://www.topuniversities.com/. All rights reserved.

Ελλάδα - Βασικά Στοιχεία:

Τα δύο Ελληνικά πανεπιστήμια με την υψηλότερη επίδοση στον δείκτη που μετρά τη Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation) είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο κατατάσσεται στην 224ή θέση και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην 293ή θέση.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδουν επίσης καλά στον δείκτη της Φήμης των Ακαδημαϊκών της QS (Academic Reputation). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα πανεπιστήμιο λαμβάνει χαμηλότερη κατάταξη σε αυτόν τον δείκτη, ενώ τρία παρουσιάζουν βελτίωση και δύο παραμένουν σταθερά. Ο συγκεκριμένος δείκτης βασίζεται στην γνώμη περισσότερων από 83.000 ακαδημαϊκών σχολών. 

 Η Ελλάδα διαθέτει ένα πανεπιστήμιο το οποία ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty). Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτυγχάνει βαθμολογία 59,9 μονάδων στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο και καταλαμβάνει την 160ή θέση.

Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βελτιώσει συνολικά την κατάταξή του. Τέσσερα πανεπιστήμια παραμένουν σταθερά, ενώ δυο παρουσιάζουν πτώση.

 Η έλλειψη βελτίωσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την χαμηλή απόδοση των πανεπιστημίων στον δείκτη Μελών ΔΕΠ (Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού) προς τον Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio). 

 Το δεύτερο είναι ο αντίκτυπος της έρευνας: μόνο δύο από τα έξι πανεπιστήμια της Ελλάδας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιτυγχάνουν καλύτερη βαθμολογία στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty).

O Ben Sowter, Επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της QS, δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργοδότες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τους πτυχιούχους της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η απόδοση των Ελληνικών πανεπιστημίων παραμένει σταθερή στον δείκτη της Φήμης των Ακαδημαϊκών (Academic Reputation), καθώς υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αρχίζει αξιολογεί θετικά την ποιότητα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, βελτιώσεις δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν, όσο το μέγεθος των ακαδημαϊκών τάξεων παραμένει υψηλό και η χρηματοδότηση του διδακτικού προσωπικού παραμένει περιορισμένη.

Διεθνές επίπεδο - Βασικά Στοιχεία:

Σε διεθνές επίπεδο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology) παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ελλάδας με την καλύτερη επίδοση στη φετινή κατάταξη παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατέχει την 446η θέση.

· Τα τέσσερα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

· Για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (5ή θέση) καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (6ή θέση) το οποίο για πολλά χρόνια ήταν στην κορυφή ως το καλύτερο πανεπιστήμιο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταθεροποιήσει την απόδοσή τους.

· Το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένει το ETH Zurich, το οποίο ξεχωρίζει στην 7ή θέση μετά τη βελτίωση των ερευνητικών του επιδόσεων και της απόδοσής του στον δείκτη Μελών ΔΕΠ προς Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio).

· 

QS World University Rankings 2019: Top 20
2019 2018 Institution Name Country/Territory
1 1  Massachusetts Institute of Technology (MIT) ΗΠΑ
2 2  Stanford University ΗΠΑ
3 3  Harvard University ΗΠΑ
4 4  California Institute of Technology (Caltech) ΗΠΑ
5 6  University of Oxford Ηνωμένο Βασίλειο
6 5  University of Cambridge Ηνωμένο Βασίλειο
7 10  ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) Ελβετία
8 8  *Imperial College London Ηνωμένο Βασίλειο
9 9  University of Chicago ΗΠΑ
10 7  *UCL (University College London) Ηνωμένο Βασίλειο
11 15  National University of Singapore (NUS) Σιγκαπούρη
12 11  Nanyang Technological University (NTU) Σιγκαπούρη
13 13  Princeton University ΗΠΑ
14 14  Cornell University ΗΠΑ
15 16  Yale University ΗΠΑ
16 18  Columbia University ΗΠΑ
17 25  Tsinghua University Κίνα
18  23=  *University of Edinburgh Ηνωμένο Βασίλειο
19 19  University of Pennsylvania ΗΠΑ
20  21=  University of Michigan ΗΠΑ
© QS Quacquarelli Symonds 2004-2018 https://www.topuniversities.com/. All rights reserved.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Παραμύθια της χαλιμάς... | 08/06/2018 20:26
  Όσοι σπούδασαν και σε ελληνικό ΑΕΙ και σε ξένο (καλό, ευρωπαϊκό-δυτικό) πανεπιστήμιο ξέρουν ότι τα ελληνικά ΑΕΙ ΔΕΝ αντέχουν σε σύγκριση με ξένα πανεπιστήμια! Στο εξωτερικό υπάρχει σεβασμός στο ανώτατο ίδρυμα, συνέπεια, οργάνωση, διοικητική και ακαδημαϊκή στήριξη στον σπουδαστή, έρευνα, όρεξη για δουλειά, αλληλοσεβασμός ακαδημαικού προσωπικού-φοιτητών, δημοσιεύσεις κλπ. Εδώ, δυστυχώς όλα τα αντίθετα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν χαίρει τόσης εκτίμησης όση προσπαθούν κάποιοι να προβάλλουν, ούτε στην αγορά εργασίας, ούτε σε άλλους τομείς, ΔΕΝ μπορούμε να παραμυθιάζουμε ούτε τους ξένους γιατί βλέπουν τι γίνεται στη χώρα, ούτε τους φορείς αξιολόγησης! Ξυπνάτε!
  Άρης
  απάντηση00
   
   
  Ευρωπαϊκή παιδεία! | 07/06/2018 22:28
  Ε, και τι έγινε!!! Δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι καθηγητές πανεπιστημιων, σε όλη την Ευρώπη! Δεν θα κάτσουν να στεναχωρηθουν. Δε θα απολυθουν. Κρατική παιδεία παρέχεται, σε όλη την Ευρώπη.
  Φοιτητής,...
  απάντηση43
   
   
  Πλακα μας κανεις? | 07/06/2018 15:39
  Συμφωνα με την Ειδικη Θεωρια της Σχετικοτητας,οταν ωρισκεσαι μεσα στο συστημα αναφορας ,ΔΕΝ καταλαβαινεις τιποτε!... Οταν εισαι εξω απο αυτο,καταλαβαινεις το χασμα. Παραβαλλε "Academic World University Ranking" 2017, για να βρουμε το σημειο αναφορας. Ενδεικτικα ,προαγωγη και εξελιξη μελων ΑΕΙ.Απεριοριστη διαρκεια σπουδων.
  Lysimachos
  απάντηση90
   
   
  η αντιγραφη | 07/06/2018 10:29
  Τα δυσκολα χρονια-τα χρονια που κατακτουσαμε τη ζωη και που τιποτα δεν χαριζοταν το ΕΜΠ ηταναν δεν απατωμαι μεσα στα 100 καλλιτερα ιδρυματα παγκοσμιως.Υπι το πρισμα αυτο η καταταξη αυτη ΑΔΙΚΕΙ το εκπαιδευτικο πρισωπικο,ΚΥΡΙΩΣ ομως τους φοιτητες,των οποιων η επιδοση και αποδοση(υπο εξαιρετικα αντιξοες συνθηκες) ως αποτελεσμα καθοριζει την καταταξη.Σκεφθειτε ιδρυματα χωρις καταληψιες,αναρχικους,αιωνιους κλπ βρωμιαρηδες. Σκεφθειτε ιδρυματα χωρις επιορκους πρυτανεις ,υπηρετες ΤΑΓΜΕΝΟΥΣ σε αλλοτρια πχ μυλωπουλος,πχ περεγκρινης πχ πχ. Αν κοιταξει κανεις τη πρωτη εικοσαδα, θα ξερει τι πρεπει να κανει για ν αλλαξει το τοπιο.ΑΠΛΑ να αντιγραψει το καταστατικο της λειτουργιας τους
  DKK
  απάντηση91
   
-