Μια εικονική διαδρομή στα αξιοθέατα και στις κρυμμένες «μυθικές» γωνιές κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Virtual Tour» που συστήνει ξανά στους χρήστες και στους επισκέπτες τη Βόρεια Πελοπόννησο ως προορισμό. Με εντυπωσιακά επίγεια και εναέρια σφαιρικά πανοράματα, που δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα ενός ψηφιακού ταξιδιού 360 μοιρών, κάθε χρήστης του αυτοκινητοδρόμου μπορεί να οργανώσει το ταξίδι του με στόχο να αποκτήσει νέες εμπειρίες.
Προτού ακόμη αφήσουμε την Αττική, συναντάμε τις Σκιρωνίδες Πέτρες. Η πλέον απόκρημνη ακτή της Δυτικής Αττικής, όπου κάθετα βράχια και γκρεμοί βυθίζονται στον Βόρειο Σαρωνικό Κόλπο, είναι περισσότερο γνωστή ως Κακιά Σκάλα. Οφείλουν φυσικά το όνομά τους στον Σκίρωνα, που σύμφωνα με τον μύθο έμενε εκεί. Οταν ένας ξένος περνούσε, ο Σκίρωνας τον έβαζε να του πλύνει τα πόδια και όταν εκείνος έσκυβε, τον κλωτσούσε και έπεφτε από τα βράχια. Στην ακτή, μια χελώνα-τέρας περίμενε το θήραμα για να το κατασπαράξει. Ο Θησέας ήταν αυτός που απάλλαξε τους ταξιδιώτες από τον Σκίρωνα, πετώντας τον στον γκρεμό.

Επίγεια και εναέρια

Οι Σκιρωνίδες Πέτρες είναι το πρώτο από τα 15 συνολικά σημεία γύρω από την Ολυμπία Οδό που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι χρήστες της εικονικής περιήγησης. Τα επίγεια πανοράματα δημιουργούν την αίσθηση του ταξιδιού από προορισμό σε προορισμό, κατά μήκος της διαδρομής, ενώ τα εναέρια δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να «κατοπτεύσει» τη διαδρομή από ψηλά. Για κάθε προορισμό υπάρχει πληροφοριακό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά.
Ενα από τα αξιοθέατα της διαδρομής, που είναι επίσης ορατό σε όσους διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο, είναι ο λόφος του Ακροκορίνθου, στους βόρειους πρόποδες του οποίου ήταν χτισμένη η αρχαία Κόρινθος, με την αρχική της ονομασία να καταγράφεται ως «Εφύρα» και πρώτο βασιλιά τον Σίσυφο. Η αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος λόγω και της νευραλγικής της θέσης, καθώς έλεγχε το πέρασμα του Ισθμού. Αναφέρεται και σε πολυάριθμους αρχαίους μύθους, όπως του Σίσυφου, του Βελλερεφόντη, του Ιάσονα και της Μήδειας κ.ά.
Ακολουθούν περιηγήσεις στις λίμνες της Βόρειας Πελοποννήσου, Στυμφαλία, Δόξα, Τσιβλού, καθώς και στο όρος Χελμός και στο φαράγγι του Βουραϊκού, που από το 2009 προστατεύονται ως «Εθνικό Πάρκο» και είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.
Απώτερη φιλοδοξία της Ολυμπίας Οδού είναι η εν λόγω εφαρμογή να στηρίξει και να δικτυωθεί με τις άλλες, πολύ αξιόλογες δράσεις –τοπικών και άλλων φορέων –που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής κατά μήκος του δρόμου. Βάσει αυτού του σκεπτικού, η εφαρμογή εκτός από τον ιστότοπο της Ολυμπίας Οδού θα είναι διαθέσιμη και στους ειδικούς ανοιχτούς χώρους που ήδη δημιουργούνται, μέσα στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου.
Η εφαρμογή παρουσιάστηκε κατά τον εορτασμό της ολοκλήρωσης του έργου της Ολυμπίας Οδού, ενός αυτοκινητοδρόμου 200 χιλιομέτρων, που διατρέχει τη βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

HeliosPlus