Στην καταδίκη περίπου 105 ατόμων, σε ποινές κάθειρξης από πέντε χρόνια μέχρι ισόβια, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο οποίο εκδικαζόταν τον τελευταίο 1,5 μήνα η υπόθεση …μαμούθ για τη δράση της «μαφίας των ναρκωτικών» στο κέντρο της Αθήνας που είχε αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο του 2016. Αντιθέτως αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα 38 άτομα. Ακόμη ελεύθεροι αφέθηκαν άλλοι 63 περίπου κατηγορούμενοι γιατί καταδικάσθηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές ή γιατί έλαβαν αναστολή. Στην φυλακή για την πώληση ναρκωτικών στις «πιάτσες της Αθήνας» παρέμειναν τελικώς 23 άτομα.

Η δίκη αυτή με συνολικά 143 κατηγορούμενους διεξάγονταν τις τελευταίες εβδομάδες στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Οι 124 εξ αυτών παρέμειναν στην φυλακή από τις πρώτες μέρες των ερευνών, ενώ 19 δικάσθηκαν ερήμην.
Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες δίκες από πλευράς …πλήθους κατηγορουμένων που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με ταχείς διαδικασίες αφού ελλόχευε ο κίνδυνος μαζικής αποφυλάκισης των εμπλεκομένων λόγω παρέλευσης του 18μήνου.
Η πολύμηνη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί προ διετίας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών και αφορούσε τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε διάφορες πιάτσες της Αθήνας και κυρίως γύρω από τη Νομική Σχολή, τα Προπύλαια και τον τοπικό σταθμό του Μετρό. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΕΛ.ΑΣ στις «πιάτσες» ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.
Στον δικαστικό φάκελο περιλαμβάνονται περισσότερα από 3000 βίντεο και φωτογραφίες της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ενώ αναδείχθηκαν στοιχεία για προμηθευτές, εμπόρους και μικροδιακινητές ηρωίνης, χασίς κλπ. Πολλά από τα βίντεο αυτά είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=849003).
Επιπλέον στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, έκτασης 276 σελίδων, περιέχονταν τα δεδομένα από χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των υπόπτων. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είναι αλβανικής κaι αφρικανικής καταγωγής.
Ενδεικτική ήταν η περιγραφή, στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, για τη δράση των ναρκοεμπόρων. Oπως σημειώνεται «όλοι οι αφρικανοί διακινητές διακρίνονται να ανεβαίνουν από την οδό Πανεπιστημίου προς την Μασσαλίας. Αρχικά τους προσεγγίζουν τρεις και μετά επτά τοξικομανείς. Οι πωλήσεις πλαστικών συσκευασιών που περιέχουν ηρωίνη είναι πολλές, εκείνη τη στιγμή. Ο «Μισέλ» (σσ.: ένας από τους πωλητές) βγάζει τρεις από το στόμα και ο «Αντρέ» (σσ.: ένας από τους συνεργούς του) άλλες δύο, επίσης τις βγάζει από το στόμα. Στη συνέχεια καταγράφεται διαφωνία μεταξύ των διακινητών και των τοξικομανών για τα χρήματα και ένας τρίτος λειτουργεί ως ταμίας αφού μαζεύει τα χρηματικά ποσά από τις πωλήσεις. Οι συναλλαγές δεν σταματούν από τους «Μισέλ» και «Αντρέ» που πωλούν ακατάπαυστα και άλλες αυτοσχέδιες πλαστικές σακούλες ενώ οι άλλοι δύο λειτουργούν σαν τσιλιαδόροι». Ο δικηγόρος Πειραιά Ι. Γλύκας και ο συνάδελφός του από την Αθήνα Δ. Γκαβέλας που εκπροσώπησαν νομικά ορισμένους από τους κατηγορουμένους (αθωώθηκαν τελικώς) μίλησαν στο «Βήμα» για μια «εξαιρετικά σύνθετη αλλά ορθή δικαστική διαδικασία».