Στρασβούργο
To 2019 εφόσον περάσει τον «σκόπελο» της διαβούλευσης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάρει σάρκα και οστά η νέα μορφή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που θα αποκτήσει τον δικό του στόλο εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης με πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ θα διαθέτει και κινητή νοσοκομειακή μονάδα.
Την έκθεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, είχε εγκρίνει στα μέσα Μάϊου με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκθεση, προβλέπει τη δημιουργία του rescEU (ένας συνδυασμός της λέξης rescue που σημαίνει σωτηρία και των αρχικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕU), μία δεξαμενής δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή βοήθειας προς τα κράτη –μέλη στην αντιμετώπιση φυσικών και μη καταστροφών όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, προσφυγικές κρίσεις και επείγουσες καταστάσεις υγείας.
Ειδικότερα στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα και κανένα άλλο κράτος –μέλος δεν δύναται να παράσχει βοήθεια, τότε θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της πρόληψης, με την ενίσχυση των μέτρων που πρέπει να λάβουν τα κράτη –μέλη για να είναι έτοιμα, καθώς και τη διάθεση ειδικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.
Το θέμα συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με εισηγητή τον ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ενέκρινε τη νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές το 2017».

Και σημειώνεται: «Στόχος της νομοθετικής πρότασης είναι να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στο να ανταποκρίνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές μέσω της αποτελεσματικότερης κατανομής των περιουσιακών στοιχείων πολιτικής προστασίας. Θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό («RescEU») περιουσιακών στοιχείων όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες μεγάλης χωρητικότητας, νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Η «RescEU» θα μπορεί να αγοράζει ή να μισθώνει δικό της εξοπλισμό, πέραν εκείνου που θα δανείζεται από τα κράτη μέλη. Θα προσφέρει επιπλέον βοήθεια στις περιπτώσεις που οι χώρες μόνες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αντικαταστήσει τους εθνικούς πόρους και ευθύνες, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης τη δημιουργία ενός προγράμματος παρόμοιου με το Erasmus για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της πολιτικής προστασίας των κρατών μελών.

Η νομοθετική πρόταση εγκρίθηκε με 431 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 97 αποχές.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα ξεκινήσουν τώρα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία.

Στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο της τελικής διαβούλευσης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. «Σύμμαχος» του κ.Ανδρουλάκη είναι η ευρωβουλευτής του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κυρία Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι, ενώ αρωγός της προσπάθειας είναι ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνεται να γίνει προμήθεια τουλάχιστον 12 σύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών τα οποία μαζί με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα ανήκουν στον στόλο εναερίων μέσων του συγκεκριμένου μηχανισμού και θα διατίθεται σε κράτη –μέλη όπως στην Ελλάδα όπου πιθανόν να σταθμεύουν τέσσερα αεροσκάφη.
Ωστόσο αν ζητήσει άλλη χώρα –μέλος εκτάκτως ενίσχυση σε εναέρια μέσα λόγω εκδήλωσης μεγάλης σε έκτασης δασικής πυρκαγιάς τα αεροσκάφη αυτά θα κατευθύνονται προς τα εκεί. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται ουσιαστικά χώρες που έχουν ανάγκη για τέτοια μέσα αλλά δεν έχουν την οικονομική κυρίως δυνατότητα να ανανεώσουν τον στόλο τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο τρόπος προμήθειας των εναερίων μέσων αναμένεται να γίνεται μέσω διαγωνισμού.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι αφορμή για την κατάθεση της σχετικής πρότασης ήταν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία με δεκάδες νεκρούς, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα άλλα κράτη να στείλουν πυροσβεστικά αεροσκάφη αφού την ίδια περίοδο έπρεπε να αντιμετωπίσουν δασικές φωτιές με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην ανταποκριθεί όπως έπρεπε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.
Στόχος είναι, όπως είπε, να έχει πλέον ο ευρωπαϊκός μηχανισμός «Canadair τα οποία θα κατανεμηθούν στις χώρες αλλά αν χρειαστεί μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια χώρα που έχει μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Θα είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα μπορεί να δείχνει έμπρακτη αλληλεγγύη με τις δικές του δυνατότητες πέρα από τις δυνατότητες των κρατών μελών
Την ίδια στιγμή που οι δυο ευρωβουλευτές κατέθεταν την πρόταση τους συντηρητικοί συνάδελφοι τους από χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίοι επειδή στα κράτη τους έχουν ανεπτυγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας θεωρούσαν ότι δεν ήταν αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας αυτόνομος ισχυρός οργανισμός. Έτσι προκειμένου να προλάβουν τις όποιες αντιδράσεις τους ο κ. Ανδρουλάκης και η κυρία Γκαρντίνι κατέθεσαν άμεσα το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.