Περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ εγκατέλειψαν σήμερα, Σάββατο, τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε Άραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο.

Οι χθεσινές συμπλοκές ανάμεσα σε Άραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στην Μυτιλήνη οδήγησαν στην όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό.

Η φημολογία για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ως αποτέλεσμα της δράσης ισλαμιστών που μάλιστα δημοσιοποιείται και απο ιστοσελίδες (επίσημες ή όχι) διαψεύδεται απο τις Αρχές. Οδήγησε όμως στην άτακτη φυγή Κούρδων αιτούντων άσυλο. Ήδη, περίπου 120 από αυτούς, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έχουν οδηγηθεί στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου, ενώ περισσότεροι από 300 έφυγαν το πρωί από τη Μόρια πορευομενοι προς την πόλη.

Στο ύψος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με φραγμούς εμπόδισαν την είσοδό τους στην πόλη. Οι αλλοδαποί με τη σειρά τους απέκλεισαν την είσοδο στη Μυτιλήνη από τα βόρεια, ζητώντας την άμεση αναχώρησή τους απο το νησί για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία διοχετεύει την κίνηση από την ανατολική Λέσβο προς την πόλη μέσω παρακαμπτηριων οδών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύει την κίνηση αλλοδαπών προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία στο ύψος του καταυλισμού Καρά Τεπέ και κάλεσαν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Οι αλλοδαποί με τη σειρά τους απέκλεισαν την είσοδο στη Μυτιλήνη από τα βόρεια, ζητώντας την άμεση αναχώρησή τους από τον καταυλισμό ή το νησί, για λόγους ασφαλείας.

Η Αστυνομία διοχετεύει την κίνηση από την ανατολική Λέσβο προς την πόλη μέσω παρακαμπτήριων οδών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύει την κίνηση αλλοδαπών προς πρωτεύουσα του νησιού.

Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους μεταφέρουν αποσκευές και κάποιοι φαντάζουν διατεθειμένοι να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο.

Εν τω μεταξύ, ακόμα 120 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έχουν μεταφερθεί από την Μόρια στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου, αυξάνοντας το μέγεθος της «εξόδου» σε περίπου 500 άτομα.