Ενεργειακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 25.000 κατοικίες ανά έτος, για τα επόμενα 12 χρόνια, είναι ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να αναβαθμιστεί, έστω και καθυστερημένα, το κτιριακό δυναμικό της χώρας.
Αυτό ανέφερε η κυρία Βασιλική Σίτα, από τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΥΠΕΝ, μιλώντας, σήμερα Πέμπτη, στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για την εξοικονόμηση ενέργειας, με θέμα «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα».
«Έως το 2030 θα έχουν ανακαινιστεί συνολικά 300.000 κατοικίες, ενώ εκτιμάται ότι οι νέες κατοικίες που θα ανεγερθούν θα είναι περίπου 200.000», επεσήμανε η κυρία Σίτα, αναφερόμενη στη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κινητοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ανακαίνισης του εθνικού κτιριακού αποθέματος (κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά).
Μάλιστα, όπως σχολίασε η ίδια, αν υπολογιστεί ότι, με το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» το κόστος «χωρίς τη μόχλευση, είναι 15.000 ευρώ και με τη μόχλευση 25.000 ευρώ, τότε μιλάμε για υψηλά νούμερα». Με άλλα λόγια, οι επενδύσεις σε βάθος 12ετίας μπορεί να φτάσουν έως και τα 7,5 δισεκ. ευρώ.
Αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, το 2030 το προς ανακαίνιση κτιριακό απόθεμα θα έχει μειωθεί από 4,3 εκατομμύρια κτίρια (σήμερα) σε περίπου 3,8 εκατ. κτίρια.
Το πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα –ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης που τα φαινόμενα της ενεργειακής ένδειας είναι έντονο –καταδεικνύουν οι … αριθμοί. Ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) αντιστοιχεί στο 39% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας (στοιχεία 2016).
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου των ετήσιων εξοικονομήσεων ενέργειας, ίσων με το 1,5% των κατ’ όγκο ετήσιων πωλήσεων ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές.
Ειδικότερα, για το διάστημα 2021 –2030 απαιτείται επιπλέον εξοικονόμηση 1,5 % τον χρόνο, της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα. «Όσο καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερες επενδύσεις πρέπει να γίνονται για να επιτευχθούν οι στόχοι. Έχουμε πρόβλημα στις νέες ετήσιες εξοικονομήσεις», υπογράμμισε η κυρία Σίτα, επισημαίνοντας ότι το υπολειπόμενο του συγκεκριμένου στόχου (άρθρο 7 της οδηγίας 27/2012) κοστολογείται στα 3 δισεκ. ευρώ.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση έχει θέσει ως στόχο τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 τα 18,4 εκατ. τόνος ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ), με εξοικονόμηση 3,3 εκατ. ΤΙΠ.
Σύμφωνα με την κυρία Σίτα, το κτιριακό απόθεμα βρίσκεται στον πυρήνα ενός ενεργειακού συστήματος χωρίς άνθρακα, καθιστώντας τα κτίρια πιο ευέλικτα, ανθεκτικά και αποδοτικά, εξοικονομώντας ενέργεια, αλλά και παράγοντας, αποθηκεύοντας και προμηθεύοντας ενέργεια.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίριο, έδωσε ο ενεργειακός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο οποίο οι αλλαγές στο ηλιοθερμικό σύστημα φέρνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 40 % σε ετήσια βάση, ήτοι 200.000 ευρώ τον χρόνο και σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω του περιορισμού των εκπομπών αερίων ρύπων.
Η χώρα μας, επιπλέον, πρέπει να τρέξει να προλάβει τις αλλαγές που φέρνει η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nZEB –nearly Zero Energy Buildings).
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, τα νέα κτίρια που θα στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα ανεξαιρέτως τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι nZEB.
Σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με την αξιοποίηση δύο δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα συμπεριλάβει έναν σημαντικό αριθμό σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κτιρίων του Δημοσίου.