Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αποφάσισε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, η επίθεση εναντίον του κ. Μπουτάρη ήταν «οργανωμένη», θέση την οποία είχε διατυπώσει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της.

Έτσι, το δικαστήριο τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο ομογενή, ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.

Οι ποινές των δύο 20χρονων είναι με τριετή αναστολή, ενώ για τον 36χρονο εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση εναντίον του κ. Μπουτάρη έχει ταυτοποιηθεί ένας ακόμη ημεδαπός, ηλικάς 41 ετών.

Ολοκλήρωση καταθέσων

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της οι απολογίες των τριών συλληφθέντων που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο 20χρονοι σπουδαστές κι ένας 36χρονος, εμφανίστηκαν μετανιωμένοι ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ενώ απολογήθηκαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος και ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους.

Ο ένας εκ των δύο 20χρονων ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη, ενώ ο 36χρονος, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε καν ποιον χτυπούσε.

Απολογήθηκε με λυγμούς

Απολογοούμενος, ο 20χρονος σπουδαστής, ο οποίος παράλληλα παραδέχτηκε ότι ασχολείται με πολεμικές τέχνες, ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη από τον δήμαρχο και πρόσθεσε ότι δεν ήξερε ότι το χτύπημα που του κατάφερε στο στομάχι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, με δεδομένο ότι ο κ. Μπουτάρης έχει αντιμετωπίσει καρδιολογικά προβλήματα.

Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο το αν αισθάνεται δυνατός και αν είναι σε θέση να προκαλέσει σωματική βλάβη, ο νεαρός δίστασε αρχικά, όμως τελικώς το παραδέχτηκε.

Όσον αφορά την επίθεση στον δημαρχο Θεσσαλονίκης είπε: «Ήμουν μακρυά και είδα ότι το πλήθος αποδοκίμαζε κάποιον. Πλησίασα για να δω. Παρασύρθηκα από το πλήθος και από το νεαρό της ηλικίας μου. Είχα ακούσει και για κάποιες δηλώσεις του κ. Μπουτάρη ότι «χέστηκε αν ο Κεμάλ έσφαξε τους Πόντιους». Ήμουν απερίσκεπτος. Αργότερα είδα τον δήμαρχο στο Ιπποκράτειο, ήταν λάθος μου που δεν του ζήτησα συγγνώμη. Θέλω ενώπιον του δικαστηρίου να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Μπουτάρη και από τον πατέρα μου για το λάθος που έκανα».

Σύμφωνα με το voria.gr, ο νεαρός αναγνώρισε τον εαυτό του σε φωτογραφία συγκέντρωσης κατά του Thessaloniki Gay Pride, τον Ιούνιο του 2017, όμως είπε ότι πήγε χωρίς να γνωρίζει ποια οργάνωση είχε κάνει το κάλεσμα.
«Δεν ήξερα ποιος ήταν»

Από την πλευρά του, ο 36χρονος απολογήθηκε ότι δεν γνώριζε το πρόσωπο εναντίον του οποίου επιτίθετο το πλήθος. «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος.

Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει (ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση» είπε και κατέθεσε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
«Παρασύρθηκα από το πλήθος»

Ο τρίτος κατηγορούμενος επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του, για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, προσθέτοντας ότι παρασύρθηκε από το πλήθος, ενώ ομολόγησε ότι χτύπησε το τζάμι με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του δημάρχου.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με τις αρχές, παραδεχόμενος τη συμμετοχή του στα επεισόδια και υπέδειξε στους αστυνομικούς τον 17χρονο.

Η κατάθεση Μπουτάρη

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης διεξάγεται η δίκη των τριών συλληφθέντων για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, το βράδυ της 19ης Μαΐου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Λευκό Πύργο.

Ο κ. Μπουτάρης εξεταζόμενος από το δικαστήριο, κατέθεσε σχετικά με την επίθεση: «Πήγα στη συγκέντρωση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως όφειλα ως δήμαρχος. Προχώρησα στα λάβαρα, ο κόσμος ήταν ήσυχος. Άκουσα να με βρίζει ο κ. Ψωμιάδης. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι σε δύο – τρία σημεία ακουγόταν συνθήματα σε βάρος μου.

Ανησύχησα… Ξεκίνησαν από συγκεκριμένα σημεία τα συνθήματα και συνειδητοποίησα να με πλησιάζουν. Αισθάνθηκα να με πλαισιώνουν άνθρωποι και γυναίκες να φωνάζουν ‘ηρεμήστε’. Με πλησιάζει ένας και μου λέει: ‘Τι γυρεύεις εσύ εδώ ρε;

Ποιος σε κάλεσε;’. Ένιωθα να σφίγγει ο κλοιός, το βρίσιμο πήγαινε σύννεφο».
«Μετά από αυτό με πήραν οι συνοδοί μου να φύγω από τον χώρο. Έφαγα μερικές κλωτσιές, ανέβηκα στο πεζούλι, άρχισαν να πέφτουν και μπουκάλια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναγνωρίζοντας έναν εκ των τριών συλληφθέντων (τον έναν από τους δύο 20χρονους), είπε: «Δέχθηκα κλωτσιά στο στομάχι. Πόνεσα, ήταν δυνατή, πέτυχε και τον συνοδό μου. Μου είπε ένας φίλος μου, ότι εάν με έπιανε κανονικά θα μου έκανε την κοιλιά κομμάτια […] Βγήκα από τον κόσμο. Περπατούσα και προσπαθούσα να προστατευτώ. Όταν έπεσα, αισθάνθηκα να με χτυπάνε παντού. Ήταν η μοναδική στιγμή που τρόμαξα».

Από το βήμα του μάρτυρα, ο δήμαρχος κλήθηκε να περιγράψει τη συμμετοχή καθενός από τους συλληφθέντες. Για τον 36χρονο ομογενή είπε ότι έβγαλε την μπλούζα του με πρόθεση να τον χτυπήσει, ενώ για τον τρίτο συλληφθέντα, επίσης 20 ετών, ανέφερε πως «ήταν παντού» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι ήταν οι σπρωξιές του που με έπληξαν».

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ενορχηστρωτής και κάθε τόσο έδινε το σύνθημα. Μετά χτύπησε παλαμάκια και μαζεύτηκαν γύρω – γύρω. Τρόμαξα είχα κάνει πρόσφατα στεντ, φοβήθηκα μήπως μείνω στον τόπο. Αισθάνθηκα έντονο πόνο από κλωτσιές» συμπλήρωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως οι δράστες «με χτύπησαν παντού –στα πόδια, στην πλάτη, στον αυχένα, με μπουκάλια νερό και άλλα αντικείμενα», ενώ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε, αμέσως μετά το περιστατικό της επίθεσης, είδε έναν εκ των συλληφθέντων να «του ράβουν οι γιατροί το χέρι» και «όταν συνειδητοποίησε ο 20χρονος την παρουσία μου στο νοσοκομείο, ούτε συγγνώμη ζήτησε, ούτε τίποτα και έφυγε άρον άρον».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Εκτός των δύο 20χρονων κι ενός 36χρονου, συνελήφθη κι ένας 17χρονος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, προκειμένου να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πατέρας του 17χρονου τηλεφώνησε χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης επιδιώκοντας να μιλήσει με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, για το περιστατικό της επίθεσης όμως δεν κατέστη δυνατό.