Τα δημοτικά τέλη το 2019 θα μειωθούν στον Δήμο Πειραιά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως μειώθηκαν και το 2018 και το 2017, ανεξάρτητα από τον «Κλεισθένη», το ΑΣΕΠ, ή οτιδήποτε άλλο τόνισε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης προσθέτοντας ότι «το πόσο θα μειωθούν είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί το φθινόπωρο στην πρόταση για τον προϋπολογισμό. Θα κριθεί – όπως είπε -η αυτοδιοίκηση για το πως μπορεί να συντηρεί αυτές τις δομές, οι οποίες πρέπει να αρχίσουν να αποκτούν ένα έσοδο και όχι να είναι συντηρούμενες από το Δημόσιο.»
Για την προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα της Πειραϊκής ο δήμαρχος Πειραιά είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και υπάρχει πλάνο για την ανάπλαση της Πειραϊκής στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.).
Όταν λέμε Πειραϊκή –πρόσθεσε – εννοούμε όλο το παράκτιο μέτωπο μέχρι τη Μαρίνα Ζέας, χωρίς τη διακοπή των χιλίων περίπου μέτρων, τα οποία είναι κλεισμένα με συρματοπλέγματα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Χαρακτήρισε υποβοηθητική των διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής, κάθε κίνηση πολιτών που λειτουργεί οργανωμένα και παίρνει σωστές πρωτοβουλίες. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να μην είναι προσβάσιμο από τους πολίτες το πιο ωραίο κομμάτι της πόλης.
Στον Πειραιά -συμπλήρωσε- υπάρχει ένα ιδιαίτερο περιβάλλον: οι διαχειριστές του μεγάλου λιμανιού δεν έχουν σχέση όχι μόνο με την πόλη, αλλά ούτε και με τη χώρα, παρόλο που – όπως είπε –«πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και υπό προϋποθέσεις και στην ανάπτυξη της πόλης». Αναφερόμενος στα άλλα δύο λιμάνια, επεσήμανε ότι τη Μαρίνα Ζέας και τη διαχειρίζεται, εδώ και καιρό, ιδιώτης και το Μικρολίμανο το διαχειρίζεται το σωματείο «Άγιος Κοσμάς», που δεν έχει καμία σχέση με τον Πειραιά.
Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς περιβάλλεται από θάλασσα, αλλά η διαχείριση του παράκτιου μετώπου και η πρόσβαση είναι πολύ μειωμένες για την πόλη και τη Δημοτική Αρχή και αυτό όπως είπε, δεν διορθώνεται εύκολα.
Για το Μικρολίμανο, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις να πάρει ο Δήμος τη διαχείριση στα χέρια του. Μίλησε για παγιοποιημένες καταστάσεις επί δεκαετίες και όπως εκτίμησε απαιτείται πολύ δουλειά για να αλλάξουν τα πράγματα. «Υπάρχει το σχέδιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και έχουμε πλέον χρηματοδότηση», κατέληξε ο Δήμαρχος Πειραιά.
Για την προσβασιμότητα στη θάλασσα της Πειραϊκής παρενέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο οποίος σημείωσε ότι η περιοχή της Πειραϊκής είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος και βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το έργο της ανάδειξης του Κονώνειου Τείχους, το οποίο υλοποιείται με την διαδικασία της αρχαιολογικής ανασκαφής, εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
«Από την εξέλιξη του έργου είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα συνεννόηση των φορέων της πόλης με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τόνοι μπαζών που εναποτέθηκαν επάνω του επί δημαρχίας Σκυλίτση και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπλασης της περιοχής και της απόδοσης του χώρου και του μνημείου στους πολίτες», επεσήμανε.
Ο κ. Γαβρίλης τόνισε επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, με διαδοχικές ενέργειες προς όλους τους φορείς έχει θέσει προς συζήτηση το θέμα της αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος.
Για τις αρμοδιότητες των δήμων σε σχέση με τη θάλασσα ο κ.Μώραλης επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει τη δημιουργία Δημοτικού λιμενικού ταμείου για το λιμάνι του Πειραιά, όταν εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, αλλά όπως είπε, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή. Ανέφερε ωστόσο ότι μπορεί να γίνει στο Μικρολίμανο, να διαχειρίζεται δηλαδή ο Δήμος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ένα μικρό λιμανάκι και να δώσει εξετάσεις.
Σχετικά με την ουσιαστική διαχείριση των παραλιών, ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει σε καμία παρέμβαση, διότι οι δύο παραλίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης επεσήμανε ότι στις δύο παραλίες, στα Βοτσαλάκια και στη Φρεαττύδα, έγιναν προσχώσεις και ο αιγιαλός βρίσκεται στα 50 μέτρα από την παραλία. Για να αλλάξει αυτό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, απαιτούνται ένα με δύο χρόνια.
Ο Δήμαρχος Πειραιά, έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, για να μπορεί ο Δήμος Πειραιά να κάνει διαχείριση των παραλιών και των νερών και όχι όπως χαρακτηριστικά είπε, «να μας καλούν να παραλάβουμε τις παραλίες μετά από μια μόλυνση, χωρίς να έχουμε ιδέα τι παραλαμβάνουμε». Πρόσθεσε δε, ότι λίγα πράγματα έχουν κατατεθεί στο τραπέζι για τις αρμοδιότητες που έχει ο Δήμος σε σχέση με τη διαχείριση των νερών της θάλασσας και των παραλιών του. Επεσήμανε ότι γίνονται εξόφθαλμα λάθη.
Ανέφερε ως παράδειγμα την αρμοδιότητα της ναυαγοσωστικής, που παραχωρείται πρόσφατα με ένα νομοσχέδιο, χωρίς να συνοδεύεται με τον απαραίτητο πόρο, που για τον Δήμο Πειραιά σημαίνει 100.000 €, πράγμα που δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος. Χρειάζονται τουλάχιστον πέντε έως έξι μήνες.
Τέλος ο κ.Γαβρίλης, αναφερόμενος στην ανάπλαση του Μικρολίμανου και του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τα δύο έργα με έξι εκατομμύρια ευρώ.
Σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ανέφερε ότι επεστράφη από το ΤΑΙΠΕΔ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι 270 στρέμματα και όπως είπε, είναι ένας δημόσιος χώρος, που παρόμοιος ως προς την έκταση του, έχει να δημιουργηθεί στην πόλη του Πειραιά από την δεκαετία του 1930. Από το 2012, που πέρασε ο χώρος στο ΤΑΙΠΕΔ, καταστράφηκε, βανδαλίστηκε και έγινε επικίνδυνος και μη επισκέψιμος.
Αν προστεθούν στα 270 στρέμματα του ΣΕΦ, η ανάπλαση των 750 μπαζωμένων στρεμμάτων που γίνεται με τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Φαληρικό Όρμο και τα έργα της ανάπλασης του Μικρολίμανου, είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα τεράστιο μέτωπο δημόσιου χώρου ανοικτής πρόσβασης στη θάλασσα και μένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναμετρηθεί με την ικανότητά της να το διαχειριστεί με όρους λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας.