«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο κ. Μπουτάρης μπήκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου καταχειροκροτούμενος από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. «Καλώ τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο. Στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Σώμα, τους δημότες, παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου, αναφέρθηκε στη στιγμή της επίθεσης: «Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ξέρω ποιοι είναι. Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο οργανωμένοι φασίστες».

«Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός, είτε είναι κρυφός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Πολκ, του Γκοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί τον Οκτώβριο του 2019 να μας ‘μαυρίσει’. Στις εκλογές όμως. Ούτε με χειροδικία, ούτε με νταηλίκια», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε δε πως «όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν τις μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθεια μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα».

Με την ομιλία να διακόπτεται συχνά λόγω των χειροκροτημάτων, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Είμαι 75 χρόνων. Θα γίνω 100 σίγουρα. Θα είμαι δήμαρχος έως τα 100. Δεν με νοιάζουν οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι επιθέσεις. Έπεσα προχθές και όταν έπεσα κάτω και με τσαλαπατούσαν τρόμαξα. Όπως σηκώθηκα προχθές, έτσι έχω σηκωθεί και άλλες φορές στη ζωή μου. Έχω φτάσει πολλές φορές στον πάτο και ξανά προς τη δόξα τραβά».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε την υπόσχεση πως «όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκη στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή, το δικό μας και το δικό σας. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε βάρος του δημάρχου, ενώ στην αίθουσα ήταν επίσης παρόντες οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρώην υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο πλευρό του Δημάρχου

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στον δήμο Θεσσαλονίκης καταδίκασε την σωματική και λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να «ενωθούν οι φωνές και κυρίως να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε «θλιβερό» το θέαμα της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προερχόταν από αγανακτισμένους ή κάποιο συγκεκριμένο πλήθος. Δεν δικαιολογείται καμία μομφή. Ακόμη και αν προέρχεται από αγανακτισμένους που πράγματι μπορεί να υπάρχουν. Καταδικάζουμε την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν».

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι δεχόμαστε πως γι αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές», είπε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, στην επίθεση αγνώστων στο βουλευτικό του γραφείο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υπογράμμισε πως οι παρατάξεις στέκονται στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ συνεχάρη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για τη στάση της. «Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που στάθηκε δίπλα του και απέδειξε ότι φοράει παντελόνια. Προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση».

Ο Γιάννης Δελής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους συλλόγους και τις ενώσεις των ποντίων. Δεν εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικασμένες ιστορικά στη συνείδηση του λαού αυτής της πόλης».

Τον αποτροπιασμό της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» εξέφρασε η επικεφαλής, Μόνικα Αϊβάζογλου, προσθέτοντας πως είναι «μια απροκάλυπτη επίθεση στη δημοκρατία» και πως «πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ανοσία στο δηλητήριο».

Ο Κωνσταντής Σεβρής εκ μέρους της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας πως «αμαύρωσε τη φετινή επέτειο και παρείχε άλλοθι στους αμφισβητίες της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ό,τι και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές από έναν όχλο προς έναν άνθρωπο χωρίς προστασία».

Παρών στη συνεδρίαση ο Σταύρος Θεοδωράκης
Στην ανάγκη δημιουργίας κοινού πολιτικού μετώπου κατά της βίας στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, μετά την επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο.
«Να μη μείνουμε στα αυτονόητα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός Έλληνας που επικροτεί τα όσα συνέβησαν στη σκιά του Λευκού Πύργου. Το θέμα όμως είναι να προχωρήσουμε και λίγο παραπάνω. Να δείξουμε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλους αυτούς που εκφράζουν τη βία, αλλά και εκείνους που ετοιμάζουν αυτούς που εκφράζουν τη βία. Είναι μια μεγάλη και δύσκολη πορεία, γιατί το συνηθισμένο είναι να είμαστε όλοι εναντίον της βίας των άλλων. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ’ αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να ‘σκύψουν’ όλες οι πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Απόστολος Τζιτζικώστας
«Δήμαρχε, σε θέλουμε όρθιο για να μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε όπου χρειάζεται» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σύντομη παρέμβαση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε το παρών προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση του στον Γιάννη Μπουτάρη μετά την επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο.

«Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια. Πολλές φορές συμφωνώντας και άλλες διαφωνώντας. Και η αλήθεια είναι πως από τη συνεργασία αυτή, η πόλη και η περιοχή μας πήγαν προς το καλύτερο. Δεν χρειάζεται και δεν είναι δύσκολο να ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης και της Περιφέρειας για να δει ότι πράγματι αυτά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή και αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει ένας άνθρωπος, το καταφέρνουν όλοι οι φορείς συνεργαζόμενοι. Ακόμα και αν κάποιες φορές διαφωνούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας.

«Πάντα όμως, οι διαφωνίες με τον κ.Μπουτάρη ήταν στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, με επιχειρήματα, ποτέ με βία. Αλίμονο αν σε αυτή τη χώρα αντικατασταθούν τα επιχειρήματα, από κλωτσιές και γροθιές. Τότε σημαίνει ότι έχει καταλυθεί η ίδια η δημοκρατία. Αυτά τα γεγονότα που έγιναν, τα οποία καταδίκασα, ήταν γεγονότα που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία και περιμένω από τα αρμόδια όργανα να κάνει τη δουλειά της και να αποδώσει τις ευθύνες, όπου και αν αυτές ανήκουν», πρόσθεσε.

Κατά την είσοδο του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ.Τζιτζικώστας πλησίασε τον Γιάννη Μπουτάρη και του ευχήθηκε να είναι «γερός, δυνατός και υγιής».

«Δήμαρχε, σε θέλουμε όρθιο για να μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε όπου χρειάζεται» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σύντομη παρέμβαση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε το παρών προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση του στον Γιάννη Μπουτάρη μετά την επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο.

«Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια. Πολλές φορές συμφωνώντας και άλλες διαφωνώντας. Και η αλήθεια είναι πως από τη συνεργασία αυτή, η πόλη και η περιοχή μας πήγαν προς το καλύτερο. Δεν χρειάζεται και δεν είναι δύσκολο να ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης και της Περιφέρειας για να δει ότι πράγματι αυτά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή και αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει ένας άνθρωπος, το καταφέρνουν όλοι οι φορείς συνεργαζόμενοι. Ακόμα και αν κάποιες φορές διαφωνούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας.

«Πάντα όμως, οι διαφωνίες με τον κ.Μπουτάρη ήταν στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, με επιχειρήματα, ποτέ με βία. Αλίμονο αν σε αυτή τη χώρα αντικατασταθούν τα επιχειρήματα, από κλωτσιές και γροθιές. Τότε σημαίνει ότι έχει καταλυθεί η ίδια η δημοκρατία. Αυτά τα γεγονότα που έγιναν, τα οποία καταδίκασα, ήταν γεγονότα που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία και περιμένω από τα αρμόδια όργανα να κάνει τη δουλειά της και να αποδώσει τις ευθύνες, όπου και αν αυτές ανήκουν», πρόσθεσε.

Κατά την είσοδο του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ.Τζιτζικώστας πλησίασε τον Γιάννη Μπουτάρη και του ευχήθηκε να είναι «γερός, δυνατός και υγιής».