Η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο δικαστικό πεδίο την εβδομάδα που πέρασε, η εκπνοή της όμως βρίσκει σε κινητικότητα χιλιάδες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας. Η διεξαγωγή των εκλογών –την Κυριακή 20 Μαΐου στην Αθήνα (στις 13 Μαΐου διεξήχθησαν στην περιφέρεια) –για την ανάδειξη νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης στη χώρα με περίπου 3.000 μέλη, αναμένεται να τροφοδοτήσει με νέα δεδομένα τον χώρο. Οι τόνοι είναι άλλωστε ιδιαίτερα υψηλοί και, όπως εκτιμάται, έχουν καταστήσει αγεφύρωτα τα χάσματα ανάμεσα στα υπάρχοντα στρατόπεδα.
Με τρεις ξεχωριστές ομάδες, που συνέπραξαν στο παρελθόν υπό την ομπρέλα του ενωτικού προεδρείου, κατεβαίνουν και πάλι στον εκλογικό στίβο ο τέως πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της Ενωσης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος καθώς και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Σαλάτας. Ως επικεφαλής κατέρχεται επίσης η Μαργαρίτα Στενιώτη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης, όπως και ο Χρήστος Κατσιάνης, με τα δικά τους εκλογικά σχήματα, ενώ μεμονωμένα διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων του ο Χρήστος Νάστας, πρόεδρος Εφετών, από τη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά, πέντε συν ένας επικεφαλής και 31 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο σε αυτές τις εκλογές, με το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο καθώς –λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και συνειδητών αποχωρήσεων –αναμένεται ανανέωση σε επίπεδο προσώπων κατά 1/3.
Είναι εξάλλου τέτοια η –και δημοσίως –σύγκρουση μεταξύ των ομάδων, με εκατέρωθεν επιστολές σε οξύτατους τόνους, και τόσες οι λανθάνουσες στρατηγικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την πολυπόθητη νίκη, που θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η αναμέτρηση είναι αναίμακτη…
Μείζον είναι ασφαλώς το γεγονός ότι ηχηρά παρούσα, αποκλειστικά στο παρασκήνιο του ανταρτοπόλεμου, υπήρξε και αυτή τη φορά η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου.
Δεν το ισχυρίζεται μόνο η παραφιλολογία, αλλά και κάποιοι εκ των «αντιπάλων» της. Η κυρία Θάνου εμφανίζεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κατσιάνη, διατηρώντας –και ως Χαλκιδαία –μακρά γνωριμία μαζί του: ο τελευταίος είναι πρόεδρος Εφετών Εύβοιας και παλαιός προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ εξακολουθεί να είναι μέλος της ένωσης που είχε συσταθεί με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία, της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων –«κόκκινο πανί» ως «διασπαστική» για την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Σημασία έχει ότι η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει επιδείξει καθ’ όλο το προεκλογικό διάστημα θαυμαστή κοινωνική κινητικότητα, με ρυθμό και σταθερότητα. Η τελευταία εκδήλωση στην οποία έδωσε το δυναμικό «παρών» ήταν στην οικία δικαστικής λειτουργού, ειρηνοδίκη για την ακρίβεια, στην Ανω Βούλα, με σύσσωμη την ομάδα Κατσιάνη, ενώ όπως λέγεται το lobbying είχε ξεκινήσει πριν από το Πάσχα και ενώ ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η υπόθεση Novartis (και ανοιχτή η αντιπαράθεση για το θέμα του εφέτη – ανακριτή), με γεύμα που είχε διοργανώσει η ίδια σε γνωστό εστιατόριο στην περιοχή Παναθήναια, στο κέντρο της Αθήνας, με συνδαιτυμόνες εκπροσώπους του Εφετείου Αθηνών. Δεν έχουν λείψει και τα προσωπικά τηλεφωνήματα, λένε όσοι γνωρίζουν εκ των έσω το δικαστικό σκηνικό, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις και να διεμβολιστούν άλλες ομάδες που έλκουν ψήφους κυρίως από τον χώρο του Εφετείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ