Το ενδιαφέρον της Fraport Greece να διερευνήσει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση τις δυνατότητες αξιοποίησης των 23 μικρών Περιφερειακών Αεροδρομίων, εξέφρασε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλεξάντερ Τσινέλ. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, ζεσταίνεται και πάλι το κλίμα για την αξιοποίηση των υπολοίπων αεροδρομίων που είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και σήμερα βρίσκονται στα χέρια του Υπερταμείου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece ανέφερε ότι, εφόσον ανοίξει η σχετική συζήτηση από την ελληνική Πολιτεία, η εταιρεία δηλώνει «έτοιμη» για την μεταφορά της τεχνογνωσίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει στη διαχείρισή της, στα υπόλοιπα «ορφανά» κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια.
Οπως επισήμανε στον πρώτο χρόνο που η εταιρεία διαχειρίζεται τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, έχει ήδη αποδειχθεί από την πορεία της επιβατικής κίνησης και τις πρώτες εμφανείς βελτιώσεις στις υποδομές ότι «το μοντέλο που εφαρμόζει η Fraport Greece δικαιώνει τις προσδοκίες». Σήμερα, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, ύψους 415 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, με έμφαση στη να σφαλή λειτουργία των αεροδρομίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας στη μεγάλη σημασία της σταδιακής μεταβολής του μίγματος των εσόδων της εταιρείας προς όφελος των επιβατών. Περιγράφοντας το οικονομικό μοντέλο της εταιρείας, δήλωσε ότι επικεντρώνεται στα αεροπορικά τέλη σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο μικρό ποσοστό προκύπτει από εμπορικές εκμεταλλεύσεις, λόγω της έλλειψης των σχετικών υποδομών, αλλα και της επιβατικής κίνησης. Για το λόγο αυτό «δημιουργούμε την κατάλληλη υποδομή και εφόσον δημιουργήσουμε τη σωστή εμπειρία για έναν τουρίστα, τότε πιστεύουμε ότι εν καιρώ θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε να έχουμε τα προσδοκώμενα κέρδη» είπε.
Ειδική μνεία έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece στο κομμάτι της απασχόλησης, τονίζοντας ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια απασχολούνται 600 άτομα, που όλοι τους είναι Έλληνες.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Zinell επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από νέες υποδομές στις αερομεταφορές. Όπως είπε, «πριν από αρκετά χρόνια, οι αναλυτές μας ρώτησαν γιατί θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα της ύφεσης. Η απόψή μου είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κατανοήσει τις δυνατότητές της. Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Αρκετοί απευθύνονται σε εμάς για να μάθουν την εμπειρία μας. Οπότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τις επενδύσεις».