Την αναγκαιότητα χορήγησης ασύλου στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, έτσι ώστε να λάβουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός συνόρων, και να μην περιέλθουν σε γκρίζα ζώνη, τρόπον τινά αιχμαλωσίας στην Ελλάδα, υπογράμμισαν στη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, οι έχοντες σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, με επικεφαλής τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.
Ενόψει της εκπνοής του 18μηνου διοικητικής τους κράτησης την προσεχή εβδομάδα, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ, που θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης του ασύλου, ο καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος, ο διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης,υπό τη συντονιστική «μπαγκέτα» του δημοσιογράφου Πάνου Λουκάκου, έθεσαν τις παραμέτρους εκείνες που κρίνουν ότι θα διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της υπόθεσης, με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ελληνικής έννομης τάξης.
Το «παρών» στη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει υποδειγματική την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των «8», περιγράφοντας την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και δίνοντας βαθύτητα τις καταδίκες της γείτονας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θλιβερές επιδόσεις στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.
Χαρακτηρίζοντας το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού κόσμου, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης, ο κ. Αλιβιζάτος επέμεινε ιδιαίτερα στο πότε συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου, όπως στην περίπτωση των «8», ενώ εκτίμησε ότι η παροχή ασύλου «συμφέρει την ελληνική Πολιτεία, για να μην έχει το συγκεκριμένο βάρος».
Από την πλευρά του, ο κ. Μυλωνόπουλος επεσήμανε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου εστιάζει στην προοπτική της μη δίκαιης δίκης στην Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρχαν ενδείξεις για εμπλοκή των «8» στην απόπειρα πραξικοπήματος_ τα αιτήματα έκδοσης άλλωστε από την Τουρκία ήταν αόριστα και ασαφή. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική απέλαση (κάτι τέτοιο θα καταστρατηγούσε το βούλευμα της μη έκδοσης), ενώ διέβλεψε μια ανησυχία των αρχών να μην αφεθούν ελεύθεροι οι αξιωματικοί,υπό τον κίνδυνο αρπαγής τους.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι «8» δικαιούνται άσυλο, χαρακτηρίζοντας ως καθήκον της ελληνικής πολιτείας την παροχή του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει παράνομη την κράτηση τους, όπως και το ενδεχόμενο απέλασής τους.
Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους Αποσοβήθηκε, πρόσθεσε, το οξύμωρο σενάριο να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο ως πολιτική αγωγή η Τουρκία ή ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.
Ο κ. Δοξιάδης επεχείρησε σε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση να δείξει ότι οι «8» δεν εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος, παραθέτοντας τα στοιχεία από πλευράς χρόνου που καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο. Θα χρειάζονταν οκτώ ώρες για να κάνουν όσα τους έχουν προσάψει οι τουρκικές αρχές, ενώ οι χρόνοι που χωρίζουν τα βίντεο που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα περιορίζονται στις 4 ώρες και 38 λεπτά, είπε.
«Είμαστε στη φάση κατά την οποία έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης. Όταν προ ημερών ο Ερντογάνπήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κρατούνται, με αυτή των «8», υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας», επεσήμανε.
Χαρακτήρισε την υπόθεση ως εθνική νίκη και πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι η τιμή ανήκειστη δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος».