Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι τόσους μήνες πλήρωναν τους λογαριασμούς του ρεύματος της ΔΕΗ μέσω των ΕΛΤΑ.

Για την ιστορία να πούμε ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν τα ποσά με αποτέλεσμα τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις να εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες αν και έχουν πληρώσει κανονικά το ποσό του ρεύματος που τους αναλογεί.

Και το βασικό χάνουν και την έκπτωση συνέπειας του 15% καθώς παρουσιάζονται ως υπερήμεροι.

Σήμερα, Τετάρτη, σε μια βόλτα από υποκατάστημα της ΔΕΗ μπορεί κάποιος να αντικρίσει την απόγνωση και την απελπισία χιλιάδων καταναλωτών. Περιμένοντας από το πρωί στις 7:30 για να ανοίξουν οι πόρτες να πάρουν το περίφημο χαρτάκι με το νούμερο και να περιμένουν να εξυπηρετηθούν.

Συνωστισμός, ουρές, άνθρωποι όλων των ηλικιών διαμαρτύρονται γιατί ανοίγοντας τους φακέλους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, διαπίστωναν ότι χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.

Οι διαμαρτυρίες του κόσμου στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ είναι καθημερινές.

«Τόσα χρόνια δεν έχω αφήσει απλήρωτο λογαριασμό, παρά το γεγονός ότι μου έχουν κόψει την σύνταξη», λέει με παράπονο η κ. Μαρία.

«Και εγώ φοβάμαι μήπως μου κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, πρόκειται για την επιχείρησή μου», αναφέρει ο κ. Αποστόλης.

Και έρχεται και η απάντηση από την υπάλληλο της ΔΕΗ «τέλος με τα ΕΛΠΑ. Από εδώ και στο εξής οι πληρωμές στην τράπεζα ή στην ΔΕΗ».

Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή ο οποίος έχει καλέσει τις δύο εταιρείες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ακόμη και η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ καλεί τους πολίτες στην υποβολή συλλογικής αγωγής εις βάρος των δύο εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «το ΙΝΚΑ προτίθεται να ασκήσει συλλογική αγωγή του Ν. 2251/94 υπέρ των ελλήνων καταναλωτών ρεύματος από τη ΔΕΗ, οι οποίοι ενώ πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους έγκαιρα και με τη συμφωνία της σχετικής έκπτωσης που συμφωνήθηκε, τα ποσά παρέμειναν στα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων έκαναν τις πληρωμές τους».