Ως παιδιά ενός κατώτερου θεού αντιμετωπίζονται στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς όπως προκύπτει από τα συγκλονιστικά στοιχεία που έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ η ανεργία στις περιπτώσεις αυτές και ειδικότερα στις ηλικίες από 16 έως 64 ετών αγγίζει το 37,2%, δίνοντας στην Ελλάδα ένα αρνητικό προβάδισμα ανάμεσα στις υπόλοιπες 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η Ελλάδα κατέχει τον 2ο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 30,5%.

Το πλέον όμως δυσάρεστο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι και με τη φτώχεια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 στα 10 άτομα με αναπηρία, ηλικίας από 16 έως και 59 ετών, ποσοστό δηλαδή 61,7% δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους ανάγκες, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ιδιαίτερα υψηλή είναι και η τιμή του συνθετικού δείκτη που αφορά στον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό στα άτομα με αναπηρία στις ηλικίες 16 ετών έως και 59(51,9%) που τη κατατάσσει στη δεύτερη υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Την περίοδο μάλιστα 2008-2013 στις περιπτώσεις αυτές ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε κατά 116,4% ενώ στον αντίποδα ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε κατά 15,9%.

Η χώρα μας όμως αδυνατεί να τα εκπαιδεύσει έστω και τυπικά με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρώπης.

Μια ακόμα μεγάλη πληγή όμως είναι η συμμετοχή αυτών των ατόμων στην εκπαίδευση, εμφανίζοντας τη χώρα μας στην 22ηθέση. Αντίθετα καταγράφονται ως στοιχεία η εγκατάλειψη από την εκπαίδευση και την κατάρτιση από τα άτομα με αναπηρία φέρνοντας μας στην 6η υψηλότερη θέση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσής του ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ το 2016 η Ελλάδα παρουσίασε τις μεγαλύτερες ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία ηλικίας από 16 ετών και πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 42,8% των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν ολοκληρώσει το πολύ έως και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δηλώνουν περιορισμό δραστηριότητας/ αναπηρία.

Μόλις δε ένα 14,9% ανήκει στο λεγόμενο μεσαίο μορφωτικό επίπεδο, ενώ 1 στα 10 άτομα έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.