«Το Avastin (σ.σ. φάρμακο για μεταστατικούς καρκίνους) 18.000, συν 19.500, συν 9.000 κ.λπ., περίπου 65.000. Στα παλιά μου τα παπούτσια σου λέω. Εγώ θα πάρω 200.000 ευρώ… Κι εγώ είπα στο νοσοκομείο χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί μου απαντήσανε. Οι άνθρωποί μου θα πάρουν λεφτά κάτω από το τραπέζι. Κι εσύ αν μου βγάζεις τρακόσιες χιλιάδες, εγώ θα σου αφήσω εκατό χιλιάδες. Εγώ έχω πολλά λεφτά στα νοσοκομεία».
Απόσπασμα από τις συνομιλίες του 70χρονου Αιγύπτιου Ντεγιάμπ Χουσεΐν, αρχηγού του κυκλώματος που κέρδισε περίπου 25.000.000 ευρώ από παραεμπόριο νοσοκομειακών φαρμάκων στερώντας ελπίδες ζωής από καρκινοπαθείς.
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης αλλά και τους διαλόγους των μελών του κυκλώματος, που φαίνεται να δρα επί σειρά ετών.

Νέες και παλαιές υποθέσεις διαφθοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Οικονομική Αστυνομία αλλά και η Εισαγγελία Διαφθοράς, που διερευνούν τις τελευταίες ημέρες την υπόθεση, φέρεται ότι έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για παρόμοια υπόθεση διαφθοράς σε δύο ακόμη κρατικά νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και για την ενδεχόμενη εμπλοκή δεκάδων ακόμη ιδιωτών και ιατρών. Ηδη φέρεται ότι έχουν βρεθεί νέα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος μιας ιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου που φαίνεται ότι είχε προχωρήσει σε 120-130 παράνομες συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων σε ασθενείς, για τους οποίους ωστόσο διαπιστώθηκε ότι λαμβάνουν άλλη φαρμακευτική αγωγή!
Εντυπωσιάζει ακόμη ότι σε μέλη του κυκλώματος βρέθηκαν –σύμφωνα με τη δικογραφία –λογαριασμοί στην Ελβετία αλλά και σχέσεις με άγνωστες offshore εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και στην Κύπρο. Ακόμη, από τον δικαστικό φάκελο προκύπτει ότι το κύκλωμα δωροδοκούσε τουλάχιστον έναν υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να μην εντοπίζονται οι λαθροδιακινήσεις φαρμάκων.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ένα από τα βασικά μέλη του κυκλώματος, που εμφανιζόταν να έχει κινητικά προβλήματα και να πάσχει από σοβαρές ασθένειες, με βασική επιδίωξη να πάρει πρόωρη αναπηρική σύνταξη, διαπιστώθηκε στη διάρκεια της παρακολούθησης από την ΕΛ.ΑΣ. ότι έπαιζε τακτικά τένις!
Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι την περίοδο 2011-2012 είχε υπάρξει σχετική έρευνα και από τον ΣΔΟΕ που είχε ανακαλύψει κύκλωμα φαρμακαποθηκών στην Καλαμάτα, στους Αγίους Αναργύρους κ.λπ., το οποίο προχωρούσε σε εξαγωγές συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη Γερμανία (όπως συνέβαινε και με το τωρινό κύκλωμα) με κέρδη άνω των 40 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα φάρμακα αυτά ήταν για την καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας αλλά και αντικαρκινικά. Δεν υπήρξε όμως δικαστική συνέχεια. Επιπλέον, προ τεσσάρων ετών φέρεται ότι υπήρξαν στο υπουργείο Υγείας αναφορές για παρόμοιο κύκλωμα σε μεγάλο νησί, όπου και πάλι υπήρχαν εξαγωγές στη Γερμανία, με την υποβοήθηση κεντρικής κρατικής φαρμακαποθήκης. Χωρίς να υπάρξει και τότε διαλεύκανση της υπόθεσης…

Οι πυρήνες δράσης και ο αρχηγός

Η Οικονομική Αστυνομία λοιπόν, ύστερα από πολύμηνη έρευνα και σχετικό ενημερωτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών, προχώρησε στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος λαθραίας διακίνησης φαρμάκων που υποτίθεται ότι εισάγονταν από την Αίγυπτο αλλά στην ουσία υφαρπάζονταν από κρατικά νοσοκομεία με τη συνδρομή ιατρών και νοσηλευτών. Η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία εναντίον, συνολικά, 36 ατόμων που ήταν διαχωρισμένα σε τέσσερις «πυρήνες» δράσης, με αρχηγό τον 70χρονο Αιγύπτιο.
Στην περίπτωση μιας νοσηλεύτριας σε κρατικό νοσοκομείο, το 51σέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει «είναι η φυσικός αυτουργός των υπεξαιρέσεων των φαρμακευτικών σκευασμάτων από το νοσοκομείο και συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως νοσηλεύτριας στο τμήμα διάλυσης κυτταροστατικών του νοσοκομείου, ιδιοποιείται παρανόμως τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέρχονται στην κατοχή της, τα οποία εν συνεχεία παραδίδει σε συνταξιούχο συνάδελφό της από το ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Η παράδοση των φαρμάκων γινόταν έξω από το σπίτι της στην οδό Μικράς Ασίας».
Οσον αφορά τους ιατρούς-μέλη του κυκλώματος, ξεχωρίζει η περίπτωση 61χρονου ιατρού που φαίνεται να σχετίζεται με offshore εταιρεία στην Κύπρο. Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., αποτελεί τον ενδιάμεσο μεταξύ του αιγύπτιου κεντρικού μέλους του κυκλώματος και των περισσότερων λοιπών ιατρών που συνεργάζονταν με την οργάνωση. Συνταγογράφησε στους ανωτέρω εμπλεκομένους φαρμακευτικά σκευάσματα συνολικής αξίας 49.245,15 ευρώ τα οποία εκτελέστηκαν και αποζημιώθηκαν από τον ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, στον δικαστικό φάκελο περιέχονται και τα ονόματα εννεά ιατρών της Αθήνας που φέρεται ότι έχουν επαφή με το κύκλωμα, αλλά όπως σημειώνεται «δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι αυτό το σημείο της έρευνας εάν εντάσσονται στην οργάνωση ή παρέχουν άμεση συνδρομή στα μέλη της ή προβαίνουν στην έκδοση των ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, κατόπιν προηγούμενης εξαπάτησης των κατόχων των βιβλιαρίων και των λοιπών ιατρών-μελών (παράσταση ψευδών γεγονότων, προσκόμιση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων από ιατρούς-μέλη κα.). Ειδικότερα, από τα δεδομένα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή άλλων ιατρών, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν».

Εστησαν και διηπειρωτικό δίκτυο πώλησης

Μέλη του κυκλώματος παίζοντας τον ρόλο μεταφορέων των λαθραίων αντικαρκινικών σκευασμάτων ήταν ένας 59χρονος Αιγύπτιος και η 58χρονη σύζυγός του, που είναι ιδιοκτήτες εστιατορίου αλλά και καταστημάτων με είδη από την Ανατολή στο κέντρο της Αθήνας.

Οσον αφορά τις στιχομυθίες μελών της οργάνωσης, υπάρχουν αναφορές για λαθρεμπόριο φαρμάκων για έλληνες καρκινοπαθείς που διοχετεύονται στη Γαλλία, στην Ιταλία, μέχρι και για ενδιαφέρον από Λιθουανία, Μολδαβία και Λετονία. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές για «διηπειρωτικό δίκτυο πώλησης των σκευασμάτων για τους έλληνες ασθενείς». Ακόμα, ο αρχηγός του κυκλώματος ακούγεται να λέει σε μία από τις υποκλαπείσες συνομιλίες με υποψήφιο πελάτη του: «Μπορώ κέρδη 40.000 και 50.000 περιστρεφόμενο και τον μήνα επτά με δέκα φορές. Μου επιτρέπει να σου κάνω τζίρο 1.000.000 ευρώ τον μήνα». Επιπλέον ο ίδιος άνθρωπος αναφέρεται σε συνεννοήσεις του με κρατικούς υπαλλήλους σε νοσοκομεία, ώστε να αλλάξουν ημερομηνίες λήξης αντικαρκινικών φαρμάκων, προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν ευκολότερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ