Ανήσυχος λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προειδοποιώντας πως «θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία».

«Έχω πλήρη επίγνωση γι’ αυτό» είπε ο υπουργόςστην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

Όπως ανέφερε, υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο έφτασαν τις 6.632, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υπάρξει στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία θέματα:

1. Πώς κινητοποιείται η ΕΕ «δεδομένου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνών»

2. Με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν δίαυλοι με τη γείτονα χώρα «ώστε να λάβει κι αυτή τα μέτρα της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα»

3. Να μην αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ή δρώντας με κατεπείγουσα λογική.

Πάντως, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι υπήρξε μείωση των ροών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ιδίως στα χερσαία σύνορα, κάτι το οποίο -όπως είπε- παρακολουθούμε και με τη βοήθεια της ΕΕ προσπαθούμε να εκτιμήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση το να ανοίγουμε καινούργια καμπ παντού.

Ενίσχυση χερσαίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας

Όπως δήλωσε ηεκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, την προηγούμενη εβδομάδα, ηευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, η κ. Μπερτό είπε πως η Επιτροπή είναι ενήμερη και πως, πράγματι, τον τελευταίο μήνα υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Σημείωσε, δε, πως η Επιτροπή και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.