Τελικά η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει συντελέσει σε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στους νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πρόκειται για την πρώτη ανασκόπηση που περιλαμβάνει στοιχεία για χιλιάδες νεαρούς ενήλικες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για αρκετές δεκαετίες.

Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία που είχαν ξεκινήσει να συλλέγονται το 1985 στις ΗΠΑ και εστίασε τελικά σε δεδομένα για τα τελευταία 20 χρόνια σε μια υποομάδα 3.783 ατόμων.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές στους χώρους εργασίας ειδικά είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την πρόληψη της πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου», εξηγεί η συγγραφέας της ανασκόπησης Δρ Στέφανι Μαϊν, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Οι αντικαπνιστικές πολιτικές σε εστιατόρια και μπαρ συσχετίζεται με περίπου 25% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Ανάλογοι νόμοι στον χώρο εργασίας έχουν σχετιστεί με 46% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά και αποδεικνύουν ότι οι αντικαπνιστικοί νόμοι έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ως προς την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του καπνού, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μην προστατεύεται από τέτοιες δημόσιες πολιτικές υγείας», προσθέτει η ερευνήτρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανασκόπηση έλαβε υπόψη και χαρακτηριστικά, όπως το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, η φορολογία στα προϊόντα καπνού, ο δείκτης μάζας σώματος, ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.