Ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμεΑ έχει χαρακτηρισθεί η 5η Μαΐου από το 2014 και έκτοτε κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις κυρίως ενημερωτικού και ακτιβιστικού χαρακτήρα με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ο «i-living –Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας» συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ημέρα ανάδειξης το 2015 μέσα από μια βιωματική δράση στην οποία μέλη του ζητούσαν από περαστικούς να ορίσουν τι σημαίνει για αυτούς η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αποδέχθηκαν το κάλεσμα των μελών του Οργανισμού, ενώ οι αντιδράσεις τους καταγράφηκαν σε βίντεο.
Εκτοτε ο Οργανισμός γιορτάζει κάθε χρόνο την ημέρα αυτή με διαφορετικές δράσεις κάθε φορά. Με αφορμή την 5η Μάη, οι άνθρωποι του i-living διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα σχετική με την Ανεξάρτητη Διαβίωση την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού (10.00 έως 15.00).
Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και ανοίγει ευρέως τη συζήτηση για την ανάγκη εφαρμογής του μοντέλου της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και των Προσωπικών Βοηθών.
Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη τα μέλη της οργάνωσης θα παρουσιάσουν τη δράση και τον σκοπό του Οργανισμού, ενώ στο δεύτερο μέρος θα συζητηθεί η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και η Αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και χρήση γραφής Braille ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων.
Σκοπός της εφετινής εκδήλωσης είναι να φέρει κοντά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που σχετίζονται με την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ΑμεΑ, κοινωνία, πολιτειακό σύστημα) και η δημιουργία ενός ανοιχτού πλαισίου διαλόγου που θα αποτελέσουν τα επόμενα βήματα συζήτησης και εφαρμογής της 5ης Μαΐου.

Ο Οργανισμός «i-living»

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και διοικείται αποκλειστικά από ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ). Σκοπός τους είναι η διάδοση της φιλοσοφίας της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΑΔ) των ΑμεΑ στη χώρα και η δημιουργία των βάσεων για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει και θα προωθεί την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Το δικαίωμά τους να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους και να μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας χωρίς να αισθάνονται και να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Οπως αναφέρουν τα μέλη του Οργανισμού, αυτά που μπορεί για εμάς να θεωρούνται καθημερινότητα για αυτούς είναι ανάγκη που θέλουν να την κάνουν καθημερινότητα.
Για την επίτευξη του σκοπού του ο i-living στοχεύει σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: την ενημέρωση και προετοιμασία των ΑμεΑ σχετικά με τα οφέλη και τον τρόπο εφαρμογής της ανεξάρτητης διαβίωσης, την ενημέρωση της κοινωνίας μέσω δράσεων που υλοποιούν καθώς και τη διαβούλευση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτησή της.
Περισσότερες πληροφορίες για το i-living μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα που διατηρούν τα μέλη του στο facebook: https://www.facebook.com/gr.iliving/

HeliosPlus