Στο τέλος του έτους θα ληφθεί τελικά η τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision) για τηνκατασκευή τηςνέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (Floating Storage Regasification Unit – FSRU).
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης,μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψη για την Ενεργειακή Οικονομία στην Αθήνα, «ξεκινήσαμε μια συμφωνία συνεργασίας πέρυσι και πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τηνGastrade (σ.σ. αναπτύσσει το έργο στην Αλεξανδρούπολη) και τηΒΕΗ(Bulgarian Energy Holding) και όλοι συμφωνήσαμε ότι θα προχωρήσουμε».
Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει το τεστ της αγοράς όπου θα φανεί το ενδιαφέρον.
«Περιμένουμε ότι θα έχουμε εμπορικό ενδιαφέρον για αυτό τοproject.Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου και στο β’ μισό του 2020 θα είναι πλήρως λειτουργικό», σημείωσε ο κ. Τζώρτζης.
Αναφερόμενος σταέργα της ΔΕΠΑ, επεσήμανε ότι δρομολογούνται πολλά πρότζεκτ στα νησιά, τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται έργα που αφορούν στα πλοία και τη μεταφοράLNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου).
«Έχουμε και τον διάδρομο μέσω της Βουλγαρίας, τον IGB (ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο στη νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης με ένα διαφοροποιημένο τρόπο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για τον αγωγό. Η κατασκευή θα ξεκινήσει στο γ’ τρίμηνο φέτος ενώ το δεύτερο μισό του 2020 θα αρχίσει η λειτουργία του», τόνισε.
Ο κ. Τζώρτζης αναφέρθηκε επίσης και στον αγωγόEast Med(σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας) επισημαίνοντας ότι η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει τη διαδικασία με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το όραμα της ΔΕΠΑ είναι να παραμείνει ένας ισχυρός περιφερειακός παίχτης. «Μπαίνουμε στη λιανική αγορά με την προώθηση της εταιρείας στην περιφέρεια Αττικής και η επόμενη φάση είναι η ιδιωτικοποίηση ή αλλιώς η κεφαλαιακή ανάπτυξη της ΔΕΠΑ. Η «αξιοποίηση» όπως την αποκαλούμε. Θέλουμε να περάσουμε από τη δεσπόζουσα θέση σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει πλήρως. Στην Ελλάδα είμαστε σε φάση ανάπτυξης, όλοι κοιτούν την Ελλάδα. Άρα θέλουμε την πλήρη «αεριοποίηση» της Ελλάδας και αυτή να περάσει από τη ΔΕΔΑ, τη θυγατρική μας. Θέλουμε η ΔΕΠΑ να γίνει ένας σύγχρονος, αποτελεσματικός οργανισμός», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ.