Το να φτιάξεις έναν σεισμογράφο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν είσαι μαθητής. Από την εξίσωση αυτή ωστόσο μπορεί να λείπει η εμπειρία, αλλά παραμένει σε ισχύ το σημαντικότερο στοιχείο: ο ενθουσιασμός. Και η διάθεση κοινωνικής προσφοράς.
«Οταν ο καθηγητής μας στο σχολείο μάς μίλησε για την έρευνα που συνδέεται με τους σεισμούς, το θέμα μάς συνεπήρε και ενθουσιαστήκαμε στην ιδέα να λάβουμε μέρος σε έναν διαγωνισμό για αυτό» λέει ο Παναγιώτης Γ., μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, που συμμετείχε στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» που προκήρυξαν εφέτος το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Ελληνογερμανική Αγωγή, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.
«Δεν ήταν εύκολη η κατασκευή του σεισμογράφου. Είδαμε πολλά βίντεο στο youtube, αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε στον διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής μας αντιμετωπίσαμε πολλά τεχνικά προβλήματα. Κάνοντας πάρα πολλές δοκιμές, στο τέλος βρίσκαμε πάντα την καλύτερη λύση. Μετά από πολύ κόπο και ιδρώτα καταφέραμε να τα λύσουμε όλα και να κάνουμε τον σεισμογράφο μας να δουλεύει σωστά» προσθέτει ο Παναγιώτης.
«Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα της κατασκευής ενός σεισμογράφου. Ηταν όμως μια δύσκολη κατασκευή» ομολογεί η Γαλάτεια από την ομάδα «Talos» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με θέματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού για παιδιά.

Ποιοι πήραν τα βραβεία

Στον διαγωνισμό βραβεύτηκαν το 20ό Γυμνάσιο Αθήνας, το Γενικό Λύκειο Αυλωναρίου Ευβοίας, το 3ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής, το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας Τρικάλων, το Γενικό Λύκειο Βασιλακίου και η ομάδα «Τalos».
«Εμείς κυρίως εστιάζουμε στην εξερεύνηση του Διαστήματος και έχουμε αποκτήσει αρκετές γνώσεις. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση, ώστε να εφαρμόσουμε τεχνογνωσία και εμπειρία σε έναν διαφορετικό πλην όμως άκρως ενδιαφέροντα τομέα» λένε τα παιδιά της ομάδας που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στους περισσότερους η κατασκευή ενός σεισμογράφου στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών φάνηκε δύσκολη. Γα κάποιους άλλους όμως ήταν απλή. «Εμένα η κατασκευή μού φάνηκε εύκολη, χωρίς να ξεχνώ ότι είχε τις δύσκολες στιγμές της» λέει ο Ανδρέας από την ομάδα Talos.
Πώς βλέπουν όμως οι μαθητές το φαινόμενο των σεισμών; «Η ζωή σε μια σεισμογενή χώρα μάς δημιουργούσε ανέκαθεν ερωτήματα σχετικά με το φαινόμενο του σεισμού» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο Μαρίνης Κ. από το Γενικό Λύκειο Βασιλακίου.
«Αυτό που διαπιστώσαμε από την έρευνά μας είναι ότι αρμόδιοι φορείς για τους σεισμούς υπάρχουν πολλοί, αλλά υπάρχει κενό ανάμεσα στους φορείς αυτούς και στους πολίτες, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ενημέρωσης» αναφέρουν οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής που δημιούργησαν μια «επιχείρηση» με τον τίτλο Seismoving με θέμα την… ενημέρωση.
«Ηταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία. Είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε από τις σχολικές αίθουσες και για λίγο να έρθουμε στη θέση ενός επιστήμονα αλλά και να δημιουργήσουμε τελικά μια εργασία για ένα σημαντικό και διαχρονικό θέμα, όπως αυτό των σεισμών» παρεμβαίνει στην κουβέντα η Κατερίνα Α. από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής.

«Ενημερωμένοι, αλλά ανήσυχοι»

Οι Ελληνες φοβούνται ιδιαίτερα τη σεισμική δραστηριότητα της χώρας, ωστόσο φαίνεται ότι είναι αρκετά ενημερωμένοι για τη διαχείρισή της, αν και χωρίς εμπειρία από αντισεισμικές ασκήσεις στην πλειονότητά τους. Ολα αυτά σε μια χώρα που είναι η 6η πιο σεισμογενής περιοχή στον κόσμο και η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Οπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων RASS για την Ελληνογερμανική Αγωγή, οι Ελληνες σε ποσοστό 63,1% απαντούν ότι φοβούνται τους σεισμούς (με ένα αξιοσημείωτο 36,5% όμως, από την άλλη πλευρά, να απαντούν «όχι» ή «μάλλον όχι»), 54,2% δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται εξοικείωση με το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας (με 45,5% αντίστοιχα να δηλώνουν εξοικείωση), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 64,3% του ελληνικού πληθυσμού απαντούν ότι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε αντισεισμική άσκηση (με 35,7% να απαντούν ότι έχουν συμμετάσχει). Η έρευνα έγινε σε δείγμα 703 πολιτών πανελλαδικά την περίοδο από τις 12 έως και τις 16 Μαρτίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ